artwork

Marka ve reklamlara nasıl yaklaşıyorlar?

3 yıl önce

0

Z kuşağının dünya görüşüne şekil veren etkilerin başlıcalarına baktığımızda; dünyada yaşanan finansal kriz ve ekonomik dalgalanmalar, politik kutuplaşmalar, terör endişesi ve cep telefonu ile doğmuş olmayı görüyoruz.

Jenerasyonları anlamak, onlara özel ortak değerleri, tutkuları, beklentileri çözümlemek pazarlamacıların tüketicileri geniş bir lenste değerlendirmeleri için önemli bir araç. Geniş kelimesinin altını çizmek istiyorum, çünkü jenerasyonlar da kendi içlerinde birçok farklı alanda farklı görüşlere sahip gruplar içeriyor. Ancak yine de jenerasyonları incelemek bize gelecek trendlerine tüketicilerin nasıl tepki vereceği konusunda net ipuçları veriyor.

Z kuşağının dünya görüşüne şekil veren etkilerin başlıcalarına baktığımızda; dünyada yaşanan finansal kriz ve ekonomik dalgalanmalar, politik kutuplaşmalar, terör endişesi ve cep telefonu ile doğmuş olmayı görüyoruz.

Böyle bir dönemde dünyaya gelen Z kuşağı, gençliği yeniden tanımlıyor. Belirsizlik döneminde yetiştikleri için daha dirençli ve daha amaç odaklılar. Azalan kaynakların daha da azalacağının farkındalar. Finansal olarak istikrar beklentileri var. Farklı deneyimler yaşamayı hedefliyorlar. Ev, araba satın almayı minimum seviyede planlıyorlar. Hayat beklentileri daha gerçekçi. Başarının arkasında çok çalışmanın ve dayanıklılığın olduğunun bilincindeler. Doğru markaları giymektense, kendilerine özgü bir görünüş yakalama peşindeler. Arkadaşlık tercihlerine doğru kişilerle takılmak değil, kendileri için doğru kişileri bulmak yön veriyor.

Pazarlamacılardan, markalardan beklentileri de bu doğrultuda farklılaşıyor. Kendi değerlerine uygun değişim ve inovasyon en büyük beklentileri. Doğaya çok daha duyarlılar ve markaların bu doğrultuda herekete geçmelerini ve bunu göstermelerini bekliyorlar. Covid döneminde Z kuşağı markaların örnek olmalarını ve değişime yön vermelerini bekliyorlar.

Reklamlara yaklaşımları
Z kuşağı teknolojiyi reklamları engellemek için aktif olarak kullanıyor. Bu konuda Y kuşağı ile çok benzerler. X kuşağı ise reklamlara karşı daha kabullenici. (Ayarları değiştirme, Plug-in veya özel uygulamalar yükleme oranları. Z: %48, Y: %43, X: %32)

Reklamları önleyemedikleri durumlarda da %45’i başka bir şey yapmak, başka yöne bakmak gibi yöntemlere başvurabiliyor.

Reklamı skip edebilecekleri bir durumda Z kuşağı reklamı çok daha hızlı geçiyor, X kuşağından bir kişiye göre bu konuda 3 saniye daha hızlı. Birçok nörobilim makalesi Z kuşağının çok fazla seçenekle büyüdüğü için karar verme konusunda çok daha hızlı olduklarını ve dikkatlerini verecekleri konularda çok daha seçici olduklarını bize söylüyor. Olumlu taraftan baktığımızda da Z kuşağı, yeni içerik stillerine diğer jenerasyonlara kıyasla çok daha açık.

Reklamlarda neler dikkatlerini çekiyor?
Mizah, Z kuşağının dikkatini çekerek reklamınızı geçmesini önlemeniz için öncelikli bir yol. %61’i reklamların komik olmasını; mizah içermesini istiyor.

Z kuşağı ve Y kuşağı, reklamlarda ünlü kullanımına, Z kuşağına göre çok daha fazla önem veriyor.

Dikkat çeken ve akılda kalan müzik ile yaratıcı bir yaklaşım Z kuşağı dostu bir içerik oluşturmanıza yardımcı olacak faktörler arasında yer alıyor.

Müdahale edilemeyen ve geçilemeyen online video formatlarına en fazla tepki gösteren jenerasyon Z kuşağı.

Z kuşağı için reklamların interaktif olması çok önemli. Farklı seçenekler arasından favori olanını seçmek, oy vermek Y kuşağından ve X kuşağından en çok ayrıştıkları alanlar.

Geleneksel mecraların gücü de Z kuşağına ulaşmak için değerlendirilebilir. Online’da çok vakit geçirmelerine ragmen açıkhava, sinema ve TV reklamlarına daha çok açıklar.

Hande Beceren
CEO, Kantar Insights Division

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 104. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...