artwork

MMA Forum İstanbul 2018: Fabio Sergio

6 yıl önce

0

Networking arasının ardından sunumlar yeniden başladı. Fjord, Design and Innovation from Accenture Interactive Bölge Tasarım Direktörü Fabio Sergio, “Tasarımın geçmişi, bugünü ve geleceği” sunumunda tasarımın giderek genişleyen etki alanını anlattı.

Sunumuna “Yaratıcılık geliştirilebilir ve esnetilebilir bir kas mı yoksa sihir mi?” sorusuyla başlayan Sergio, cevabı da “Evet, kastır” şeklinde verdi.

Bizden daha hızlı, güçlü ve becerikli oldukları için korktuğumuz robotların daha sinsi bir şekilde hayatımıza girdiğini belirten tasarımcı, “Yeni bir ticaret aracı olan Alexa’ya kullanıcıların %20’si kendileri adına alışveriş yapmasını söylüyor. Algoritmanın kölesi olmuş durumdayız” yorumunu yaptı.

Sergio, hizmet tasarımının ne anlama geldiğini iki kahve dükkanı ve işletmelerin uygulamalarını indiren kullanıcılar üzerinden bir videoyla anlattı.

Fabio Sergio’nun sunumundan satır başları şu şekilde:

Robotlar geliyor. Bizden daha hızlı, güçlü ve becerikli oldukları için onlardan korkuyoruz. Ancak her gün kullandığımız en ilginç robot, Alexa gibi sistemler biraz daha sinsi. Yeni bir ticaret aracı olan Alexa’ya kullanıcıların %20’si kendileri adına alışveriş yapmasını söylüyor. Algoritmanın kölesi olmuş durumdayız.

Devrimden bahsediyoruz. 4. Sanayi Devrimi robotik, biyoteknoloji, nanoteknolojiyle geliyor. Bundan sonra değişim hiçbir zaman şu anda olduğu kadar yavaş olmayacak.

Teknoloji hızla gelişiyor. İnsanlar ise o kadar hızlı değil.

Hizmet tasarımında daha kullanıcı odaklı olmanın yolu, kullanıcıları ilgilendiren içerikleri iş birliği ve birlikte yaratmadan geçiyor.

Tasarım bir spektrumdur, hayal edilen ve uygulanan çalışmayı kapsar.

Sanat, sorular sorar. Teknoloji yeni olasılıklar yaratır. Tasarım ise çözümler sunar.

Tasarımın giderek daha fazla önem taşımasının nedeni, yazılımın dünyayı ele geçiriyor olması. Şu anda en değerli şirketlerin gösterebilecek varlıkları yok çünkü onlar yazılım şirketleri.

Tasarım inovasyon süreçlerinde giderek daha fazla önem kazanıyor çünkü insanı merkezine alan inovasyona kaynaklık ediyor.

Herkes Apple gibi bir şirket olmak istiyor ama onların 30 yıldır tasarım ve tüketici merkezli düşündüğünü gözden kaçırıyor.

Fabio Sergio, konuşmasına Lorna Ross’un cümlesiyle son verdi:

“Nesiller boyunca insanların teknolojiyi anlaması gerektiğini düşündük. Bundan sonraki nesillerde teknolojiye insanları anlamayı öğretmemiz gerekecek.”