artwork

“Mesai kavramı freelancer’ın kafasından silinmeli”

4 yıl önce

0

Geleceğin iş hayatının olmazsa olmazlarından biri olarak görülen freelance, yani bağımsız çalışma sistemi çerçevesinde çalışma alanı sunan Servcorp Türkiye Direktörü Damla Özgönül ile görüştük.

“Girişimci Alf Moufarrige tarafından 1978 yılında kurulan Servcorp, verimliliği en üst düzeye çıkartmak amacıyla hareket eden, küçük işletmeler için bir kreş, uluslararası şirketler için yeni pazarlara doğru genişleyebilecekleri bir ev olarak kabul edilmekte. Şu an 23 ülke ve 54 şehirde 160 prestijli lokasyonda üstün teknolojik altyapıyla, beş yıldızlı hizmet garantisi ile 40 binin üzerinde müşteriye ev sahipliği yapıyor.

Freelancer’lara nasıl bir çalışma ortamı sağlıyorsunuz?
Dünyanın 23 ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de müşterilerimize işlerini en verimli şekilde yürütebileceği ofisleri sunuyoruz. İstanbul’da birisi Nişantaşı Louis Vuitton Orjin Binası’nda diğeri ise Tekfen Tower Levent’te olmak üzere 2 lokasyonda hizmet veriyoruz. Lokasyonlarımız iş hayatının en yoğun olduğu plazalar bölgesinde yer alıyor. Ofislerimizin bu bölgelerde yer alması müşterilerimizin hareket kabiliyetini arttırıyor. Tekfen Tower’da ortalama 1000 metrekarede 30’un üstünde ofisi ve 400 metrekare ortak kullanım alanını, Nişantaşı Louis Vuitton Orjin binasında ise ortalama 500 metrekare fiziksel kapasiteyi müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Bir VIP ofis olarak tasarlanan Nişantaşı şubemizde 10’a yakın ofisi müşterilerimize tahsis ediyoruz. Servcorp ofislerinde fotokopi-faks makinesi, internet-telefon bağlantısı, sekretarya-asistan desteği, temizlik ve güvenlik gibi kısacası bir ofiste olması gereken tüm hizmetleri sunarak en verimli çalışma ortamlarını yaratıyoruz.

Sizce bir iş yerine bağlı çalışmak istemeyip yine de bir ofis kullanmak için size gelmelerindeki nedenler nedir?
Servcorp ofisleri kullanıcılarına birçok avantaj sunuyor. Bu avantajların başında esnek çalışma saatleri geliyor. Teknolojinin iletişim imkanlarını geliştirmesiyle birlikte iş hayatında zaman ve mekan kavramlarının ortadan kalktığına tanık oluyoruz. İşletme giderlerini düşürmek ve zaman-mekan kısıtlaması olmadan çalışmak isteyenlerin aradığı şartları en iyi şekilde karşıladığımız için yüzde 100’e yakın doluluk oranına ulaşmayı başardık. Mesai saati kavramının olmadığı bir dünyada esnek çalışma imkanının yanı sıra saatlik, günlük, aylık veya yıllık kiralama olanakları sunmak önemli bir tercih sebebi. Freelance çalışanlar ve start-up projeler için düşük maliyetler hayati önem arz ediyor. İş insanları Servcorp ile başlangıç maliyetlerini ortadan kaldırmış oluyor. Ayrıca prestijli lokasyonlarda, 5 yıldızlı ofis ortamı ve son teknoloji altyapı ile işlerini makul ücretler ödeyerek geliştirme imkanı sunuyoruz. Sektördeki en güvenilir ve en hızlı internet altyapısı ile bağlantı sürekliliği sağlıyoruz. Global bir firmanın altyapısına ve lokasyonlarının tamamına sahip olma fırsatı veriyoruz. Bir şehirde Servcorp müşterisi iseniz, globalde her lokasyona erişiminiz var demektir.

