artwork

Medya yetenek havuzu konusunda endişeliler

2 yıl önce

0

Reklamverenler, yeteneklerinin mevcut veya gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadıklarından emin değiller, önümüzdeki yıl da yetenek bulma konusunda ajanslardan daha karamsarlar.

Medya sektörü, mevcut yeteneğinin önümüzdeki iki yıl boyunca da dahil olmak üzere ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden büyük ölçüde memnun değil. Çalkalanma, en önemli endişe olarak yetenek kalitesini gölgede bıraktı.

Reklamverenlerin dörtte üçü, gelecek yıl yetenek bulmanın daha zor olacağını düşünüyor. Bu arada reklamverenler ve ajanslar, gelecekte ne kadar kurum içi ekibin (in-housing) oluşacağı konusunda çok farklı görüşlere sahip. Yukarıdakilerin tümü, ID Comms’un 2022 Küresel Medya Yeteneği Raporu’na dayanıyor. Rapor, hem ajans liderlerini hem de 10 milyar doları aşan birleşik küresel medya yatırımını temsil eden markaları kapsayan küresel bir anket sonuçlarını aktarıyor. Ankete katılanların yalnızca %4’ü, reklamverenlerin mevcut medya yeteneğinin (iç ve dış) şu anki medya ihtiyaçlarını karşıladığını kesinlikle kabul ederken, yaklaşık yarısı (%45) buna katılmıyor.

Ankete katılanların yalnızca dörtte biri (%26), mevcut yeteneklerinin önümüzdeki iki yıl içinde ihtiyaçlarını karşılama becerisine yüksek veya çok yüksek düzeyde güven duyduğunu belirtiyor. Neredeyse dörtte biri (%22) düşük veya çok düşük güven seviyelerini gösteriyor ve çoğunluk (%52) “ortalama” güven hissediyor.

Yetenek kaybı, reklamverenlerin üçte ikisi (%68) ve ajansların dörtte üçü (%75) için en önemli endişe kaynağı. Bu faktör, anketin 2016’da gerçekleşen versiyonunda dördüncü en büyük endişe kaynağıydı ancak bugün 1 numaraya yükselerek yetenek kalitesini ve hatta ödemeyle ilgili kaygı seviyelerini aştı.

Konu “in-housing” olduğunda, reklamverenler ve ajanslar arasında algıda büyük bir boşluk var. Ankete katılan reklamverenlerin yarısından fazlası (%55) önümüzdeki 12 ay içinde kurum içi yeteneklere yönelme olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylüyor ancak ajans katılımcılarının yarısından fazlası (%54) önümüzdeki dönemde kurum içi reklamların daha az olası olduğunu düşünüyor. Acaba ajanslar reklamverenlerin bu niyetleri hakkında kendilerini mi kandırıyor? Yazarların belirttiği bir başka açıklama; özellikle yetenek sıkıntısı göz önüne alındığında ajansların, reklamverenlerin sundukları uzmanlık türlerini gerçekten çoğaltma kabiliyetleri konusunda şüpheci olmalarıdır.

Staff Muhabirleri

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 126. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...