artwork

Metaverse’ü anlamak

2 yıl önce

0

Yazar Geri Mileva, hayatımıza yeni giren bir kavram olan metaverse’ü kapsamlı olarak tanımlıyor ve pazarlama dünyasında nasıl işe yarayabileceğini örnekleriyle birlikte açıklıyor.

Günümüzde metaverse, kullanıcıların sanal avatarlarla temsil edildiği paylaşılan bir sanal alan. Bu sanal dünyalar, kullanıcı kararlarına ve alan içindeki etkileşimlere dayalı olarak gelişmeye ve büyümeye devam ediyor. Aslında “sonu olmayan” gerçek bir dünyayı yansıtıyor. Kullanıcı sayısı da çoğaldıkça genişlemeye devam ediyor.

Tasarımı merkeze oturtarak planlanan basit bir sanal tema parkı ya da sadece çocukların eğlenmesi için basit bir oyun değil. Ayrıca, uygulama mağazasından indirebileceğiniz ve istediğiniz zaman oynayabileceğiniz basit bir uygulama da değil. Metaverse’ler gerçekliği ve sanal dünyayı birleştiren sanal evrenlerdir.

İşte metaverse’lerin karakteristik özellikleri:

  • Her zaman aktif: Metaverse’ler, onlardan ayrıldığınızda durmaz veya bitmez, süresiz olarak devam ederler.
  • Gerçek zamanlıdır: Metaverse, gerçek dünya zamanlaması ile senkronize bir zaman akışına sahiptir.
  • Oyuncuların bireysel temsilcileri vardır: Oyuncular aynı anda ayrı aktivitelerde bulunuyor olabilir. Diğerleri birbirleriyle etkileşimde iken biri kıpırdamıyor olabilir.
  • Kendi kendine yeten ve tamamen faal bir evren: Metaverse; kullanıcıların yaratmasına, sahip olmasına, satmasına ve yatırım yapmasına olanak tanıyan tamamen işlevsel bir evren. Kullanıcılar ayrıca metaverse’e harcadıkları emek için tanınabilir ve ödüllendirilebilir.
  • Farklı platformların karışımı: Metaverse’te farklı platformlar birlikte çalışabilir. Örneğin; video oyunları söz konusu olduğunda, bir oyundan başka bir oyuna eşya taşıyabilmelisiniz.
  • Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik: Metaverse’ler, kullanıcıların zaman geçireceği sanal alanlardan daha fazlasıdır. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların da keyif alabileceği içerik oluşturabilir.
Metaverse’te pazarlama

Dijital pazarlamacılar, en yeni teknolojik gelişmelere ayak uydurmalı. Bu, metaverse’ü ve tam potansiyelini anlamayı gerektirir. Pazarlamacıların anlaması gereken şey, metaverse’ün yalnızca gelip geçici ‘moda’ olmadığıdır; görünüşe göre uzun süre kalıcı olacak.

Metaverse büyürken pazarlamacılar nasıl uyum sağlayabilir?

İlk olarak pazarlamacıların hedef kitle olarak Y ve Z kuşağının değerini göz önünde bulundurmaları gerekir. Bu nesiller aynı zamanda Roblox gibi oyunlar ve VR gibi teknolojilerin hevesli kullanıcılarıdır. Bu bilgi ile metaverse’te pazarlamanın nasıl yapılabileceğini keşfedelim.

Gerçek hayattaki pazarlama içerisindeki paralel metaverse pazarlama

Gerçek dünya deneyimleriyle bağlantılı veya markanızın gerçek hayatta halihazırda yaptığıyla paralel pazarlama deneyimleri yaratın. Örneğin; AB InBev’in bira markası Stella Artois, Kentucky Derbisi ile çakışan Tamagotchi benzeri bir deneyim yaratmak için haziran ayında Zed Run ile çalıştı. Bunu yaptılar çünkü AB InBev’den Stella Artois, spor etkinliklerine, özellikle de at yarışlarına sponsorluk konusunda büyük bir marka. Bu nedenle takası mümkün olmayan token (non-fungible NFT) atların ticaretinin yapıldığı, yarıştırıldığı ve yetiştirildiği bir çevrim içi platform oluşturmak, onlar için doğal bir başlangıç noktası gibi görünüyor.

Anahtar, üç boyutlu deneyim

Metaverse’te sanal reklamlar oluşturabilirsiniz. Örneğin; bir video oyunu reklam teknolojisi şirketi olan Bidstack, reel açıkhava reklamcılığında çalışmaktan sanal billboard’lara reklam yerleştirmeye geçiş yaptı ancak sanal billboard’ların da ötesine geçebilirsiniz. Metaverse’ler deneyimsel ve doğası gereği üç boyutlu olduğundan, reklamlarınız ve pazarlama girişimlerinizle aynı üç boyutlu deneyimi sunarak bundan yararlanmak en iyisidir. Yalnızca basit reklamlar yerleştirmek yerine, kullanıcıların etkileşimde bulunabileceği markalı kurulumlar ve etkinlikler sunun.

Metaverse’e erkenden atılanların arasında; Roblox’ta bir Lil Nas X konseri, Gucci Garden deneyim ziyaretleri ve Warner Bros.’un In the Heights tanıtımının bir parçası olarak Washington Heights mahallesinin sanal sunumu vardı.

Koleksiyonları ulaşılabilir kılın 

İnsanlar bir şeyler toplamayı sever ve metaverse, bu ilgi alanlarını gösterebilmeleri için bir fırsat. Yalnızca metaverse’te toplayabilecekleri varlıkları veya sınırlı üretimdeki ögeleri sunarak bu deneyimi metaverse için de mümkün kılabilirsiniz.

