artwork

Kim’den alınacak 7 pazarlama dersi

9 yıl önce

0

BBH Stratejisti Kate Nettleton, Kim Kardashian’ın pazarlamacıların hayallerini süsleyen başarılarını ve bu başarılardan alınması gereken dersleri yazdı.

28.8 milyon Instagram takipçisi, 30.4 milyon Twitter takipçisi, 68 milyon dolarlık net servet, yıllık kişisel 28 milyon dolarlık gelir ve gelirinin 200 milyon doları aşması beklenen bir oyun…  Tamamı pazarlamacıların ağzını sulandıran rakamlar. Peki markalar ve ajanslar Kim Kardashian’dan ne öğrenebilir?

1 – Ürününüzün farklı olması gerekmez

Kim K. açısından bakınca, ünlü olmak için herhangi özel bir yeteneğe, başarıya ya da dereceye sahip olmanız gerekmediği aşikar. Reality TV, seks kasetleri ve sosyal medyanın hakim olduğu yeni dünyamızda, bir avukatın kızından sıkıcı bir kediye kadar herhangi biri ya da herhangi bir şey ünlü olabilir. Eşitlikçi ve demokratik bir durum.

IPA Data Mine araştırmaları, ünlü olma çabasında olan markaların uzun dönemde kârlarını artırdıklarını ortaya koysa da birçok marka utangaç davranarak ilgi odağı olmaktan kaçınıyor.

Kim, şöhretini farklı bir şeyler sunarak elde etmiyor. Ün, kültürel gel-gitte yapılan sörfle, işi daha büyük ve daha yeni bir yoldan yapmakla ve iletişimini de farklı bir yolla gerçekleştirmekle ilgili.

Kim’in poposu farklı değil, sadece o daha büyük ve daha iyi görünmesini sağlıyor. Biraz genel yağ uygulaması ve yetenekli fotoğrafçı sayesinde onu başıboşluğundan kurtarıp kazanca çevirdi. Yani belki de farklı olmak için uğraşmayı bırakıp stratejik bir ışık, kültürel bir açı ve kreatif yağ arayışına girmek sizi daha büyük ve daha iyi yapacaktır.

2 – Popülerliğiniz insanların elinde

Şöhretin 3 formu bulunuyor: ‘miras kalan’, ‘kazanılan’ ve ‘atfedilen’. Kim’in şöhreti kesinlikle atfedilmiş bir şöhret. Böyle bir şöhret tamamen kitle kaynaklı, müşteri kontrolünde ve kültüre bağlıdır. Onun ünlü olup olmayacağına, müşteri karar verir.

Marka deneyiminin sunulan vaatlere bağlı olduğundan emin olun. Ağızdan ağza yayılma, bizim oluşturduğumuz şöhret kültürünün temel taşıdır. Bir markanın tek bir sesi vardır ama tüketicilerin milyonlarca sesi ve hep bir ağızdan bağırma güçleri var. Bu yüzden, onlar için doğru şeyleri yaparak, doğru şeyleri konuştuklarından emin olun.

3 – Şeffaf ol

Kim K.’ın başarısını şeffaflığı sağlıyor. Hayatının gereksiz ayrıntılarını bile paylaşmak gibi bir arzusu var. Bu da bizim sahip olduğumuz narsistik eğilimlere internetin yapmış olduğu etkinin bir yansıması. Sürekli nasıl göründüğümüz, nerede olduğumuz ya da kahvaltıda ne yediğimizin onaylanmasını istiyoruz.

Kim, takipçi kitlesiyle aynı yolları (selfie’ler), aynı kanalları (Instagram/ Twitter) ve aynı dili kullanarak (popüler hashtag’ler) duygusal bir yakınlık yaratıyor.

Markaların da aynı şekilde engelleri kaldırmaya, çok fazla paylaşım yapmaya ve tüketicinin bulunduğu ortamda daha çok onlar gibi davranmaya ihtiyacı var. Sosyal alanda yayıncı olmayın, insanların neler yaptığını ve paylaştığını fark edin.

4 – Kalın bir derin olsun

Tüm bu şeffaflığın da bir bedeli var. Kim K.’nın herhangi bir paylaşımının altındaki yorumları okuyarak bu bedeli fark edebilirsiniz: “Çok sahtesin. Çok fazla estetik yaptırmışsın”, “Hiç utanman yok. Üstüne biraz kıyafet giy” gibi cümleler bunların sadece bir kısmı.

Tüm bu saldırılara cesaretle göğüs germek lazım. O ne yapıyor? Değişmiyor. İnşa etmek isteği bir markası var ve herhangi bir olumsuzluğa tepki vermek, yanıtlamak yerine markasına bağlı kalıyor.

Pazarlar dalgalanır, markaların inşa sürecinde zamana ihtiyacı vardır, biz de hızla tepki vermemeliyiz.

5 – Partnerlerini iyi seç

Gezegendeki en ünlü insan olmak istiyorsan ne yaparsın? En ünlü erkeklerden biriyle evlenirsin.

Kim’in başarısı sadece romantik seçimleri değil. 3 ayda, 43 milyon dolar kazanç sağlayan bir iPhone oyununa adını verdi ve birçok markayla kazançlı anlaşmalar yaptı. Bu işbirlikleri tarafsızlığını alırken öz varlığını perçinledi; markasının değerini anladı.

Hem sesinizi duyurmak hem de daha önceden olmayan bir markaya değer bahşetmek için online ve offline dünyada iş birlikleri değerli araçlardır. Düşük ilgiye sahip kategorileri ilgi çekici, geleneksel marka yeniliklerine dönüştürebilirler. Stratejilerimizi ve fikirlerimizi oluşturulan alt yapılardan ve takipçi kitlelerden faydalanarak aksiyona geçirebiliriz.

6 – Daha bencil ol

 “Dünya üzerindeki ilk hak, egonun hakkıdır” der Ayn Rand, Hayatın Kaynağı’nda. Bu sözler, günümüzün modern önce-ben kültüründe yankılanıyor.

Ego bizi en iyi kazançlarımıza odaklar ve onlar hakkında bağıra çağıra konuşma güvenini verir. “Break the Internet” beyannamesi de özgüvenli ve doğruydu.

Markalar da güven tazelemek ve kazançlarını duyurmak için çok çalışmalılar.

7 – Son olarak, seçici ol

Kim, sosyal medyada günde ortalama 5 kez paylaşım yapıyor. Fakat takipçilerinin ne istediğini biliyor ve kamera açısından içeriğe kadar paylaştıkları konusunda oldukça seçici. Bazen içerik pazarlamasının en önemli parçası ne içereceğinden çok neyi içermeyeceğini anlamaktır. Ve bazen neyi kesip atacağınıza dair oldukça zorlu kararlar vermeniz gerekir.

Kate Nettleton

BBH Stratejisti

 

 

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Haziran 2015 sayısında yayımlanmıştır.