artwork

Kristal Elma’da storytelling

9 yıl önce

0

Yaratıcılığın Davos’u olarak da adlandırılan bir Kristal Elma organizasyonunu daha geride bırakırken, son dönemde bu sütunlarda sık sık değindiğimiz bir olgunun giderek daha öne çıktığına da hep birlikte tanıklık ettik.

Tüm dünyada tecrübe edilen dijital dönüşümün, hem kurumların iş yapma biçimlerini hem de gelinen noktada taleplerini son derece dolaysız şekilde dillendirebilen hedef kitlelere ulaşma yöntemlerini tarihin başka hiçbir döneminde olmadığı kadar çeşitlendirdiği bir dönemden geçiyoruz.

Bu durum aynı zamanda reklamcılık sektörünün yaratıcılığını çok çeşitli şekillerde ortaya koyabileceği fırsatlarla, yepyeni ve neredeyse sınırsız sayıda seçeneği de beraberinde getiriyor. Özellikle online video platformlarının sunduğu olanaklar ve izleyici/tüketici alışkanlıklarında yaşanan dönüşüm, hem içeriği oluşturan yaratıcı ekipler, hem de markalar açısından önemli bir noktayı işaret ediyor. Yaratıcılığı olumlu yönde tetikleyen bu dinamiği “ne kadar yaratıcı olursanız mesajınızı kitlelerle buluşturmanız o kadar mümkün hale gelir” şeklinde özetleyebiliriz.

Tutkularımızı; keyif aldığımız, bize ayırdığımız zamanı hak ettiği ve değer kattığı duygusu yaşatan, genel çıktısı ise mutluluk ve bağlılık olan her türlü aktivite olarak düşünebiliriz. Süreç içerisinde sosyal platformların asıl gücünün insanlara tutkularını keşfetmeleri, ifade etmeleri ve kitlelerle paylaşmaları konusunda sunduğu geniş serbesti olduğu daha iyi anlaşıldı. Bu platformlarda kendi tutkularını tüketicininkilerle buluşturabilen markalar daha başarılı olacak.

Tüm bu tespitler doğrultusunda, son dönemde başarıyı yakalayan çalışmaların ağırlıklı olarak bir hikayeyi oluşturarak izleyiciye en iyi şekilde aktaran, “story-telling” temelli gerçekten cazip işler arasından çıkmasının asla rastlantı eseri olmadığını görmemizde fayda var. Nitekim, hem Kristal Elma’da hem de uluslararası diğer organizasyonlarda öne çıkan başarılı örnekler, bu dinamiklerin sektördeki tüm paydaşlar tarafından dünya çapında benimsendiğini ve uygulandığını doğrular nitelikte.

 

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

@bulenthicsonmez

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Ekim 2014 sayısında yayınlanmıştır.