artwork

Kötü davranışlara karşı direnme zamanı

3 yıl önce

0

MediaCom’dan Sue Unerman, iş hayatında yaşanılan taciz, mobbing gibi davranışlara değiniyor ve bu konunun çözülmesi halinde çok daha yaratıcı bir dünyaya ulaşabileceğimizi belirtiyor.

 

İş yerinde her üç kişiden biri bizzat önyargı, taciz veya birtakım uygunsuz davranışlara maruz kalıyor.

Yeni kitabımız Belonging için Dynata tarafından yapılan özgün araştırma, genel olarak işgücü piyasasındakilerin %39’unun bu tür davranışlara tanık olduklarını doğruladığını, bunun pazarla-ma veya halkla ilişkiler alanında çalışanların %57’sine tekabül ettiğini gösteriyor.

Kesinlikle, bir noktada hepimiz seyirci olduk. Terfi etmesi, maaşına zamı alması gerektiğini düşündüğümüz bir çalışma arkadaşımız için ya da kendimiz için yöneticimiz ya da bizden daha kıdemli biriyle konuşabileceğimizi hissedemedik.

Bazen birçok nedenden ötürü açıkça konuşmak kolay değildir. Soru şu, bu kültürü, herkesin ken-disini ait hissettiği daha iyi, daha kibar bir kültürle nasıl değiştirebiliriz?

ABD’de polis kuvvetlerinde pilot olarak uygulanan yeni bir tür eğitim var. EPIC, etik polisliğin cesurca olduğu anlamına geliyor. EPIC, yanlış bir eylem gerçekleşmeden önce durdurmak için memurlara nasıl müdahale edeceklerini öğreten bir müdahale programı.

Program, Yahudi soykırımından kurtulan Prof. Dr. Erwin Staub’dan esinlenmiş. Staub, şu an 80’li yaşlarında ve kariyerinde şiddeti anlamaya odaklandı. Ve şu anda da ABD’de polisin aşırı güç kullanmasından endişe duyuyor. Hayatını kurtarmaya yardım eden aktif seyirciler -müttefikler- deneyimine dayanarak, iyi bir takım oyuncusu olmanın ne olduğunu yeniden tanımlayan bir eği-tim planı oluşturdu. Bu plan zararlı eylemleri önlemek için bir müdahale aşaması içeriyor.

Mesele şu ki, mevcut tüm polis eğitimleri, memurlara kendilerini tehdit altında hissetmeleri halinde nasıl kararlı bir şekilde tepki vereceklerini öğretiyor. Daha öncesinde görevlilere, meslektaşlarının uygun şekilde davranmadığını hissederlerse nasıl müdahale edeceklerini öğretmek ya da memurlara, adrenalin yükseldiğinde ve kendilerini tehdit altında hissettiklerinde bu müdahaleyi nasıl uygulayacaklarını öğreten hiçbir eğitim yoktu.

Bu ezber bozan yöntemden çok şey öğrenebiliriz. MediaCom’da bu yıl hepimiz Müttefiklik eğitimi aldık. Yararlı ve aydınlatıcıydı. Aslında bütün işletmelerde her bir yönetici, benzer bir programdan pek çok şey kazanacaktır.

Sektörümüzde – pazarlama, reklamcılık ve halkla ilişkiler – önyargı, taciz veya her türlü uygunsuz davranışa tanık olduğumuzda, aşamalı müdahalelerde bulunmamız gerekiyor. Pozisyonumuz ne olursa olsun veya geri bildirim kimden gelirse gelsin, kendi davranışımıza eleştiri ve geri bildirim alarak davranmaya ihtiyacımız var.

Sektörümüzü daha iyi hale getirebiliriz. Herkes kendini işine, çalıştığı kuruma daha ait hissettiğinde, çevremizdeki yetenekleri müşterilerimiz ve onların menfaatleri için gerçekten kullanabileceğiz.

 

Sue Unerman

Dönüşüm Yöneticisi, MediaCom

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 107. sayısında yayımlandı.