Site icon Campaign Türkiye

Kişisel Alıyoruz: Me-Commerce

Geometry Global’den Naz Akyar dijital perakende dünyasının evrimleştiği noktaya dikkat çekerken deneyimin bütünleşir bir ihtiyaç olduğu üstünde duruyor.

Bir mağazada yürüyorsunuz ve her adımınızla mağaza etrafınızda size göre şekilleniyor. Daha cazip bir perakende deneyimi olabilir mi? Bize özel real-time ürünler, servisler, içerikler. Herkese konuşan e-commerce’den, kişisel deneyimleri müşterilerine sunan me-commerce yönüne evrilen bir dijital perakende dünyası bugünün de yarının da ihtiyacı.

Markalar müşterileri hakkında büyük veriye sahip olup, bu veriyi müşterilerinin deneyimi zenginleştirmek için kullanıyorlarsa, daha fazla tercih ediliyorlar. Kişiselleştirilmiş deneyimi, stratejilerinin merkezine konumlayan markalar sadece yüksek cirolar değil, müşterilerin kalbini de kazanıyor.

Kişiselleştirmenin potansiyelini tam anlamayan markalar, re-targetting’le, bakıp almadığımız ayakkabıları, girdiğimiz her sitede peşimizden kovalatadursun, bizim müşteri olarak daha başka beklentilerimiz var. Offline’da bize özel hissettiren deneyimi, online’da da yaşamak istiyoruz.

Geometry’de deneyimin bütünleşik bir ihtiyaç olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Omni-channel bir dünyadayız. Markalar müşterilerini eşi, dostundan bile daha iyi tanır hale geldi. Bu verilere tüketici davranışının doğru analizi de eklenince, markalar için müşterilerine her kanalda özel hissettirebileceği yepyeni fırsatlar doğuyor.

Günümüzde e-ticaret müşterileri de, fiyat avantajının yanında, markanın kendisini tanımasını, hatırlamasını ve deneyimini zenginleştirmesini bekliyor. Alışveriş yolculuğuna göre şekillenen sayfa tasarımları, geçmiş siparişlerine uygun yaratılan indirimler, beden ve tarz verisine göre öne çıkarılan ürünler, lokasyondaki hava durumuna uygun öneriler… Müşterisini tanıdığını, ona özel bir deneyim sunarak gösteren markaların satış oranları da yükseliyor.

Bir araştırmaya* göre, kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimlerinde, müşteriler %40 oranında daha fazla para harcamaya yatkın oluyor. Ayrıca kişiselleştirme yapan markaların, yapmayanlara göre %20 daha yüksek net tavsiye skoru aldığı ortaya çıkıyor.

Robotik olmakla itham edilen e-ticaret, kişiselleştirilmiş deneyimler sağladıkça geleneksel perakendecilik gibi müşterisine dokunabilecek ve daha fazla büyüyecek.

*BCG-Google, Business Impact of Personalization in Retail Study, 2019

Naz Akyar
M.A., MBA C. Art Director Geometry Global

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 95. sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version