artwork

Mobil teknolojiler hayatımızı değiştirmeye devam edecek

11 yıl önce

0

Dünyada ilk mobil telefon hattının kurulması 1978, mobil abone sayısının 1 milyara ulaşması ise 2002 yılına denk geliyor. 2011 sonunda bu rakam, 6 milyara ulaştı. Yani 1 milyar aboneye yaklaşık 20 yılda ulaşılırken, sadece 10 yıl içinde 6 milyar mobil aboneye ulaşıldı.

Tüm dünyada sabitten mobile, mobil pazarda ise ses iletişiminden veri iletişimine doğru yaşanan dönüşümle kapsamlı hizmetler sunabilen 3G teknolojisi ve mobil genişbant, bilgiye ulaşmanın en yaygın yolu olma yönünde ilerliyor. Ülkemizde de mobil internetin çok hızlı biçimde benimsenip yaygınlaştığına şahitlik ediyoruz. Bugün Avrupa’da mobil abonelerin yüzde 30’u 3G abonesi iken, Türkiye’nin yüzde 60’a ulaşan oranla AB ortalamasını üç yıl gibi kısa bir süre içinde ikiye katladığını görüyoruz.

Vodafone Türkiye aboneleri arasında da akıllı telefon penetrasyonu yüzde 18’lere yükselirken her iki abonemizden biri 3G abonesi ve her üç abonemizden biri mobil internet kullanıyor. Üç yılda toplam ve abone başı veri tüketimi ile rekor kırarken, mobil internet veri trafiğimiz 161 kat arttı, abone başı veri kullanımımız da 60 kat yükseldi!

Biz bunlarla yetinmiyor; ülkemizde ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmaya, sayısal uçurumun kapanmasına ve fırsat eşitliği sağlanmasına katkı sunmak adına mobil interneti herkes için ulaşılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Herkese mobil interneti deneyimletmek misyonuyla en ileri teknolojileri, akıllı kapsama kalitemiz ve uygun fiyatlı akıllı cihazlarla birleştirerek sunmayı, kurumsal sorumluluğumuzun bir parçası olarak görüyoruz. Bilgi çağında herkesin her yerden internete erişebilmesi için tüm imkanlarımızı seferber ederek “Herkese Mobil İnternet” stratejimiz kapsamında sunduğumuz Süper İnternet hizmetimiz ve akıllı cihaz seçmeyi, almayı ve kullanmayı “A.C.A.İ.P” kolay hale getiren “Akıllı Cihaz Akıllı İletişim Platformu”  kapsamında mobil teknolojileri tüm abonelerimiz için kolay erişilebilir kılıyoruz.

Mobil genişbantın hızlı yükselişi 

Sabitten mobile doğru yaşanan dönüşüm sayesinde sektörümüzde mobil veri hizmetlerinin ve buradan sağlanan gelirin payı hızla artıyor. Bugün dünya genelindeki 6,6 milyar mobil bağlantının 1,6 milyarı mobil genişbantı destekliyor. 2015 itibariyle toplam 9,1 milyara ulaşması beklenen mobil bağlantıların 3,2 milyarının mobil genişbantı destekleyeceği öngörülüyor. (MWC 2012: The connected World)

Strategy Analytics raporuna göre, bugün internete erişimde öncü teknoloji olan mobil genişbant, 2015’te toplam genişbant erişiminin yüzde 80’ini sağlayacak. Yani “bilgi” önümüzdeki üç yıllık süre zarfında her an, her yerden erişilebilir hale gelecek. Bu durumda mobil hizmetler, iletişim ve internet erişimi sağlamanın yanında, bireyleri ve kurumları yeni yaşam ve iş yapma pratikleriyle buluşturan bir platform haline gelecek. Ekonomik büyümeden, sürdürülebilir kalkınma planlarının oluşturulmasına, kurumların iş yapma biçimlerine ve gündelik ihtiyaçları karşılamaya kadar mobil yaşamın girmediği alan neredeyse kalmayacak. Bu da kendi sektör hacmimizin yanında, yatay kestiği diğer sektör hacimlerinin büyümesini beraberinde getirecek.

