artwork

Mobil zamanlar artıyor

3 yıl önce

0

Biz, ajanslar ve temsil ettiğimiz markalar olarak, onların alışkanlıklarını öğrendiğimiz, onlara saygı duyduğumuz, duyarlı oldukları konuları anladığımız ve onların dilinden konuştuğumuz zaman, gönüllerini kazanabiliyoruz.

Dünya geneline baktığımızda, GlobalWebIndex’e göre çevrimiçi olarak harcanan süre; bilgisayar, tablet, dizüstü bilgisayar ve cep telefonları kullanımları dahil, günde ortalama 6 saat 49 dakikaya ulaştı. Bu rakam, internet kullanıcılarının çevrimiçi olarak üç yıl önce geçirdiği süreden yarım saat daha uzun.

Günümüzde günlük ihtiyaçlarımızın hemen hemen tamamını karşılayan farklı kategorilerdeki mobil uygulama sayısının artması ve mobil kullanımdaki artış, aslında hiç de şaşırtıcı değil. Böylesine bir kalabalığın ilgisi, kolayca erişilebilir olması ve çevrimiçi ortamda herkesi bir araya getirmesi, mobil uygulamaları harcanan zaman açısından da popüler hale getiriyor.

GlobalWebIndex’e göre; Türkiye’de cep telefonlarında harcanan zaman günde 4 saatten fazla. 2021’de bu rakamın en az 30 dakika daha artması bekleniyor. Bu noktada mobil dünya ve uygulamaların da hepimiz için yeni bir prime time olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olmaz. Bu sayede de halihazırda cihazlarımız ikinci ekran olmaktan çıkıp hayatımızda ilk ekran olarak yerlerini alıyorlar.

Sensor Tower’ın yayınladığı Store Intelligence Data Digest, Q2 2020 raporuna göre; dünya çapında uygulama indirme rakamları, 2020 yılında her yıl yüzde 31,7 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 37,8 milyar seviyesine ulaştı. App Store indirmeleri yüzde 22,6 artarak 9,1 milyara yükselirken, Google Play indirmeleri ise yüzde 34,9 büyüyerek 28,7 milyara ulaştı.

Global ve Türkiye’deki dijital ve mobil reklam harcamalarına bakıldığında; EMarketer Global Dijital Reklam

Harcamaları sonuçlarına göre; dijital medya yatırımlarının 2019’a oranla %2,5 artması; ki bu COVID-19 salgını nedeniyle bu zamana kadar kaydedilen en düşük yükseliş oranı, ve 332,84 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Öte yandan Türkiye’deki dijital medya yatırımlarına bakıldığında ise, IAB Türkiye AdEx-TR 2019 yıl sonu sonuçlarına göre; dijital medya yatırımlarının, 2018’e oranla %19 oranında artarak 2.940 Milyon TL’ye ulaştığı görülüyor.

Mobil tarafına baktığımızda, Statista Global Mobil Reklam Harcamaları sonuçlarına göre; küresel mobil medya yatırımlarının 2019’a oranla %5,3 artarak 199,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye’deki dijital mecra yatırımlarının kırılımına baktığımızda ise, IAB Türkiye AdEx-TR 2019 yıl sonu sonuçlarına göre; %64’ünün mobil ekranlarda gerçekleştiği ve 2018’e oranla %35,6 artarak 1.882 Milyon TL’ye ulaştığı görülüyor.

Özellikle COVID-19 salgınıyla birlikte sosyal mesafe ve izolasyonun artması, tüketicilerin dış mekanlardan çok evlerinde vakit geçirmesine, alışkanlıklarını değiştirmesine ve işlerine devam edebilmek, sevdikleriyle iletişim kurabilmek için teknolojiden daha da fazla yararlanmalarına neden oldu. Mobilin kolay ve ulaşılabilir olması da tüketicileri mobil uygulamalara daha da fazla yönlendiriyor.

2009 yılında Türkiye’nin ilk mobil reklam network’unu kurduğumuz günden bugüne her yıl mobilin yükselişinden bahsediyoruz. Bunu yaparken içerik tam olarak aynı kalmıyor. Başlangıçta SMS marketing’den bahsederken, websiteler, mobil siteler, mobil uygulamalar, sosyal medya, mobil video tüketimi… Yıllarca mobil kullanım artış gösterirken, kendi içinde de değişiiklik gösterdi. Geçtiğimiz yıl ve önümüzdeki yıl için mobil oyunların ön plana çıktığını söylemek de yanlış olmaz. Mobil oyunların her zaman popüler olduğunu ve genel olarak oyunların her yıl küresel ortalamadan çok daha hızlı büyüdüğünü kesinlikle söyleyebilirim. İnsanların günlük yaşamlarında mobil oyun oynamayı tercih ettiklerini gözlemliyoruz. Bunun sebebini de sosyal, hobi ve ücretsiz oyunların popülerliğinin yanı sıra kullanıcıların kendilerini rahatlatmak, keyif almak ve diğer insanlarla iletişim kurmak istemelerine bağlıyoruz.

IAB AdEx raporu yıl sonu sonuçlarına göre; Türkiye’de 2019’da dijital reklam harcamaları %19 artarken, mobil oyun içi reklam harcamalarının da %31 arttığını görüyoruz. App Annie’nin State of Mobile 2020 raporuna göre de; globalde mobil oyun içi reklam yatırımlarının 2020’nin sonuna kadar 100 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Öte yandan; mobil uygulamalarda geçirilen her on dakikanın bir dakikasının bir oyunla geçtiği, dünyada mobil cihazlara indirilen mobil uygulamaların %35’inin mobil oyunlar olduğu ve tüketicilerin yaptıkları mobil harcamaların %77’sinin oyunlar içerisinde gerçekleştiği yine App Annie 2020 raporuna göre söylenebilir.

Son olarak da mobil oyuncuların gerçekte kim olduklarına, tercihleri ve davranışlarına bakıldığında, öncelikle şaşırtıcı bir bilgiyle başlamak istiyorum; App Annie 2020 raporuna göre 2021 yılı içerisinde 2.7 milyar kullanıcının mobil oyun oynaması bekleniyor, ki bu rakamın da dünya popülasyonunun neredeyse üçte biri olduğunu söyleyebiliriz.

Spesifik olarak Türkiye’deki mobil oyuncular incelendiğinde ise; GlobalWebIndex ile AdColony’nin yürüttüğü Mobil Oyun Araştırması’na göre, Türkiye’deki yetişkinlerin %79’unun mobil oyun oynadığı, mobil oyuncuların %51’inin erkek, %49’unun ise kadın oyunculardan oluştuğu, en sevdikleri oyun türlerinin aksiyon-macera, puzzle, yarış, spor ve strateji oyunları olduğu, ve özellikle %61’inin televizyon izlerken mobil oyun oynadıkları görülüyor.

Aslında tüm bu datalar bize oyun endüstrisinin insanların arasındaki çevrimiçi iletişimi artırıp, canlandırarak ve sosyalleşmelerine, rahatlamalarına, günlük hayatlarından bir nebze de olsa uzaklaşmalarına olanak sağlayarak yeni kitlesel çevrimiçi toplulukların temelini oluşturacak bir sektör haline gelmeye başladığını gösteriyor.

Volkan Biçer

AdColony EMEA & LATAM Genel Müdürü

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 105. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...