artwork

KSS’yi yeniden düşünme zamanı

8 yıl önce

0

Possible’ın CEO’su Shane Atchison, ajansların ödül kazanmak ya da bir organizasyona destek olmak için kampanya hazırlamak yerine, değişim yaratacak çalışmalar yapabileceklerini savunuyor.

1950’den bu yana var olan kurumsal sosyal sorumluluğun (KSS), günümüzde yeni bir öncelik kazandığına şüphe yok. Bunun nedeni olarak da Milenyum kuşağı gösterilir ama bu kesin değil. Milenyum kuşağının %81’inin markalardan iyilik yapmasını bekledikleri doğru ancak bunun dışında kalanlar arasında beklentileri bu yönde olanların oranı da %73’ten az değil.
Sonuç olarak; reklam ajanslarından sık sık sosyal değişim için şirketlere destek olmaları isteniyor. Benim çalıştığım ajans da bunlardan biri. Bunun için videolar üretiyoruz, hashtag kampanyaları hazırlıyoruz ve bazı sosyal konulara para ve ürün bağışı yapıyoruz.

Pasif eylemden çıkmak lazım
Elbette bunların zararı yok ama bunların pek çoğu “pasif eylem”e giriyor. Önemli sorunlara biraz destek oluyor ama etkileri kısa sürüyor. Onlar bir girişimde bulunduklarında hedef belirlerler, etkisini ölçerler ve yatırımın geri dönüşünü (ROI) değerlendirirler.
Aynı şey KSS projeleri için de geçerli olmalı tabii ki. Always markasının son derece başarılı olan kampanyası “Like a Girl”e bakalım. Kampanyanın amacı insanların “kız gibi olmanın” ne anlama geldiğini tekrar düşünmelerini sağlamaktı. Reklamın etkisiyle insanların davranışsal verilerini toplarsınız. Böylece paranızı akıllıca harcayıp harcamadığınızı görebilirsiniz.
ROI’yi işe dahil ettiğinizde markaların sosyal değişim sağlamak için paralarını ve zamanlarını harcayacakları en iyi yol nedir? Reklamlar ve sosyal kampanyalar pahalı olabilir ve bunlar değişim yaratmak için her zaman en iyi yol olmayabilir. ROI bakış açısıyla sosyal destek konuları oldukça hassas konular.

Balık tutmayı öğretmek
Çoğu şirketin paylaşabileceği uzmanlık alanı vardır. Sağlıklı yemek yapıyorsanız, beslenme konusunu hepimizden daha iyi biliyorsunuzdur. Motorlu araç şirketleri inşaat işini biliyordur. Bu uzmanlıklar doğru kanalize edilirlerse çok büyük değişiklikler yaratabilirler.
Bunun nasıl işlediğini açıklamak için bizzat kendi deneyimimden bir örnek vereceğim: Dijital reklamcılık dünyasında, hemen hemen tüm ajanslar kar amacı gütmeyen işler yaparlar. Bazıları için bu bir stratejidir; böylece ödül kazanabilecek işler yapmanın özgürlüğünü yaşarlar. Ne olursa olsun, bu uygulamalara karşıyım çünkü uzun süreli bir değeri yoktur bunların. Birkaç yıl önce ekipten birkaç kişi organizasyonu tanıtmaktansa onlara online ortamda tanıtım nasıl yapılır konusunu öğretmek için zaman harcayıp çaba göstermeyi önerdiler. Yani onlara balık pişirip vermektense balık tutmayı öğretecektik.
Kesinlikle güzel bir düşünceydi. Sonuçta kar amacı gütmeyen kuruluşların amacı, normalde hizmet verdiğimiz markalardan tümüyle farklıyken, ikisinin de karşılaştıkları sorunlar birbirine çok benzer. Bağış almak için, dijitalde etkili bir pazarlamaya ihtiyaçları var.
Ve böylece bizimkiler bir etkinlik organize ettiler ve birçok kar amacı gütmeyen kuruluşu etkinliğe davet ettiler. İlk organizasyon çok iyi gitti ve şimdi her ay yeni bir oturuma ev sahipliği yapıyoruz. Her birine 30 civarı kar amacı gütmeyen kuruluş katılıyor ve kendileri gibi düşünen insanlarla bir araya gelmiş oluyorlar.

Fark yaratacak olan uzmanlıklardır…
Tabii ki her marka bizim gibi net ve doğrusal bir fırsata sahip olmayabilir. Tüm fırsatlar da düşük ücret/yüksek dönüşe sahip olmayabilir. Bazı markalar da kuşkusuz kendi uzmanlıklarını bu şekilde nasıl kullanacaklarını bulamayabilirler. Ama bence eğer üzerinde yeterince düşünürlerse, bir yolunu bulacaklar.
Belki de sosyal destek yaklaşımımızı tekrar düşünme zamanı gelmiştir. Markanızın megafonunu, iyi bir nedeni aydınlatmak için kullanmak her zaman iyidir. Bazen bu, doğru konu için her şeyi değiştiren bir hareket olabilir. Ama bazen de uzmanlığınızı paylaşmak daha büyük ve daha iyi sonuç getiren bir yol olabilir. Bunu yaparsanız belki organizasyonunuz toplumda bir anda büyük bir ses getirmeyebilir ama uzun vadede büyük faydası olacaktır.

Share Atchison
Possible CEO’su

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Nisan 2016 sayısında yayınlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Elektrikli Fiat Topolino Türkiye’de

İki farklı gövde tipi bulunan Topolino’nun kapalı versiyonu (Topolino), 449...

Yeni Elektrikli Ford Explorer 30.000 km’lik dünya turunu tamamladı

Tamamen elektrikli yeni Ford Explorer ve Lexie Alford, 30.000 km’lik...

Mercedes-Benz GLB Makyajlandı

Mercedes-Benz, kompakt tasarıma sahip GLB SUV’yi çeşitli yenilik ve daha...