artwork

Markalar bu isimleri nereden buldu?

9 yıl önce

0

Dünya çapında kitleleri peşinden sürükleyen büyük markaların isimlerinin hikayeleri ise birbirinden ilginç.

IKEA: Şirketin kurucusu Ingrav Kamprad’ın isminin baş harfleriyle, doğup büyüdüğü çiftlik ve köy olan Elmtaryd and Agunnaryd’in baş harflerinden yaratılmış bir isim.

 

Canon: Orijinalinde “Kwanon” olarak bilinen ve Budist bir tanrıçanın isminden adını alan şirket, 1935 yılında ismini Canon olarak değiştirdi.


Lego:
Şirketin ismi, Danca iki kelime olan “Leg got” diğer bir deyişle “iyi oyunlar”ın birleşiminden oluşturulmuş.

 

 

Sony: Latince de ses anlamına gelen “sonus” kelimesinden türetilen bu isim aynı zamanda sokak ağzında “sonny boy” olarak bilinen kelimeden de etkileniyor ki bu kelime 1950’lerde “akıllı, prezantabl genç olarak” karşılık buluyor.

Haagen-Dazs: Markanın ismi kurucusu tarafından Danca bir kelime gibi görünmesi için stratejik olarak seçilmiş olsa da aslında herhangi bir kelime anlamı yok.

 

 

WD-40: Laboratuvarda gerçekleştiren 39 deneyin başarısız olmasının ardından yapılan 40. deneyde  suyla yer değiştiren ünlü sprey geliştirilince markası da “Water Displacement perfected on the 40th try” oluyor.

Yahoo: Markanın ismi iki anlama geliyor. Bunlardan biri “Yet Another Hierarchical Officious Oracle”ın baş harfleri, diğeri ise Jonathan Swift’in Gulliver’in Gezileri kitabındaki kaba, gürültücü ve ters olarak tanımlanan hayali bir tür.

Pepsi: Orijinal adı Brad’s Drink olan Pepsi-Cola, şimdiki adını 1898’de “dyspepsia” kelimesinden alıyor. Bu kelime de hazımsızlık anlamına geliyor ve kurucu Caleb Bradham’ın bu içeceğin sağlıklı ve hazmı kolaylaştırıcı bir içecek olduğuna olan inancına dayanıyor.

Google: İnternet devinin ismi matematiksel bir terim olan ve 100 adet sıfır tarafından takip edilen 1’i ifade eden “googol” kelimesinden geliyor.

 

Virgin: Markanın ismi, Richard Branson’ın meslektaşlarından birinin ünlü iddiasına dayanıyor: “Bizler bu işte tam birer bakireyiz.”

 

 

Blackberry: Markanın 1999 yılında koyulan ismi, telefonun tuşlarının küçük birer meyve tanesini andırması dolayısıyla seçilmiş.

 

Spotify: Kurucu ortaklar Daniel Ek ve Martin Lorenzo’nun marka ismi için beyin fırtınası yaptığı sırada Ek, bir fikri yanlış anlar. Bu noktada ortaya çıkan Spotify ismi de “spot” ve “identify” kelimelerinin birleşimi olarak kullanılmaya başlanır.

 

Oracle: Şirketin CIA için çalışan kurucu ortakları Larry Ellison ve Bob Oats, bu ismi başlangıçta bir proje kodu olarak seçmişlerdi. Bu proje ise, sorulan her soruyu cevaplayabilecek kapasiteye sahip bir veritabanıydı.

 

 

Reebok: Alternatif okunuşu “rhebok” olan marka bir antilop türü için türetilen Afrika Dili-Almanca bir kelime ve “hızı ve zarafeti hissettir” anlamına geliyor.

Skype: “Sky Peer-To-Peer” olarak yola çıkan marka ismi, sonrasında “Skyper” oldu ve en sonunda “r” harfinin de düşmesiyle marka bugünkü ismine ulaştı.

 

Amazon: Alfabetik listede başlarda yer alabilmesi için marka isminin “A” harfiyle başlamasını özellikle tercih eden Jeff Bezos bununla da yetinmemiş, markanın gücünü yansıtabilecek bir isim olarak dünyanın en geniş nehrinin ismini seçmiş.