artwork

Keşif: İdil Keysan

3 yıl önce

0

Resim ve heykel öğretmeni anne ve babanın tek çocuğu olarak 1993’te dünyaya gelen İdil Keysan, bu sayımızda keşif bölümümüzün konuğu oldu.

Keysan, Başkent Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu. Lisans dönemi dışında hayatını İzmir’de geçiren Keysan, freelancer olarak İzmir’de yaşamaya devam ediyor. Instagram’da @aahsocute ismiyle tanınan Keysan, Snapchat ve Wikipedia için hazırladığı işlerle dikkat çekiyor.

İdil Keysan,                                                    Freelance Illustrator

Burak Becan: İdil Keysan kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
İdil Keysan: Ben bir dijital içerik üreticiyim. Çoğunlukla yaptığım şey çeşitli marka ve kurumlara gif ve stickerlar üretmek ve sosyal medya içeriklerini zenginleştirmek. Bunun dışında kendim de Instagram templateleri ya da gifler üreterek bunları dolaşıma sokmayı seviyorum. @aahsocute ismiyle tanınıyorum.

Burak Becan: İllustrasyonun, mesleğiniz haline dönüştüğü dönemden bahseder misiniz? Bu yeteneğinizi, profesyonel kariyeriniz haline getirdiğiniz andan sonrası nasıl gelişti?

İdil Keysan: Mezun olduktan sonra İzmir’e dönüp 1 sene kadar illüstrasyona yönelik çalıştım, zaten başlar başlamaz geri bildirim almaya başladım. İlk olarak klasik Rönesans eserlerindeki figürleri çocuksu bir şekilde yeniden çizerek ufak bir seri hazırlamıştım, bu seri yabancı dergi ve blogların ilgisini çekti ve HOKK Fabrica (Hong Kong), i-D Magazine (İngiltere) gibi yerlerde yayınlandı. Kendi kendime işler ürettikçe Behance’e ve Instagram’a yükledim ve illüstrasyona yönelik portfolyom oluşmaya başladı.

Burak Becan: Neden illustrasyon? Çalışmalarınızda ilham kaynağınız neler oluyor?

İdil Keysan: Bir işi görüp “şu kişinindir” diye tespit edilebilen, eser – eser sahibi – izleyici arasındaki etkileşimin belki de en fazla olduğu tasarım alanı illüstrasyon. Bu yüzden içine girmek istediğim bir alan oldu. Neredeyse tamamen sosyal medya platformlarından beslenerek bir şeyler üretiyorum; bu bazen Twitter oluyor, bazen TikTok. Instagram hesabı açınca da tüm dünyadan çizerlerle etkileşim kurmak, keşfedilmek, beğenilmek çok motive edici olmuştu çizmeye ilk başladığım dönemde.

 

“Instagram hesabı açınca da tüm dünyadan çizerlerle etkileşim kurmak, keşfedilmek, beğenilmek çok motive edici olmuştu çizmeye ilk başladığım dönemde.”

Burak Becan: Snapchat’ten Wikipedia’ya uzanan bir kariyer geçmişiniz var. Bu deneyimler kariyerinizi nasıl şekillendirdi? Özellikle Snapchat ve Wikipedia gibi büyük şirketlerle çalışmak size neler kattı?

İdil Keysan: Çizime yönelince bu işlerimi hep Behance’e yükledim. Snapchat ve Wikipedia buradaki işlerimi görerek iletişime geçtiler. Snapchat ilk olarak sadece Türkiye’deki kullanıcılara yönelik, Türkiye’ye özgü sticker’lar üretmemi istedi. Ardından Wikipedia yasağına karşı kamuoyu oluşturmak için planlanan kampanyaya afiş tasarladım. Bir yıl sonra iki şirketle yeniden çalıştım. Bu işler benim için güçlü birer referans oldular ve daha sonra çalışacağım yurt içi ve yurt dışı işlere de sebep oldular diyebilirim. Yani muhtemelen böyle gelişti profesyonel kariyerim.

Burak Becan: Hedefleriniz ve hayalleriniz neler? Bunların şu an için neresindesiniz?

İdil Keysan: En son NYX’in bir makyaj ürünü ambalajına çizim yaptım ve genelde dijital dünyaya çalıştığım için bu işin fiziksel ortama girmesi bana farklı bir heyecan yaşattı. Bir süredir en büyük hayalim bir mağazanın/işletmenin, duvarlarından vitrinine tüm dekorasyonunu görselleştirmek. Gözüme korkutucu ve altından zor kalkacağım bir iş gibi geldiğine göre bunun için henüz başlarda bir yerdeyim ama oldukça hevesliyim.

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 106. sayısında yayımlandı.