Site icon Campaign Türkiye

KOBİ’lerin güvenilir ortağıyız

Pandemi günlük yaşantımızı değiştirirken aynı zamanda dijital adaptasyon sürecini de hızlandırdı. Küresel B2B pazarı halen 2020’de yaşanan pandeminin yol açtığı aksama döneminden geçiyor. Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar, ticari fuarların iptali ve yüz yüze görüşmenin dünya çapında kısıtlanması, dijital ticarete geçişi hızlandırdı. Büyük şirketler hızla dijital odaklı tedariğe geçmelerini sağlayan kaynaklara sahipken KOBİ’ler, kaynak, bütçe ve ürünlerini online satma ve satın alma konusunda uzmanlık eksikliği gibi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bu değişim, KOBİ’lerin giderek daha fazla B2B e-ticaret alanında, KOBİ’lere dijital varlıklarını güçlendirmeleri ve bu yeni iş yapma biçimiyle gelişmelerine yönelik platformlar ve erişim sağlayabilen daha yerleşik ortaklara yönelmesine neden oldu. KOBİ ve büyük kurumsal B2B liderleri, e-ticarete geçişin, işletmelerinin hayatta kalması için giderek daha önemli olduğunu gözlemliyor. Alibaba.com olarak 2021 itibarıyla dijital ticaretteki tarihi büyümenin temelini oluşturan B2B pazarının mevcut durumuna ışık tutmak için Mart 2022’de Euromonitor International ile B2B Dijital Bakış 2022 Raporu’nu yayınladık. 2021 yılında B2B alanında e-ticarette gerçekleşen büyümeyi destekleyen trendleri detaylandırırken e-ticaretin bu büyümeyi nasıl yönlendirdiğini de analiz ediyoruz. Türkiye’de online siparişlerden elde edilen gelir oranı 2020 yılında %13.9 iken 2022 yılında bu oranın %14.9’a ulaşarak 2026 yılında %16.8 olması öngörülüyor.

İnternet, pandemi nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan KOBİ’lere hayata tutunmak için can simidi görevi gördü ve dünyanın her yerinden alıcı ve satıcıların birbirine daha yakın olmasına olanak sağladı. E-ticaret, dünya çapındaki KOBİ’ler için fırsatlar yaratarak sınır ötesi ticareti daha erişilebilir hale getirdi. Fiziksel etkileşimin yavaş yavaş normale döneceği bir ortamda, B2B sektörü alanında e-ticaretin büyümesi ihracatın artmasıyla devam edecek gibi görünüyor. Aynı zamanda KOBİ’lerin dijital ayak izlerini ve görünürlüklerini artırırken ürün alımlarını genişletmeleri bekleniyor. Raporda da yer aldığı üzere B2B alıcısının yolculuğuna baktığımızda, fuarların ve buluşmaların yanı sıra, ürünlerini daha geniş ölçeğe taşımak ve ikmal süreçlerini iyileştirmek için online tedarik kanallarına odaklanıyorlar. B2B tedarikçisinin yolculuğunu incelediğimizde ise, bir satış platformu olmanın yanı sıra saygın e-ticaret platformlarının tedarikçilere stoklama ve pazarlama için değerli veriler sunduğunu; aynı zamanda görünürlükleriyle yeni müşteri adayları kazandıklarını net bir şekilde anlayabiliyoruz. Alibaba.com, KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuklarını hızlandırmak, küresel ticarette yer almalarını sağlamak ve müşteri tabanlarını genişletmek için ihtiyaç duydukları araçları sunmaya destek olmak için sürekli çalışıyor. Bu zorlu süreçte onları ileriye taşımak için uzman kadromuzla güven inşa ederek kendilerine rehberlik ediyoruz. Yerel iş ortaklarımızla yakın iş birliği içinde çalışarak, KOBİ’lere eğitimler veriyor ve yenilikleri platformda takip ederek dijital konularda gelişimleri için destek sunuyoruz.

Araştırmaya göre; pandemide deneyimlenen B2B odaklı e-ticaretteki artışın, toparlanmadan sonra da devam etmesi öngörülüyor. Bu artışın itici gücünün, alıcı davranışlarındaki değişiklik kadar mevcut küresel altyapının gitgide artan e-ticaret işlemlerini karşılamak için mevcut olan fakat kullanılmayan kapasiteden gelmesi öngörülüyor. Eve kapanma dönemleri, alıcıların işlerini evden yürütmelerine yol açtı ve birçoğu kendi şirketleri için online olarak mal tedarik etme konusunda uzman oldu. Avrupa’da çok sayıda alıcı ve satıcı, gelecekte ticaret fuarlarına katılımın ve iş yapmanın online mevcudiyetle gerçekleştirilmesine dair “hibrit” bir stratejinin söz konusu olduğunu düşünüyor. Pek çok KOBİ, perakende ihtiyaçları için ticari fuarlara uzaktan katılımla dahil olmayı planlarken tedarik ihtiyaçları için ticari fuarlara katılarak bunu “planlanmış bir e-ticaret platformları kullanımıyla birlikte” yapmayı öngörüyor. İşte bu noktada Alibaba.com olarak Türk KOBİ’lerinin bu hedeflere ulaşmasına yardımcı olmak için güvenilir bir ortak olarak rol oynuyoruz.

Sunduğumuz platformla satıcıların gelişimine destek olarak daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmaları için gerekli yönlendirmeleri anlık olarak yapıyoruz. Ara yüzlerimizle kendi potansiyellerini, sektördeki diğer oyuncuların potansiyellerini görerek stratejilerini oluşturmalarına destek sunuyoruz. Böylece Türk satıcıların kendilerini küresel oyuncular arasında konumlamalarını destekliyoruz.

Sinem Salihoğlu

Alibaba.com Türkiye Müşteri Deneyimi ve Pazarlama Müdürü

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 124. sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version