artwork

Keşif: Dilara Kavaklıoğlu

3 yıl önce

0

Freelance illüstratör Dilara Kavaklıoğlu, bu sayımızda keşif bölümümüzün konuğu oldu.

Dilara Kavaklıoğlu                            illustratör

Edirne Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Grafik Tasarım mezunu Dilara Kavaklıoğlu, 31 yaşında. Çeşitli yayınevlerinde tasarımcı olarak çalışırken freelance olarak çocuk kitapları resimlemeye başladı. Daha sonrasında, küçüklükten beri kafasında dönüp duran hikayeleri kağıda döktü ve kendi çocuk kitaplarını yazıp resimleye başladı. Şu an 3. kitabı üzerinde çalışıyor. Aynı zamanda bazı yayınevlerine grafik tasarım ve illüstrasyon desteği veriyor. Bitki yetiştirmeyi, bisikletle gezmeyi, şarkı söylemeyi, denize bakmayı ve hayvanları çok seviyor. Kedisi Benjamin’le İstanbul’da yaşıyor.

 

Burak Becan: Dilara Kavaklıoğlu kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Dilara Kavaklıoğlu: Ben bir illüstratör ve grafik tasarımcıyım. Çoğunlukla yaptığım şey, çocuk kitapları resimlemek ve yazmak (ama henüz yazarım diyemiyorum) Bunun dışında çeşitli yayınevlerine kapaklar tasarlıyorum- çiziyorum. Aynı zamanda kendi dijital çizimlerimin posterlerini ve orijinal suluboya çizimlerimi farklı mecralarda ve sanat galerilerinde satışıyla ilgileniyorum.

Burak Becan: İllüstrasyona nasıl başladınız? Bu yeteneğinizi, profesyonel kariyeriniz haline dönüştürmeye nasıl karar verdiniz?

Dilara Kavaklıoğlu: Resim ve grafik tasarım mezunu olduğum için çizim yapmak hayatımın büyük bir kısmıydı zaten. Grafik tasarım alanında birçok iş yaptım ama yavaş yavaş her işimin illüstrasyona kaydığını farkettim. Yapmak istediğim ve sevdiğim işin illüstrasyon olduğuna karar verdim. Çalışırken çok mutlu oluyorum. Her meslekte olduğu gibi bu mesleğin de zor yanları var ama severek yaptığım için önüme gelen her zorluğun üstesinden gelmek daha kolay oluyor.

Burak Becan: “Biri Annemi Durdursun” ve “Büyüyünce Ne Olacaksın Mavi?” isimli iki çocuk kitabınız var. Bu kitapları çıkarmaya nasıl verdiniz? Bize kitapları çıkarma sürecinizden bahseder misiniz?

Dilara Kavaklıoğlu: Üniversite yıllarından beri çocuk kitaplarına ve çocuk kitabı çizimlerine çok fazla bir ilgim vardı. Okul bitip de iş arama macerasına girince kendimi bir yayınevinde buldum. Kitaplara olan sevgim yayınevlerinde çalışırken daha da arttı. Başlarda kitap yazmak gibi bir düşünce gelmemişti aklıma hiç ama çok fazla kitaplarla bir arada olunca ister istemez aklımda hep hikayeler dönüp duruyordu. Bir gün oturup aklımdaki hikayelerden en sevdiğimi kağıda döktüm. Sonra da resimledim. Bir yayınevine sundum, çok beğenildi ve basılmasına karar verildi. Birçok şehirden hatta ülkeden, bir sürü çocuğa ulaşınca da bu işi çok fazla sevdim, devamı geldi ve 2. kitabımı çıkardım, 3. de yolda.

Burak Becan: Almış olduğunuz resim ve grafik tasarım eğitimleri çalışmalarınıza nasıl yansıdı? Akademik kariyeriniz yeteneğinizin üzerine neler kattı?

Dilara Kavaklıoğlu: Lisede Güzel Sanatlar okuduğum için sanat eğitimine oldukça küçük yaşta başladım ve asıl çizim yeteneğim burada gelişti. Üniversitede de aynı şekilde grafik tasarım eğitimi yeteneğime daha çok bilgi kattığını söyleyebilirim ama asıl eğitim çalışırken oluyor sanırım. :)

Burak Becan: Çalışmalarınızda ilham kaynağınız neler oluyor? İlham aldığınız sanatçılar hangileri?

Dilara Kavaklıoğlu: Gördüğüm güzel bir yer, dinlediğim güzel bir müzik, izlediğim bir film, yediğim içtiğim herhangi bir şey aklımı çelebiliyor. Ama en çok içinde bulunduğum o ruh halim tabii.

Çok sevdiğim sanatçılardan birkaçı; Helena Perez, Sandra Dieckman, Oliver Jeffers, Rhi James…

Burak Becan: İtalya’da illüstrasyon eğitimi alıp çeşitli sergilere katılmışsınız. İtalya ve Türkiye’yi bir illüstratör gözüyle kıyaslarsanız, ortaya çıkan işler açısından nasıl bir değerlendirme yaparsınız?

Dilara Kavaklıoğlu: Belirli bir fark olarak illüstrasyon Türkiye’de belki son 6-7 senedir popülerleşti. Tabii sosyal medyanın etkisi de büyük bu konuda. Bizdeki bazı politik durumlar çoğu zaman sanatçıların kendilerini ifade etmelerini kısıtlayabiliyor. Bunun dışında İtalya ve Türkiye’nin doğasını, insanlarını biraz benzer buluyorum. Bu sebeple de çıkan işler birbirine yakın buluyorum. Ama hem İtalya hem Türkiye severek takip ettiğim, işlerine bayıldığım birçok illüstratör var.

Burak Becan: Hedefleriniz ve hayalleriniz neler? Bunların şu an için neresindesiniz?

Dilara Kavaklıoğlu: Kişisel sergimi açmak çok istiyorum. Yeni yeni çocuk kitapları yapmak ve bu alanda başarılı, gerçek bir yazar olmak istiyorum. Ve tüm işlerimi freelance olarak yaparken mümkünse İtalya’da yaşamak istiyorum. (Hayal gibi hayal) (Bu hayalime biraz yaklaşmışken covid aramıza girdi) Hayaller sonsuz. O nedenle şu an hayallerimin çok daha başındayım sanırım. Hiçbir zaman da biteceğini zannetmiyorum.

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 111. sayısında yayımlandı.