artwork

Korunan nedir, sadece fikirler mi?

10 yıl önce

0

Aslında bu yazıda Sabancı Üniversitesi ve Reklamcılık Vakfı’nın birlikte kurduğu, önemli bir misyon üstlenen Brand Practice Platform’dan söz etmek istiyordum. Heyecanlı bir proje Brand Practice Platform. Bu projenin ilk ürünü de yakın dönemde tanıtılacak; bahar döneminde başlayacak bir yüksek lisans programı…

Ancak sektörümüzde gündem ışık hızıyla değişiyor, anın sıcak gündeminde reklam eserlerinin korunması var.

Sektörümüz bir süredir her yol mübah biçiminde düşünenleri tartışıyor, eleştiriyor.

Bir fikir, iyi işliyor diyerek kopyalanabilir mi?

Stratejik benzerlik diyerek durum açıklanabilir mi?

Yaratıcı endüstrilerde fikri mülkiyet bilinç ve bilgisini yükseltmek üzere YEKON kuruldu. Reklamcılar Derneği ve 18 sivil toplum örgütü derneğin üyesi. İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan alınan fonla Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tekin Memiş YEKON Fikri Mülkiyet Atölyesi’ni başlattı. Amaç yaratıcı endüstrilerdeki ihlalleri incelemek. Tekin Hoca’dan alıntılarsak, “FSEK – Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre koruma, daha ziyade fikre değil de ifadeye mahsus kılınmıştır(1). Fikrin ya da düşüncelerin korunabilmesi için onların her halükarda bir şekle bürünmesi gerekir (2). Bu şekillenmenin üçüncü kişiler tarafından algılanabilmesi kafidir (3).”

Yorumlarsak, strateji ortaya çıkan eserle tek vücut hale gelir; her basın ilanı, TV reklamı, banner ya da poster olarak vücut bulur, eser olarak korunur. Günümüzde bu amaçla Fikri Sınai Haklar Ceza Mahkemeleri de kurulmuştur.

FSEK’in yanı sıra haksız rekabet de ayrı bir koruma konusu oluşturur.

Yasal çerçeveyi hukukçulara bırakırsak, asıl can alıcı soru şudur; fikir satarak yaşayan bir endüstri, fikre saygı göstermezse ne olur?

Bu sorunun yanıtı şudur: Fikir endüstrimizin ekmeğidir, onurumuzdur. Ekmeğimizi korumak, kollamak hepimizin boynunun borcudur.

(1) Ernst Hirsch, Hukuki Bakımdan Fikri Say, C. II, İstanbul 1943, s. 61; Cahit Suluk/Ali Orhan, Uygulamalı Fikri Mülkiyet Hukuku, İstanbul 2005, s. 143; Gürsel Üstün, Fikri Hukukta İşleme Eser, İstanbul 2001, s. 6 vd.; Engin Erdil, Fikir ve Sanat Eserleri Hukukunda İşlenme Eserler, İstanbul 2003, s. 18.

(2) Mustafa Ateş, Fikri Hukukta Eser, Ankara 2007, s. 32.

(3)  Haimo Schack, Urheber- und Urhebervertragsrecht, 2. nuebearb. Aufl., Tübingen 2001, s. 84, nr. 160.

Ayşegül Molu/RD ve RV Genel Müdürü

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Aralık 2013 sayısında yayınlanmıştır.