artwork

Murat Zengin ve Gökhan Yücel kampanyaları yorumluyor

7 yıl önce

0

Uludağ İçecek Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Zengin ve Fikr’et Kreatif Direktörü Gökhan Yücel geçen ayın en çok izlenen, en çok konuşulan kampanyalarını yorumluyor.

Murat Zengin “Robot Gary ile Metin” reklamı prodüksiyon başarısı ile öne çıkıyor. Ajans, ünlü kullanımı esnasında markayı etkin halde kullanmayı başarırken uzun reklam spotu içinde kaybolmadan ürün faydasını net ve keyifle hikayeleştirmiş. Marka ve dijitalleşme ilişkisi de son derece kuvvetli bir şekilde kurulmuş. Tebrik etmek lazım.

Gökhan Yücel Yeni kampanyasında, Yapı Kredi’yi iddialı bir girişimin içinde görüyoruz. Murat Cemcir ve Ahmet Kural’la eminim çalışmak isteyen çok marka olmuştur son zamanlarda, kısmet Yapı Kredi’ye imiş. Robotlu işler konseptini bir adım ileri götüren android’li bir çalışma söz konusu burada. Esprileri de aynı seviyede ilerlerse ne güzel… Tabii ki başarısı uzun vadede hissedilecektir.

Murat Zengin “Anca beraber kanca beraber” reklamı ile ilgili profesyonelce söylenecek çok bir şey yok. Çok başarılı bir sosyal sorumluluk iletişimi. Gerçek insanlardan bu oyunculuğu almak ise yönetmenlik başarısı olarak dikkat çekici. Mesajların samimiyeti ve netliği her iletişimcinin örnek alması gereken bir yapıda. Tek sıkıntı medya kullanımındaki gereksiz frekans olsa da alkışlanacak bir iş.

Gökhan Yücel Filli Boya reklamı yıllardır “Kadınlar Günü’nde ne yapsak da en çok biz konuşulsak” diyen markalara bir nevi ders niteliğinde. Bu anlamıyla çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Samimiyetin ticari kaygının önüne geçmediği işlerin, böyle günlerde pek şansı olduğuna inanmıyorum. Boşa para harcamamak adına akılda tutmakta fayda var.

Murat Zengin Vodafone’un #BizKaraKartalız reklamının, Vodafone Arena için yapılan işler içinde en iyilerden birisi olduğunu söylemek zor. Fikre inanılmış ancak bazen kağıt üstünde inanılan doğru bir fikir hayata geçirildiğinde istenilen yerde olmayabiliyor. Spor iletişimleri genel olarak oldukça zor.

Gökhan Yücel “Sen de X yap, gönder, kazan”cılığın iyi uygulandığı bir örnek söz konusu burada da. Geniş kitlelere konuşmayı çözmüş bir ekibin adım adım ilerleyişine şahit oluyoruz. Genel olarak Vodafone Beşiktaş işleri bütünlük içinde ve belirli bir tonda ilerliyor ki bu çok görmediğimiz, sağlıklı bir durum. Zaten burada yaratıcı fikri kitle yönetimi bağlamında incelemek gerekiyor. Tekil işlere bakarak değil.

Murat Zengin DeFacto’nun “cuk oturur mükemmel durur” reklamı prodüksiyon kalitesi yüksek olsa da farklılaşamadığı için markadan çok rekabete yarama riski olan bir iş.

Gökhan Yücel Ses esprili reklamlar başlığında inceleyebileceğimiz klasik bir iş diyebiliriz DeFacto için. “Denim denim üstüne” temalı bu çalışmada, bir video klip atmosferi yaratılmaya çalışılmış. Başarılmış da… Levi’s döneminden beri jean işlerinde görebildiğimiz bir atmosfer kendisi. Tabii uzun vadede tutarlı bir ana fikirle ya da temayla örülmesi gerekiyor. Zira giyim alanında markaların kendilerine has bir ton/tema/fikir yakalamaları önemli. Umarım Defacto da uzun vadede bunu başarır.

Murat Zengin “Sen yeter ki hayal et” reklamı güzel bir konumlamaya sahip. Takip eden iletişimlerde sloganın marka ile bağını ve hayal etmeye faydasını göreceğimizi düşünüyorum. Bu hali ile çoğu markanın altına imza atabileceği bir iş. Ümmiye Koçak Hanım’ın bilinirliği ise iletişimin yumuşak karnı. Bu bilinirlik olmadan işin zorlama bir iş olarak nitelendirme riski oluşuyor. Devam iletişimlerini merak ile bekliyorum.

Gökhan Yücel Ümmiye Teyze & Ronaldo’nun yer aldığı çift ünlülü kampanya, Türk Telekom’dan beklendiği üzere çok büyük bir iş olmuş. Hayatta hayallerini gerçekleştiren Ümmiye teyze, daha sonra İspanya’da, hayallerini gerçekleştiren bir başka önemli insan olan Ronaldo’nun filmini çekerek daha büyük bir hayale imza atıyor. Ama Ronaldo filmi çekmek Ümmiye Teyze’nin hayali mi, ondan tam emin olamadım. Eğer öyleyse ne güzel. Değilse gerçekten Ümmiye Teyze’nin hayali olan bir şey yapılsa belki kendi içinde daha tutarlı bir iş olabilirdi ama sanırsam o zaman da reklamda Ronaldo olmazdı. O olmayınca da reklam bu kadar büyük olmazdı.

Murat Zengin Castrol “dur kalk endeksi” iletişimi güvenlik mesajlarının net ve eğlenceli bir şekilde verildiği, seyretmesi rahat olmak ile birlikte marka birlikteliğinin kuvvetli olmadığı bir iş.

Gökhan Yücel Çift ünlülü bir başka girişim de Castrol’un çalışması. Mirgün Cabas ve Erdil Yaşaroğlu ikilisinin yer aldığı filmler 6 buçuk – 7 dakika uzunluğunda. Açıkçası biraz fazla uzun olduğunu düşünüyorum. Özellikle bu konularla ilgilenmeyen insanları yakalaması biraz zor. Yola çıktığı nokta güzel ama yol çok uzun diyebiliriz.