Örneğin; Roblox’taki Gucci Garden deneyimi, The Collector’s Room’u sunuyor. İnsanların metaverse’te sınırlı Gucci ögeleri toplamasına izin veriyor. Gucci, koleksiyon öğelerinin ilk satışından 286.000.000 Robux topladı.

Mevcut topluluklarla etkileşim kurun

Genel olarak insanlar reklama karşıdır. Markalar metaverse’ü kavramaya çalışırken birden belirmemek ve halihazırda orada olan insanları rahatsız etmemek önemlidir. Dahası, onlara pazarlama yapmaya çalışacağınız için bu kullanıcıların pozitif algısına ihtiyacınız olacak.

Yeni formatı hesaba katmadan yeni bir platforma giremeyeceğinizi unutmayın. Örneğin; markalar Roblox’ta ögeler ve deneyimler oluştururken Roblox geliştirici topluluğunun üyeleriyle iş birliği içinde olduklarında daha fazla ilgi kazanıyor. Benzer şekilde O2, Fortnite’ta konser verdiğinde, Fortnite platformunda zaten uzman olan içerik oluşturucularla ortaklık kurdu.

Bunu influencer kampanyaları gibi düşünün. Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik önemli olduğu için topluluk üyeleri, kampanyalarınızın yürütülmesinde ayrılmaz bir parçası.

Devam eden deneyim

Pazarlamacılar için heyecan verici bir zaman. Pazarlamacıların ne tür stratejiler ve taktikler geliştirebileceği konusunda bilgi verebilecek yol gösterici ilkeler olsa da metaverse, deneme için bolc

 

a alan sunan yeni bir platform olmaya devam ediyor. En iyi uygulamalar henüz düzgün bir şekilde oluşturulmadı, paradigmalar da öyle… Bu, pazarlamacılara yaklaşımlarında benzersiz ve deneysel olmaya çalışmak için fırsat veriyor.

Gelecek Metaverse’te

Şimdi birçok şirket (sadece eğlence amaçlı değil, iş ve profesyonel amaçlar için de) metaverse’e yatırım yapıyor. En büyük sosyal medya platformu Facebook’ta olduğu gibi…

HTC ise tüketici tabanlı VR teknolojisi yerine işletme tabanlı teknolojiye doğru ilerliyor. Bu, VR teknolojisinin yavaş yavaş eğlenceden daha fazlası haline geldiğinin bir işareti. Ayrıca insanlar metaverse’te, özellikle de Earth 2’de gayrimenkul satın alıyor. Tüm bunlar, bu teknolojinin kalıcılığına vurgu yapıyor.

Metaverse’teki zorluklar

Metaverse, markalar için heyecan verici bir gelecek vadediyor ancak hala üstesinden gelinmesi gereken bazı zorluklar mevcut.

Metaverse’lerin teknolojik gereksinimleri nedeniyle erişilebilirlik bir sorundur. Herkes metaverse’ün keyfini çıkarmak için üst düzey bilgisayarlar ve VR lensler gibi cihazlara erişemeyebilir. Bu, markalar için potansiyel pazarı büyük ölçüde kısıtlar ve kitlesel pazarlama çabalarına köstek olur.

Markaların da metaverse’te dikkatli olmaları gerekiyor. Oyuncuları markaya yabancılaştırmamak için kusursuz entegrasyon çok önemli. Teknoloji yeni olduğu için markalar metaverse’te uygun konumlarını bulmakta hala sorun yaşıyor olabilir ve mesajlarında aşırı derecede dobra olabilir. Yerleşimlerinizi iyi planlayın ve metaverse’e iyi entegre edilmiş olduğundan emin olun.

Metaverse ile ilgili birçok yanlış anlaşılma da var. İnsanlar genellikle onları çocuklar için basit bir oyun olarak düşünüyor. Metaverse’lerin değerini herkes anlayamaz dolayısı ile markalar, bu platformlarda varlık gösterme çabalarının ciddiye alınmaması riski ile karşılaşabilir.

Veri gizliliği ve güvenliği, metaverse’te de problem. Yeni teknolojiyle birlikte daha gelişmiş güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyuluyor. Örneğin; kişisel doğrulama, kullanıcılardan daha fazla veri toplamayı gerektirebilir ve bu nedenle veri gizliliği risklerini artırabilir.

Son olarak metaverse’ler herkes için ücretsiz olduğu için markalar, imajlarını korurken dikkatli olmalı. Kullanıcılar bir metaverse’te ne kadar fazla kontrole sahip olursa, markanızın şüpheli içeriğin yanında görünme olasılığı o kadar yüksek olur. Ayrıca, yerleşimlerinizin kullanıcılar tarafından saldırıya uğraması veya saygısızlığa uğraması riski de vardır. Bu nedenle kullanıcıların sanal alanı sizinle paylaşma ve orada sizinle etkileşim kurma konusunda kendilerini iyi hissetmeleri için pazarlama stratejilerinizde kusursuz, dikkatli ve hassas olmanız önemlidir.

Sonuç olarak metaverse’ler programlama ve internet için umut verici bir gelecek sunuyor. Dahası, hem pazarlamacılar hem de reklamverenlerin yenilikleri açısından geniş bir alan sunuyor. Bu zorluklara rağmen deneysel olma, üç boyutlu bir deneyim sunma ve yenilikçi zaferler elde etme fırsatı var.

Geri Mileva

Yazar, Reklam Yazarı, Gazeteci, İçerik Stratejisti

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 118. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...