artwork

Karşılaştırmalı mı, karşılaştırmamalı mı?

10 yıl önce

0

Yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, sektörümüzü yakından ilgilendiren önemli maddeler içeriyor. “Karşılaştırmalı Reklam”a ilişkin madde ise üzerinde en hassasiyetle durulması gerekenlerden. Karşılaştırmalı reklamlarla ilgili olarak kanun incelendiğinde, AB Yönergelerinin Aldatıcı ve Karşılaştırmalı Reklamlara ilişkin Konsey Yönergesi’nin iç hukuka aktarılarak, “aynı nitelikte veya aynı ihtiyaçları karşılayan mal ve hizmetleri objektif olarak karşılaştıran reklamlar yapılabilir” şeklinde açıklamaya yer verildiği görülüyor. Devamında, bu karşılaştırmaların dürüst rekabet ilkelerine uygun olmaları ve izleyicileri yanıltmamaları gerektiği de ayrıca ifade ediliyor. Bu açıklamadan kasıt, önceki düzenlemelere göre sadece örtülü olarak yapılabilen karşılaştırmalı reklamların mal, hizmet ve marka adı belirtilerek yapılmasının önünün açılacağıdır.

1991 yılından bu yana Avrupa’da ima yoluyla ve açık karşılaştırma içeren reklamlar yapılıyor. Karşılaştırmalı reklamın ekonominin durağan olduğu dönemlerde ve piyasaya yeni girecek ürün reklamlarında etkili sonuçlar yarattığı biliniyor. Ancak, reklamdaki iddianın gerçek ve kanıtlanabilir olması gerekiyor. Bu tür reklamların denetiminde Reklam Kurulu, reklamverenden iddianın hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlanmasını bekliyor.

Karşılaştırmalı reklam yapmak isteyen reklamverenlerin Türk Ticaret Kanunu’ndaki haksız rekabete ilişkin hükümleri de hassasiyetle incelemesi gerekiyor. Haksız rekabet durumları, kanunun 55. maddesiyle “Dürüstlük kurallarına aykırı davranışlar, ticari uygulamalar” başlığı altında belirlenmiş bulunuyor.

Bu uygulamanın Türkiye’de de hayata geçirilmesi için yönetmelik hazırlıkları yapılıyor ve en geç 28 Kasım tarihinde söz konusu yönetmeliğin Bakanlık tarafından çıkarılması bekleniyor. Açık karşılaştırma için nasıl bir çerçeve çizileceği hazırlanan yönetmelikle netleşecek.

Ülkemizdeki reklam uygulamaları adına bu önemli gelişmeyi en hassas şekliyle uygulama bilincinde olmalıyız.

 

Ayşen Akalın

RVD Yönetim Kurulu Başkan Yard.

RVD Hukuk Kurulu Başkanı

Twitter: @Aysenakalin

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Ağustos 2014 sayısında yayınlanmıştır.

 

 

Senin için
Tümünü göster
2024 Medya bütçeleri ne olacak!

RVD ile Reklam Üzerine...

RVD ile reklam üzerine

Önceliğimiz, reklamda toplumsal cinsiyet eşitliği...