artwork

Keşif: Öykü Akarca

3 yıl önce

0

Freelance illüstratör Öykü Akarca, bu sayımızda keşif bölümümüzün konuğu oldu.

Öykü Akarca                                                                  illüstratör

Öykü Akarca, 1991 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2014 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi  Sahne Dekorları ve Kostümü bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar tiyatro ve sinemada sahne dekoru yaptıktan sonra çocuk kitapları için illüstrasyonlar yapmaya başladı. Birçok edebiyat dergisine ve kitap kapağına illüstrasyonlar yaptı. Halen İstanbul’da çocuk kitapları ve çeşitli dergiler için illüstrasyonlar üretmeye devam ediyor.

 

Burak Becan: Öykü Akarca kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Öykü Akarca: Ben bir illüstratörüm, çocuk kitapları resimliyorum ve bazı dergiler için editoryal illüstrasyonlar yapıyorum. İnsanların kendi dünyalarında yarattığı alanları gözlemleyip onları çizmekten çok büyük zevk alıyorum.

1991 yılında İstanbulda doğdum. İstanbul Ayni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Resim bölümü eğitimimin ardından, Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Dekorları ve Kostümü bölümünden 2014 yılında mezun oldum. Uzun yıllar tiyatro ve sinema ile uğraştıktan sonra her şeyi bırakıp radikal bir kararla İllüstrasyona yöneldim, çocuk kitapları resimlemeye başladım ve bu kararım için bazı günler tekrar tekrar kendimi tebrik ettiğim oluyor :)

Burak Becan: İllüstrasyona nasıl başladınız? 

Öykü Akarca: Küçüklüğümden beri kendimi her zaman boyalarla ifade eden biri oldum. Küçük yaşta lisede aldığım resim eğitimimin çok katkısı olduğunu düşünüyorum. Sanatın aslında büyük bir disiplin istediğini o zamanlar fark ettim ve bu zamana kadar kendimi o disiplinle geliştirmeye devam ettim. Daha sonrasında üniversitede okuduğum bölüm de bu alanda gelişmeme sebep oldu. Bir tiyatro metnindeki karakteri, o karakterin dünyasını, evini, yaşadığı duyguyu ve içinde bulunduğu durum doğrultusunda sahneleri tasarlamak çocuk kitaplarında yarattığım dünyaya büyük bir katkı sağladı. Profesyonel olarak ise 2018 yılında başladım diyebilirim. 

Burak Becan: Çocuk kitaplarında tasarladığınız karakterleri ve yarattığınız dünyayı resmederken en çok nelere dikkat edersiniz?

 

Öykü Akarca: Metni okuduktan sonra aslında en önemlisi metinle uyum içinde bir dünya yaratabilmek. O yarattığım dünyaya karakterin uyum sağlaması ve bir ahenk oluşturması çok önemli benim için. Her kitabın bir renk skalası oluşuyor zihnimde. Kitabın anlattığı duyguya göre renkleri seçiyorum. Sonra o dünyanın içine girip bir parçası olduğumu hissettiğimde ortaya beni doyuran bir iş çıkmış oluyor.

Burak Becan: Çalışmalarınızda ilham kaynağınız neler oluyor? İlham aldığınız sanatçılar var mı? 

Öykü Akarca: Doğadaki her şey benim için bir ilham kaynağı. O gün dinlediğim bir müzik, gördüğüm bir yer de ilham kaynağım olabiliyor ama en çok uyku sanırım :) bir fikir geldiğinde onu geliştirebilmek için kendimi uyku moduna alıp gözlerimi kapattığımda her şey şekillenmeye başlıyor. Bir kitap üzerinde çalışırken bazen gece yataktan kalkıp çözemediğim bir sahneyi çözdüğüm, kompozisyonu zihnimde canlandırdığım oluyor. Uyurken bile rahat yok :)

İlham aldığım sanatçılar; Quentin Greban, Shaun Tan, Thibault Prugne, Felicita Sala, Roger Olmos.

Burak Becan: Çizimlerinizi farklı mecralara taşımak, hareketli hale getirmek veya onları dijital dünyaya aktarmak gibi düşünceleriniz var mı?

Öykü Akarca: Birkaç çizimimi kısa animasyonlara çevirme hayalim var. Onun dışında 3 boyutlu maket ve kukla olarak çalışmak istediğim bir kitap fikri var aklımda ama bunun için daha hikayenin oturması gerekiyor ve zamanı var.

Burak Becan: Hedefleriniz ve hayalleriniz neler? Bunların şu an için neresindesiniz?

Öykü Akarca: Aslında hayallerim arasında benim için en önemli olanı illüstratör olmak, çocuk kitapları resimlemekti. Bu yola girdiğimde bilmediğim bir sektörün içinde biraz kaybolduğum, umutsuzluğa kapıldığım zamanlar oldu ama kendime olan inancımı asla yitirmedim. Tabi bir de çocuk kitabı yazmak ve kişisel sergimi açmak en büyük hayallerim. Başarılı bir çocuk kitabı yazarı ve çizeri olabilmek istiyorum. Bahçeli küçük bir evin verandasında tüm gün boyalarla ve bitkilerle haşır neşir olmak istiyorum. Daha yolun çok başındayım, çok çalışmam lazım ve hayatın bana hazırladığı bir sürü güzel sürprizin olacağına inanıyorum. 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 113. sayısında yayımlandı.