artwork

Mutlu etme konusunda iddialıyız

2 yıl önce

0

Yaratıcı endüstrilerde kesinlikle bir sorun olduğu aşikâr ancak ben meseleye biraz yaratıcı ekonomisi olarak bakıyorum. Her ne kadar insan kaynağı aslında arz talep dengesinde gözüküyor gibi olsa da, bu kaynağın küçük bir kısmının toplam içinden elde ettiği ekonomik fayda diğer çoğunluğun çok üzerinde.

Bugünlerde yaratıcı ekonomiye olanlar; sosyal medya, bloglar ve internet siteleri yoluyla dijital medya ekonomisinin geçmişteki dalgalarının başına gelenlere benziyor. Yeni platformlar sesi duyulmayanların sesini duyurduğunu iddia ediyor ancak sonuçta işin kaymağını, en tepedeki “yaratıcılar” yiyor. 

Tüm dünyada hızla büyüyen podcast ortamında elde edilen gelirin ezici çoğunluğu, en popüler yayıncılardan oluşan %1’lik kesime gidiyor. Twitch’te oyun ağırlıklı bu video akış platformundaki gelirlerin yarısından fazlasının, en çok takipçisi olan %1’lik yayıncı kesimine gidiyor, keza YouTube ve tüm diğer platformlarda da vaziyet benzer durumda.

Çözüm, bu dengeyi çoğunluk lehine değiştirecek, durumu nispeten eşitleyecek adımların atılması. Yeni veya gelişmekte olan yaratıcılara yer açılması, platformlar üzerinde pozitif ayrımcılık yapılması, bunlarla iş birliği yapan, işe alımını gerçekleştiren, ortaklık kuran büyük yayıncı ve yaratıcılara teşvik edici ödüller verilmesi, belki vergi avantajları sağlamak gibi kamusal düzenlemeler yapılması, özetle sanatçının binlerce yıldır, çıktıları bakımından en başarılı örneklerinin Rönesans döneminde olduğu gibi korunması, kollanması ve gözetilmesi bulunmuş en iyi çözüm.

Çalışanlarımızı mutlu etme konusunda oldukça iddialı bir şirketiz. Zynga US ve bağlı stüdyoların birçoğu ‘Great Place to Work’ sertifikalıdır ve çalışanlarının 95%’inde fazlası tarafından çalışmak için mükemmel bir yer diye tarif edilir ki bu ortalama ve tipik bir şirket için 50% – 55%‘ler bandındadır.

Zynga Türkiye’de bütünsel ve katılımcı bir yaklaşımla daha iyi bir ürün sunabileceğimize, daha iyi kararlar verebileceğimize ve daha iyi bir çalışma ortamı oluşturabileceğimize inanıyoruz. Buradaki herkes, herkes kadar yetkili ve sorumludur. Adil ve rekabetçi bir maaş ile çalışma dışında, sağladığımızı düşündüğüm en temel mutluluk kaynağı; iş ve iş dışı yaşama yeteri ve ihtiyaç kadarıyla zaman ayırabilmeye fırsat tanıyıp buna maksimum özen göstermemiz. Bu konudaki kararlılığımızı, her geçen gün üzerine ekleyerek geliştiriyor, daha demokratik bir iş ortamı için elimizden geleni yapıyoruz.

Bizler mobil oyun geliştirme dünyasında başarı şansının aynı ekibin beraber geçirdiği yılların toplamı oranında olduğuna inanıyoruz. O sebeple uzun bir birliktelik yürütmenin ilk şartının karşılıklı ve iradi bir seçim yapmaktan geçtiğini biliyor, adaylara iyisiyle kötüsüyle, en ince ayrıntısına kadar işimizi, beklentilerimizi ve gelecek vizyonumuzu anlatıyoruz; takım arkadaşımızın bizi seçmesine yardımcı oluyoruz.

Teknoloji şirketleri, çoğunlukla alt yapıları buna uygun olduğu ve hızlı adaptasyon sağlayabildikleri için sanırım pandemi döneminde günlük çalışma rutinleri en az zarar gören endüstrilerden biri oldu.

Tam kapanma dönemleri ve bağlı tamamen uzaktan çalışma dönemleri kendi içinde birçok avantaj ve dezavantaj sağlarken bize de yeni yöntemler, araçlar ve tutumlar geliştirme zorunluluğu getirdi.

Markamız gerek mobil oyun dünyasının ilgili dönemde hızlı bir büyüme trendi yakalaması ve buna uygun olarak kullanıcımıza karşı servis kalitemizi artırmamız, gerekse döneme uygun biçimde çalışan sağlığını önceleyen yaklaşımları dolayısıyla oldukça olumlu etkilendi bu dönemde.

Pandemi öncesi ve pandemi dönemi derslerimizi iyi çalışarak, bunların artı ve eksilerine göre çok daha gelişmiş, hedef odaklı, sosyal, çağdaş ve daha insani bir çalışma modeline geçtik.

Hibrit diye tarif edebileceğimiz bu model, işimizi ve takımımızı daha esnek ama bir o kadar dirençli hale getirdi.

Endüstrimiz dolayısıyla bizim tek ham maddemiz ve en büyük yatırımımız insan beyni. Dolayısıyla başta ben olmak üzere stüdyomuzdaki tüm liderlerin en temel odağı yaratıcılığın yanında insan kaynağı konusu.

Bahsettiğim iyi insanları bulmak, yetiştirmek onlara gereken donanımı sağlamak ve yeterli zaman ve maddi yatırımı yapmak en temel görevlerimiz. Dahası yine bahsettiğim uzun süreli birlikte çalışma stratejimiz çerçevesinde takım arkadaşlarımızı maddi, manevi mutlu etmek yine bizim görevlerimiz arasında. Dolayısıyla çalışanlarımızda eksikler elbette vardır ancak bunun sorumlusu ve bunu acil giderecek olanlar başta ben olmak üzere ilgili liderlerdir.

Bizim yaklaşımımızda piramidin en tepesinde her gün nasıl teşekkürlerini alabiliriz diye çok çalıştığımız kullanıcılarımız, hemen altında takım arkadaşlarımız onun altında liderler ve en altta ben yer alıyorum. 

Bu bağlamda bizde hiyerarşik düzen açıkçası tam ters biçimde çalışıyor, buna uyum sağlamak, bu noktada inisiyatif alarak buna katkı koymak çalışanların başlarda zorlandığı ama başarılabildiğinde hem kişisel gelişime hem kolektif büyümeye çok katkı sağlayan bir durum yaratıyor. 

Ben en büyük farkımızı, “en az yetkili genel müdüre sahip olan şirket” olarak tanımlıyorum.

Buğra Koç

VP, Zynga Turkey General Manager

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 126. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...