artwork

Kevin Kelly’den gelecek öngörüleri

8 yıl önce

0

İnovasyon ve teknoloji denince, akla gelen ilk isimlerden biri de Wired’ın kurucu editörlerinden Kevin Kelly’dir. PHD Media’nın küresel strateji planlama direktörü Mark Holden’dan sahneyi devralan Kelly, sunumunda son kitabı ‘Inevitable’ da bahsettiği; gelecek yaşamımızı şekillendiren 12 kaçınılmaz teknolojik güçten bahsetti.

Kelly, konuşmasında yapay zekâ (AI) dan sanal gerçekliğe (VR), paylaşım ekonomisinden hayatımızı ele geçiren ekranlara kadar birçok yıkıcı teknolojiyi ve bunların etkilerini çarpıcı örneklerle açıkladı.

Teknolojik trendler öngörülebilir ancak detayları bilinemez

Kelly: “Sanal Gerçeklik (VR) ile ilk kez 1989 yılında tanıştım. Bu teknolojinin beş yıl içinde tüm dünyayı değiştireceğini düşünüyordum. Aradan 25 yıl geçti ve bu teknolojinin dünyayı değiştirmesi için evvela mobil devrimin yaşanması gerekiyormuş.  Uzun vadeli trendler ön görülebilir ancak detayları bilinemez,” dedi.

Deneyimler çağımızın yeni para birimi

Kevin Kelly: “İnternet, her geçen gün deneyimlerin internetine dönüyor. Teknolojiyle desteklenen yeni deneyimler, beraberinde büyük fırsatları da getirmeye devam ediyor,” dedi.

Nesneleri bilinçlendirmek

VR ve nesnelere bilinç katmak, öncü teknolojik trendlerin başında geliyor. “Zekâ lineer değildir; farklı notaların ve enstrümanların senfonidir,” diyen Kelly, şu an en yaratıcı aklın ne teknolojide ne de insanda olmadığını; ikisinin birleşiminden damıtıldığına vurgu yaptı.

Kelly, “Yapay zekâyı geliştirmek için yine yapay zekâyı için kullanmaya başladık” dedi.

Üretimde yapay zekâ kullanımı yeni sanayi devrimini başlattı

Kelly, “Üretime elektriği eklediğimizde sanayi devriminin ilki başlamıştı, şimdiyse üretime yapay zekâyı ekleyerek ikinci sanayi devrimine merhaba demiş olduk,” dedi.

İşlerimiz robotlara emanet

Önümüzdeki 20-30 yıl içinde bazı geleneksel iş kollarının tamamen robotlara teslim edileceğine değinen Kelly; robotların birbirini takip eden, sıkıcı ve yaratıcılık gerektirmeyen işlerin yükünü sırtımızdan alarak, daha yaratıcı olmak için bizlere fırsat yaratacağını söyledi.

Robotlarla işbirlikteliğimizin kaçınılmaz olduğuna da değinen Kelly, çok da uzak olmayan bir gelecekte; tıpkı bir iş makinesini ya da bilgisayarı kullanır gibi, robotlarla ve AI ile sorunsuz çalışabilmenin birçok kurum için önemli bir işe alım kriteri olacağına vurgu yaptı.

“Yapay zeka ve robotlara etik olmayı da öğretmeliyiz. Teknolojik gelişimin yanında sosyolojik dönüşüm yanyana ilerlemeli,” diyen Kelly, yapay zekâ ve robotlarla ilgili zihinlerde birçok kuşku ve soru olduğuna da dikkat çekti.

Sunumunda insanoğlunun en büyük keşfinin internet olduğunu söyleyen Kelly, “İnternet 25 yıl önce yoktu, önümüzdeki 25 yılın en iyi inovasyonlarıyla da henüz tanışmadık” dedi.