artwork

Kuramsal teori ve pratiği birleştiren bir eğitim

8 yıl önce

0

Yeni mezunlar ve genç iletişim profesyonellerini, sektörün önde gelen isimleriyle buluşturan Kurumsal İletişimciler Derneği (KİD), düzenlediği eğitimler ve sertifika programlarıyla, bu mesleğe adım atmak isteyen gençlere, teori ve pratiği birleştiren bir deneyim edinme olanağı sunuyor.

Biz de sorularımızı KİD Yönetim Kurulu Başkanı ve TAV Havalimanları Kurumsal İletişim Direktörü Bengi Vargül Şen’e yönelterek kurumsal iletişim hakkında konuştuk.

Müjde Bayındır – Kurumsal iletişim, sınırların daraldığı ve teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde nasıl bir önem taşıyor?

Bengi Vargül Şen Günümüz rekabet çağında değişen ve gelişen teknolojik araçlar ve yöntemler kurumsal iletişim yönetimini daha da önemli kılmaktadır. Dünya ile rekabet edebilmek, katma değerli iş üretmek, önemli işbirliklerinin yolunu açmak ve kuruma duyulan güveni inşa etmek için yapılan tüm iletişim faaliyetleri kurumsal başarının temelidir.

Kurumsal iletişimciler, kurumların marka değeri, kurumsal itibar gibi maddi olmayan varlıklarını yönetiyorlar. Küresel piyasaların artan oranda entegre olduğu bir dünyada, rekabetin esas olarak bu alanda yoğunlaştığını gözlemlemek mümkün. Dolayısıyla, rekabetçi kalabilmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen şirketlerin ve kurumların, maddi olmayan varlıklarını verimli ve olabilecek en yüksek faydayı yaratacak şekilde yönetmesi gerekiyor.

Geleneksel yöntemlerin yerini teknolojik yöntemler alsa bile, iletişimin doğru yönetilmesi, doğru içerik geliştirilmesi, en önemlisi doğru kişilere ulaşılması ancak mesleki yetkinlikle mümkün olabilir. Bugün görüyoruz ki, iletişimi doğru yöneten kurum ve markalar, alanlarında sektör sözcüsü olarak kabul edilip, hem kurumun itibarını yükseltiyorlar, hem de paydaşlarıyla başarılı bir ilişki yönetimi yürütebiliyorlar.

Müjde Bayındır – Kurumsal İletişim Sertifika Programı kimlere hitap ediyor? Hedef kitlesine nasıl bir eğitim sunuyor, bu eğitim neler içeriyor?

Bengi Vargül Şen Bu dönem beşincisini hayata geçireceğimiz Kurumsal İletişim Sertifika Programımız, yeni mezunlar ve genç iletişim profesyonellerini sektörün önde gelen isimleriyle buluşturuyor. Meslek hayatının başında bulunan iletişimciler ve bu mesleğe adım atmak isteyen gençlere, Türkiye’nin önde gelen holding, banka ve şirketinin kurumsal iletişim yöneticileri mesleğimizin temel kurallarını aktarmanın yanı sıra katılımcılarla kendi deneyimlerini de paylaşıyorlar. Bu nedenle teori ve pratiği birleştiren bir eğitim programı.

Bu programın mesleki anlamdaki katkılarının yanı sıra arkadaşlarımız aynı zamanda Kurumsal İletişime Giriş, Araştırma / Ölçümleme, Etkinlik Yönetimi, Finansal İletişim, İç İletişim, Konu Yönetimi, Kriz İletişimi, Kültür ve Sanat İletişimi, Lider İletişimi, Medya İletişimi, Sosyal Medya İletişimi, Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik İletişimi ile Spor İletişimi olmak üzere toplam 13 başlık altında dersler işliyor. 11 Ekim’de başlayacak, 22 Kasım’da bitecek yedi haftalık programımıza bu mesleğe gönül vermiş genç iletişimcileri bekliyoruz.

Müjde Bayındır – Programın eğitimcileri, kurs katılımcılarına (kursiyerlere) ne katmayı hedefliyor?