 Bulut ve M2M’in getirecekleri

Tablet, akıllı telefon, PC gibi birden çok cihazı, gündelik ihtiyaçlara göre farklı yer ve zamanlarda kullanma eğilimi arttıkça; içerik üretim, tüketim ve veri depolama ihtiyacı da bireysel ve kurumsal bazda yükselecek. IDC’nin yayınladığı “Dijital Evren” raporu, 2020 yılında global ölçekte dijital data hacminin 35 ZB’a ulaşacağını ortaya koyarken, dijital verilerin yüzde 34’ünden fazlasının bulut üzerinde güvenli bir şekilde depolanacağını söylüyor. Bu durumda “dijital evren”in en temel unsurlarından biri olacak bulut bilişim, veri saklama, bilgi depolama, uygulama geliştirme ve iletişim gibi pek çok bileşeni kapsayarak, bilişim teknolojilerini tıpkı elektrik ve su gibi temel bir hizmet alanı haline getirecek.

Benzer şekilde, M2M teknolojilerinin yaygınlaşarak sağlık, eğitim, tarım, sanayi gibi farklı alanlara nüfuz etmesiyle, tüm makineler hızla akıllanmaya ve birbirleriyle haberleşmeye başlayacak. Bu dönüşüm, pek çok sektörde yeni iş zekası çözümleriyle her işin başına “m” kısaltması ekleyecek; süreçlerin optimizasyonunu ve önemli oranlarda tasarrufu beraberinde getirecek.

Mobil, sosyal dönüşüm yaratacak

Mobil ekosistemin yaşamın her alanına etki eden çözümlerinin, önümüzdeki 10 yıl içinde gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada sosyal ve ekonomik anlamda önemli bir dönüşümün önünü açmasını bekliyoruz. Örneğin mobil iletişim tabanlı akıllı teknolojilerin tarıma entegrasyonu ile 10 yıl içinde dünya genelinde tarımsal gelirlerin 138 milyar dolar artması bekleniyor. 3G/4G servislerinin yaygınlaşmasının yarattığı ivmeyle, 2017 yılında dünyada mobil sağlık gelirlerinin 23 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. (PricewaterhouseCoopers & GSMA araştırması)

Mobil telefonlarımızın, cüzdanlarımızın ve banka kartlarımızın yerini alacağı ‘nakitsiz’ bir yaşam biçimi kapımızı çalıyor. Mobil bankacılık, ağırlıklı olarak şube ağı, ATM gibi hizmetlere erişimin sınırlı olduğu gelişmekte olan ülkelerde büyük fırsatlar sunuyor. Şu anda gelişmekte olan ülkelerde 2,5 milyar insan mobil telefon kullanıyor; bunların içinde banka kullanmayan 2 milyar kullanıcı mobil ödeme pazarı açısından çok önemli bir potansiyel barındırıyor. (Boston Consulting Group April 2011)

Türkiye’de ise 17 milyon kişi, yani Türkiye nüfusunun yüzde 23’ü bankacılık işlemlerinden yararlanmıyor. Bunlar arasında, bankalara mesafeli durarak işlemlerini PTT’de gerçekleştirmeyi tercih eden önemli bir kesim mevcut. Vodafone Türkiye olarak, finansal hizmetler için bankaları kullanmayan tüketicilere yönelik PTT’nin güvenilir hizmeti ile Vodafone’un kolaylıklar dünyasını birleştiren bir vizyon ile kısa bir süre önce Cep Nakit kartı müşterilerimizin hizmetine sunduk. Böylece, Türkiye’deki en geniş mobil finansal servisler ağını kurmayı; önümüzdeki dönemde PTT’nin 2011 itibariyle 290 milyon olan parasal işlem adedini Vodafone’un mobil alandaki birikim ve yetkinliğini kullanarak, artırmayı hedefliyoruz. Tıpkı Cep Nakit kart gibi mobil ödeme, mobil cüzdan çözümlerinin “akıllı telefon devriminin” önemli adımlarından biri olduğunu düşünüyoruz. Bu veriler kapsamında, Vodafone Türkiye olarak 2013 yılında da odağımız, abonelerimize dünya kalitesinde en yeni mobil teknolojileri sunarak, yaşam kalitelerini artırmak ve hayatlarını kolaylaştırmak.

Gökhan Öğüt / Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Ocak 2013 sayısında yayınlanmıştır.