artwork

Mason, 2015’in trendlerini paylaştı

10 yıl önce

0

Dünyanın en önemli trend takipçisi trendwatching.com Genel Direktörü Henry Mason, 2015’in trendlerini ilk kez Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nde paylaştı.

Mason’un sunumundan bazı satırbaşları:

– Trendler fırsat demektir.

– Her şey değişiyor ama önemli olan neyin değişmediğini bulabilmektir.

Örneğin Tesla spor arabayı yeniden tanımladı. Airbnb seyahati deiştirdi, otelleri deiştirdi, beklentileri değiştirdi.

– Tüketiciler sadece en iyi hizmet ve tasarımı istiyorlar. 2015’te insanlar her şeyi satın alabilirler, yeter ki en iyi hizmete sahip olsunlar.

– Dört alan var önemli olan: Vizyon, Yeni iş konseptleri, Yeni ürün hizmet, deneyim, Pazarlama, reklam, PR

2015’te önemli olacak 5 trend

Video Valets: Yapılan araştırmalara göre İnsanlar markalarla konuşmak istiyorlar. Geçen yıl ABD’de Bank of America bir ATM yaptı banka temsilciyisle konuşulan. Amazon’un Mayday düğmesi. Sürekli bir müşteri temsilcisi bağlanıyor. Fiat mesela Brezilya’da sanal test drive yaptı. Yapmanız gereken teknolojinin nasıl tüketici deneyimini zenginleştirebileceğini düşünmek, yaratıcı yollarla.

Sempatik fiyatlandırma: Markalar inanılmaz indirimler yapıyor. Ama sadece markaların yüzde 9’u insanların hayatına anlamlı fark yaratıyor. Bu korkunç bir istatistk ama inanılmaz bir fırsat olduğunu gösteriyor. Örneğin Brahma isimli bira markası Sevgililer Günü’nü değiştirerek Dünya Kupası zamanına getirdi. 11 Haziran’da yüzde 11 indirim yaptı.

Arjantin’de BGH klima şirketi, bir teknoloji sağlayarak sıcak evleri belirledi ve indirim sağladı. 14 milyon satış elde etti. Çünkü bu kampanya insanlara dokunuyordu, marka tüketicinin ne istediğini anlıyordu. Easy Taxi diye bir Filipinli girişim var. Yalnız Filipinli kadınların güvenli bir biçimde eve gitmesi için indirim sağladı.

Currencies of change: Bu trend, indirimden ziyade ödüllendirme odaklı. Aslında hep vardı. Kendini geliştirme isteği küresel bir şey ve hep var. Ama biz biraz tembeliz o yüzden yapamıyoruz. Kilo veremiyoruz mesela yapılan araştırmalara göre. Sanal eğitim de aynı şekilde. Air Baltic, İnternet sitesine gidiyorsun, 3 saat boyunca uçtum ve kilo veremedim dersen ve 24 saat içinde kaloriyi yakarsan sana bedava mil veriyorlar. Alfa Bank, benzer bir şekilde, FuelBand ya da fittness cihazını takanlara daha çok faiz veriyor. Sadece sağlık da değil. Meksika’da UNAM Foundation boş plastik şişeleri alarak otobüs bileti veriyor. Etiqa motorların yavaşlamasını sağlıyor ve sigorta şirketi genç kullanıcılara bedava müzik vererek ödüllendiriyor. Her demografiğe uyumlu bu dediğim şeyler.

Kibarlık ödüllendiriyor: 2015’te markalar tüketicilerin diğer tüketicilerin deneyimlerini iyileştirip kötüleştirdiğinin farkına varacak. La Petite Syrah diye bir cafe, lütfen dendiği zaman indirim yapıyor. Lütfen dersen 1,40 euro, demezsen 7 euro ödersin.

Post demografik tüketim: Birçok marka gizli şeyler üretti. Versace, korsan gibi görünen koleksiyon hazırladı mesela. Lüks italyan markası, bir rapçiyle (MIA) bir araya gelerek  bunu gerçekleştirdi. 4 Seasons otelleri bir yemek arabası yaptı. Yeni bir tüketici grubuyla bir araya gelmek için yaptı bunu. Bu da post demographic tüketim. İnsanların geleneksel demokgrafiklerle (yaş, cinsiyet vs) beklentilerini bilebilmek çok daha güç.