Bengi Vargül Şen Kurumsal iletişim mesleği teoriyle birlikte deneyimle gelişen bir meslek. Meslekte yeni olan ve iş dünyasına yeni girecek olan iletişimciler eğitimcilerimizden teorik birikimleri ve pratik deneyimleri ile  yaşanmış ‘iletişim’ hikayelerini dinleme olanağı buluyorlar. Bu eğitim programındaki dersler gerçek hikayelerden ve  yaşanmış durumlardan örnek verilerek anlatılıyor. Bu tür olayları kamuoyu önünde şirketleri adına yöneten iletişim profesyonelleri bu hikayeleri anlatırken çıkarılan sonuçlar genç iletişimciler için önemli ipuçları da sağlıyor. Bu sertifika programına katılan iletişimciler aynı zamanda kendi bilgilerini ve tecrübelerini de değerlendirme imkanı buluyor. Aldığımız geri bildirimlerde de, teorik bilgilerin gerçek iş yaşamında karşılığını görmenin bilgiyi pekiştirdiğini iletiyorlar.

Müjde Bayındır – Kurumsal İletişimciler Derneği, İletişim Fakültesi öğrencilerine ne gibi olanaklar sunuyor?

Bengi Vargül Şen Meslek standartlarını yükseltmek ve geleceğin kurumsal iletişimcilerini daha donanımlı hale getirmek bizim kuruluş misyonumuzda yer alıyor.

Genç iletişimcilere sadece sertifika programıyla değil, üniversite işbirliklerimizle de dokunuyoruz. Bu yıl Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iletişim fakülteleriyle birlikte KİD Staj Programı’nı oluşturduk. Belirlediğimiz kriterlere uygun 2. ve 3. sınıf öğrenciler üye kurumlarımızda staj yapıyorlar. Ayrıca 2016-2017 öğretim yılında başlamak üzere KİD Burs Programı üzerinde çalışıyoruz.

Müjde Bayındır – Sizce sektördeki iletişimciler, yeni iletişim kanallarını etkili kullanabiliyor mu?

Bengi Vargül Şen Teknoloji ve yeni iletişim kanalları çok hızlı değişiyor ve dönüşüyor. İletişimci bu değişime ayak uydurmak zorunda olan ilk halkada yer alıyor. Topluluklar artık kurumsal ve alışılmış medya alanlarındansa kendi seçebileceği, bağımsız ve samimi olan iletişim kanallarını tercih etmeye doğru gidiyor. Özellikle sosyal medya alanlarının tamamında bu topluluklar var. Kurumsal iletişimciler konvansiyonel medya dışında bu alanlar ve yeni mecraları takip etmeli. Dünyayı yakalamanın da en iyi araçlarından biri. Değişen dünya düzeninde yeni iletişim kanallarını en iyi kullanan ve diğer iş kollarına örnek olan kişilerin kurumsal iletişimciler olduğunu düşünüyorum.

Müjde Bayındır – Son olarak sektöre adım atmak isteyen gençlere ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Bengi Vargül Şen Sertifika programına gelen tüm arkadaşlarımıza söylediğimiz bir şey var, bir ömür boyu mutlu olmak için doğru işi yapın. Eğer seçiminiz kurumsal iletişim alanında olacaksa bu meslekte ilgi ve tutkunuzun kesiştiği noktayı bulun ve o konuda derinliğine bilgi sahibi olun. Kurumsal iletişim mesleği, iş süreçlerinin verimli, etkin ve sürdürülebilir şekilde ilerlemesi için önemli bir işlev üstleniyor ve birçok şirkette bir yönetim fonksiyonu olarak kabul ediliyor. Bu mesleğe adım atmak isteyen gençlerin hem büyük resmi görecek analitik bir bakış açısına hem de detayları yönetebilmek için,  titiz, organizasyon yeteneği yüksek, ekip çalışmasına uyumlu, insan ilişkilerini seven, sosyal planlı bir çalışma alışkanlığına sahip olmaları gerekiyor. Ayrıca, bilginin işlendiği ve yönetildiği bir meslek olduğu için birçok alanda bilgi sahibi olmaları gerekiyor.

 

Senin için
Tümünü göster
Bosch Siemens ve Profilo markaları yeni iletişim ajansını seçti

Markalar iletişim çalışmalarını Contactplus’a emanet etti...

Anadolu Efes’ten “Bir Kitap Da Sen Getir” Kampanyası

2024 yılının “Bir Kitap da Sen Getir” karşılaşması, Anadolu Efes’in...