artwork

Markalar medyada 2012’nin son ayını nasıl kapattı?

11 yıl önce

0

Markaların Aralık ayı medya yansımalarını mercek altına alan Medya Takip Merkezi (MTM), gazete, dergi, TV kanalları ve internet sitelerinde en fazla yer bulan markaları tespit etti. 

Yılın son ayında basının en çok ilgisini çeken markaları araştıran Medya Takip Merkezi, gazete ve dergilerde en çok yer alan markanın Türk Hava Yolları olduğunu tespit etti. Lionel Messi’nin marka yüzü olmasıyla ay içinde adından sıklıkla söz ettiren THY, toplamda 3 bin 227 haber ve yazıya konu edildi.

Aralık ayını baz alan medya araştırmasında, basının en fazla dikkatini çeken ikinci marka Turkcell oldu. Grup şirketlerinde yaklaşık 500 engelli çalışan istihdam etmesi, “engelli dostu mağazacılık” konsepti oluşturması gibi engellilere yönelik projeleriyle gündeme gelen Turkcell, Turkcell TV’nin 500 bin kullanıcıya ulaşması ile ilgili de haberlere konu oldu. Marka ay genelinde, 2 bin 211 haber ve yazıda yer aldı.

Araştırmaya göre, Almanya’dan sonra Belçika Telekom pazarına da giriş yapmasıyla basında geniş yer bulan Türk Telekom, Aralık ayının öne çıkan diğer markasıydı. Kreatif reklam ajansını seçmek için açtığı konkur ve kamu hisselerinin bir kısmının özelleştirilmesi çalışmaları ile de haberlere konu olan Türk Telekom, ay boyunca bin 854 haber ve yazı ile gündeme geldi.

MTM’nin araştırma raporuna göre, Apple ay genelinde basının en fazla ilgi gösterdiği bir diğer marka oldu. iPhone 5 ürününün Aralık ayında Türkiye pazarına giriş yapması ile gündeme gelen marka, Teknosa’nın Apple ürünleri için bir mağaza içinde oluşturduğu özel alan ile haberlere konu edilirken, TV üretimi ile ilgili hazırlık yaptığı yönündeki haberlerle de basında sıklıkla yer buldu.

Görsel medyanın da lideri THY

Aynı araştırmaya göre, görsel medyanın da en çok yer verdiği marka Türk Hava Yolları oldu. Filosuna yaptığı 4,7 milyar dolarlık yatırım ve 200’üncü uçağını filosuna katması ile görsel medyanın ilgisini yakalayan THY, 984 haber spotuna karşılık 33 saat süre ekranlarda kaldı.

Araştırmada, TV ekranlarının en gözde ikinci markasının ise Koç Holding olduğunu ortaya koydu. Toplamda 294 haber spotu ile izleyici karşısına çıkan marka, ekranlarda 12 saati aşkın süre kalarak görsel medyada süre anlamında ikinci, spota göre ise üçüncü sırada konumlandı. Koç Holding’in Aralık ayında öne çıkan haberleri arasında, Koç Finansal Hizmetleri’nin 10. yıl kutlaması ve Koç Holding’in 7 yıldır yürüttüğü Koç Fest Projesi’nin, dünyanın sayılı pazarlama ve iletişim ödülleri arasında gösterilen Marcom’dan 5 ödül alması yer aldı.

“Borsa İşlem Platformu” uygulaması ile Aralık ayında adından söz ettiren İş Bankası, TV ekranlarında 10 saat yer alarak dördüncü olurken, spot adedine göre ise 372 haber ile ikinci sıranın sahibi oldu. İş Bankası ayrıca, Balkanlar’da şube girişiminde bulunması, 81 İlde 81 Orman projesi ile 5 yılda 2 milyon 205 bin ağaç dikmesi ve HGS etiket satışına ilişkin PTT-İş Bankası iş birliği ile gündeme geldi.

İnternet medyasında THY ve Samsung öne çıktı

Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı medya araştırmasına göre, internet medyasının en gözde markası geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yine Türk Hava Yolları oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine oranla internet medyasındaki yansımalarını yüzde 155 arttırmayı başaran THY’yi, Aralık ayında Barutçuoğlu AVM’de Samsung Mobile mağazasını açan Samsung izledi. Marka, toplamda 11 bin 283 haber ve yazıda yer aldı.

Aralık ayında internet medyasında en fazla yer alan diğer markalar ise, sırasıyla Apple, Turkcell ve Microsoft oldular.

Alametifarika adından en çok söz ettiren reklam ajansı oldu

Aynı araştırmaya göre, Aralık 2012’de basında en çok konuşulan reklam ajansı Alametifarika oldu. Gülse Birsel’in oynadığı Bonus reklamları ile adından söz ettiren ajans, ay genelinde 56 haber ve yazıda yer aldı. Gazete ve dergilerde 35 haber ve yazı ile gündeme gelen TBWA İstanbul ise ajans içinde yaşanan yeni yapılanmalar ve Aygaz Otogaz reklamı ile ay boyunca haberlere konu oldu.

Basının en fazla yer verdiği diğer reklam ajansları ise, Alice BBDO, Leo Burnett ve Medyanet oldular.