artwork

Keşif: Sibel Açıkalın Akgün

4 yıl önce

0

Yarattığı yepyeni karakterler, ve dikkat çeken renklendirmeleriyle keşif sayfamızın bu ayki konuğu Sibel Açıkalın Akgün oldu. 1983 yılında İstanbul’da, Beyoğlu’nda dünyaya gelen Akgün, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu. Şimdiye kadar çizimleriyle; çeşitli vakıf, ajans ve markanın projelerinin yanı sıra kısa film, reklam filmi, tekstil ürünü, çocuk kitapları gibi birbirinden farklı alanlarda yer almış. Hâlâ İstanbul’da freelance olarak çalışma devam ediyor.

Kamer Yılmaz Öncelikle biraz kendinden bahseder misin?
Sibel Açıkalın Akgün
İllüstratör ve heykeltraşım. Çeşitli vakıf, ajans ve markanın yürüttüğü projeler kapsamında, İstanbul’da freelance olarak çalışmaktayım. Bir süredir heykel üretimine ara verdim, ağırlıklı olarak çizim yapıyorum. Reklam filmi, tekstil ürünü, marka tanıtımı, dergi-kitap vb. basılı yayının yanı sıra çocuk kitaplarına da çizimler üretiyorum.

Kamer Yılmaz Her şey nasıl başladı?
Sibel Açıkalın Akgün
Çizim yapmaya ilk olarak lisede başladım. Abim çizim yapardı, onu gözlemleyerek güzel sanatlarda okumaya karar verdim. Heykel ve animasyon… İki bölümde de okumayı istiyordum. Heykel bölümüyle eğitimime başladım ve bu alanda ilerledim. İllüstrasyona olan ilgim nedeniyle diğer disiplinlerden de beslenmeye devam ettim. Dijital olarak çizmeye ilk olarak Illustrator programında başladım. O zamanlar Behance, Instagram gibi platformlar yoktu, Deviantart vardı, yaptığım heykel ve çizimleri oraya yüklemeye başladım. Gelen pozitif yorumlar, beğeniler büyük bir motivasyon oldu. İlk bütçeli işimi internetten iyi bir proje için aldım, aynı şekilde üretmeye de devam ediyorum.

Kamer Yılmaz Üretim sürecinde en çok keyif aldığın nedir?
Sibel Açıkalın Akgün
Çocuk kitabı ve diğer basılı yayınlar için projeler üretmeyi, karakter tasarlamayı seviyorum. Kendimi yansıtabildiğim serbest üretimler ise bana daha çok keyif veriyor. Bir tema üzerinden yorumlamamı istedikleri çizimler üretmeyi oldukça seviyorum. Bu, bazen dergide yayımlanacak bir öykü anlatımı, bir şarkı için poster bazen de bir kitap kapağı tasarımı olabiliyor. Kendimi yansıtabildiğim projelerde yer alma şansı benim için oldukça değerli.

Kamer Yılmaz Bu alanda en çok seni ne zorluyor?
Sibel Açıkalın Akgün
Memnun olduğum ve beni zorlayan durum aynı; freelance olarak çalışan bir çizer ve heykeltraş olmak.

Bu sebeple de maddi olarak her zaman yeterli güce sahip olamadım. Zorluk, genelde ödemelerle ilgili oluşan gecikmeler ya da düşük bütçeli teklifler oldu. Yer alacağım projeler, ajans ve yayınevleri gibi geleceğimde belirleyici kararlarda seçici olmaya oldukça özen gösterdim. Bunun faydasını şu an görebiliyorum. Freelance olarak çalışmak çok değerli, fakat uzun bir zaman ve emek sonucu bu yapı oluştu. Kişisel olarak zorlanmayı da heykel ve çizimi eş zamanlı yürütmek isteğim zamanlar yaşadım.

Kamer Yılmaz Kimlerden ilham alıyorsun, kimleri takip ediyorsun?
Sibel Açıkalın Akgün
İlham bilinçli ya da bilinçsiz, zamanla oluşan kişisel bir birikimle ortaya çıkıyor. Kişilerden çok; sevdiğim bir müzik, film, fotoğraf bazen bir cümle bile üretimin parçası olabiliyor. Farklı tarzda ve alanlarda iş üreten insanları takip etmek beni en çok ruhen besliyor. Instagram / Behance takip listemdeki çoğu ismi beğenerek izliyorum. Mert Tugen, Ethem Onur Bilgiç, Maria Herreros, Yvan Duque, Selin Çınar, Francesca Sanna, Iwamura En, İpek Konak aklıma ilk gelen ve alanlarında başarılı bulduğum isimler.

Kamer Yılmaz Hayalin nedir?
Sibel Açıkalın Akgün
Hayallerden çok hedeflerlere odaklıyım bu dönem. Hayallerim sınırsız olduğu için uygulama aşamasında bana zorluk çıkarabiliyor. :)

Ama beni heyecanlandıran bir isteğim var o da yeniden bir atölye kurmak… Eş zamanlı olarak serbest üretimler yaptığım, illüstrasyon, heykel ürettiğim ve sergileyebildiğim güzel bir mekan açmak istiyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 94. sayısında yayımlanmıştır.