artwork

“Kendinizi sürekli geliştirmeniz gerekir”

4 yıl önce

0

Dijitalleşme ile bazı mesleklerin kaybolması söz konusu olsa da bunun paralelinde pek çok imkân da doğuyor aslında. Örneğin bireyler, hakim olduğu konularda Skillshare, Udemy gibi internet platformlarına eğitim videoları yükleyip pasif gelir elde edebiliyor. Tabii bu yöndeki girişimlerin sermayesi zaman olduğu için maddi getirisini bekleyecek kadar ekonomik birikime sahip olunmalı. Mesleki yeterliliğe ulaşabilmek için üniversitelere alternatif olarak online eğitim platformları da oldukça tercih edilebilir seviyede. Diğer yandan gezginlere yönelik Workaway, HelpX, Wwoof gibi platformlar sayesinde, gönüllü olarak çalışılan yerlerde, karşılık olarak kalacak yer ve yemek imkanı sağlanıyor.
Bu yeni dünyada ben de “digital nomad” yani mesleğini dijital ortamda yapabilen gezgin olmak için yaklaşık altı senedir çalıştığım bir şirketten ayrılıp freelancer oldum. Seyahat ettiğim ülkelerde iş alıp yapmak ya da halihazırdaki işimi gezerek yapmak asıl hedefim. Buna yönelik bazı platformlar var. Örneğin; Remote Year, Remote Morning, Hacker Paradise bunlardan bir kaçı. Çağrı Çankaya isimli grafik tasarımcının “Designer on the Road” projesi de benim için ilham kaynağı olmuştur. Şu an gezgin sıfatını hâlâ edinmiş değilim ama freelancer olmayı, bu yolda attığım bir adım olarak görüyorum. Sonuçta bir masa ve wifi olan herhangi bir yerde ve zamanda çalışabilmek, iş saatlerinizi ve tatilinizi kendinize göre ayarlayabilmek öne çıkan avantajlarından. İmkanınız varsa ticari iş almayı sınırlandırıp bireysel projelerinize de yönelebilirsiniz. En büyük dezavantajları olarak ise düzenli iş gelmemesi, ödemelerin uzun vadelerde elinize ulaşması ya da hiç gelmemesi gibi durumlar sayılabilir. Bu ekonomik belirsizlik de, bir yere gitmek veya bir şey almak istediğinizde stres yaratabilir. Öte yandan, ofis ortamında yapılan işle alakalı o an akla gelen güzel fikirler veya değişiklikler anında ekip olarak konuşulup değerlendiriliyor ve işin kalitesi artabiliyor. Çalışanların uzakta ve hatta farklı zaman dilimlerinde olduğu bir sistemde ise bu ofis içi sinerjik durumları oluşturmak zor.
Ofis yaşantımda ise sadece önümdeki işe odaklanırken, şimdi işi arayıp bulma süreci, pazarlıklar, müşteri ile ilişkiler gibi daha çok alanda mesai ve enerji harcamaya başladım. Bu durumu yeni deneyimler kazanmak adına olumlu buluyorum.
Avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte değerlendirince iyi bir freelancer olmak pek de kolay değil. Bence iş ile sosyal hayatı arasındaki dengeyi kurabilmek, sosyal yeteneğin yüksek olması, belirsizliğe bağlı risk ve stresi yönetme becerisine sahip olması önemli. Ve daha da önemlisi; geniş freelancer havuzunda öne çıkabilmesi için kendisini sürekli geliştirmesi gerekir.

Mustafa Özkan
Freelance Animatör, İllüstratör

Bu yazı, Campaign türkiye 93. sayısında yayınlanmıştır.