Ortak çalışma alanında çalışmanın ne gibi faydaları olduğunu düşünüyorsunuz?
Freelance, start-up proje ya da büyük firma fark etmeksizin, Servcorp hazır ofislerinde çalışmak profesyonel imajı destekleyen bir çözüm. Servcorp’un esnek sözleşme düzenlemeleri, kullanıcıların müşterilerine profesyonel bir görüntü sunduğu gibi onların işlerini de büyütebileceği güvenilir ortam sağlar. Özel olarak hazırlanmış, çeşitli kalitede kurumsal ofis paketleri içerir.
Servcorp’un dünya çapında 160’dan fazla kullanışlı ve merkezi konumdaki hazır ofisleri prestijli lokasyonlarda, 5 yıldızlı iç mekânlar, en modern konferans ve toplantı tesisleri ve yüksek kalitede IT altyapısı sağlar. Geniş bir yelpazedeki sözleşmeler ve özelleştirilebilir seçeneklerle, büyüyen şirketlerin gereksinimlerini karşılayan bir Servcorp hazır ofis çözümü mutlaka vardır. Servcorp ofislerinde çalışan müşterilerimiz diğer müşterilerimizle işbirliği ve ticaret yapabileceği gibi onlarla sosyalleşerek 60 bin kişilik online ticari topluluğa ulaşabilir.

“Future of work” denilince bu uygulamayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Gelecekte bir gün zamansız ve mekansız çalışma şekli tamamen hâkim olabilir mi?
Dünya endüstrisinin geldiği noktayı ve yeni üretim sistemlerini değerlendirdiğimizde sanayide insan gücünün git gide azaldığını görmekteyiz. Bilişim ve yazılım odaklı şirketlerin gelecekte daha da büyüyeceğini öngörüyorum. Bugün dünyanın en büyük şirketleri içinde yer alan firmaların çoğu yeni ve yazılım temalı şirketler. Bunların birçoğu bireysel girişimcilerin yakın zamanda kurduğu ve kısa sürede önemli başarılar yakalayan genç yapılanmalar. Biz de Servcorp olarak sunduğumuz ekonomik çözümler ve yüksek kalite ile yeni girişimcilerin oluşmasına ve de geleceğin iş modellerinin oluşmasına katkı sağlıyoruz.

Sizce iyi bir freelancer nasıl olmalı?
İş kolu ya da uzmanlık fark etmeksizin freelancer çalışanlar gelecekte birçok sektörde olacak. İş saatlerinin çalışan tarafından belirlendiği bir sistem, 9-6 mesai düzenine göre daha cazip görünüyor. Özellikle yeni kuşaklar için bu bir gerçek. Kendinin patronu olma, istediğin işleri yapabilme ve zamanı istediğin gibi kullanabilmek dışarıdan çok keyifli görünebilir. Diğer taraftan baktığımızda ise tüm bu kazançların yanında bir de kaybedilenler, alınan riskler ve büyük fedakârlıklar var. İyi bir freelancer mevcut çalışma sistemine ve mevcut personel yapısına alternatif olmalı. Ona müşteri olarak gelebilecek adaylara yeni bir seçenek sunmalı. Yenir fikirlere açık olmalı ve mutlaka değişime ayak uydurabilmeli. Çünkü freelancer dediğimiz kişi sistemin içinden ayrılıp sisteme yeni bir alternatif olan kişidir.
Cesur olmak freelance çalışanların zaten doğasında olması gereken bir duygu. Güvendikleri fikirlere sahip çıkmalı ve onu herkese karşı cesur bir şekilde savunmalılar. Mesai saati kavramı onlar için artık hiçbir şey ifade etmemeli. Tüm faaliyetlerinin saatlerini kendilerinin belirleyebildikleri bir düzen içinde olduklarını unutmamalılar. Herkesin çalıştığı saatte gezebildikleri gibi herkesin uyuduğu saatte de çalışabilirler. Bu yeni düzeni bir özgürlük gibi görürler ise kazançlılar demektir. Bu onlara her şeye olumlu yanından bakmayı da öğretecektir.

Ayrıca iyi bir freelancer bardağın hep dolu tarafına bakmayı düstur edinmeli. Freelance çalışan birisi artık hayatında maaş kavramının olmadığını bilmeli. İyi çalıştığı ve üretim yaptığı sürece onun için her gün maaş günü olabilir. Maaş günü de tıpkı 9-6 mesai kavramı gibi freelancer’ın kafasından silinmeli.

Bu yazı, Campaign Türkiye 93. sayısında yayınlanmıştır.