artwork

Kadınlar en çok bankacılık sektörüne başvuruyor

11 yıl önce

0

Kariyer.net, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak Türkiye’deki kadın istihdamı verilerini yayınladı. Kariyer.net verilerine göre son bir yılda kadın adayların en çok iş başvurusu yaptığı sektör bankacılık oldu. Son bir yılda kadın adaylar tarafından bankacılık sektöründe yapılan yeni iş başvurusu sayısında yüzde 8 artış yaşandı. Kadın adayların en çok iş başvurusu yaptığı ikinci sektör ise tekstil oldu. Bu alanda iş başvurusu yapan kadın adayların sayısında bir önceki yıla göre yüzde 16 artış görüldü. Kadınların en çok başvurduğu diğer sektörler ise gıda, eğitim, inşaat, otomotiv, turizm, sağlık, telekomünikasyon ve ilaç sanayi olarak sıralandı.

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, kadın adayların tercihlerinin yıllar içinde fazla değişim göstermediğini, genel başvuru oranlarında daha geride olan bankacılık, eğitim ve ilaç sektörlerinin kadın adaylar için cazibesini koruduğunu belirtti.

En çok satış danışmanı

Son bir yılda kadın adaylar tarafından en çok başvuru yapılan pozisyon bir önceki yıla kıyasla yüzde 58 artışla satış danışmanı ilanları oldu. Kadın adayların çalışmak için en çok başvurduğu diğer pozisyonlar ise muhasebe elemanı, yönetici asistanı, müşteri temsilcisi, muhasebe sorumlusu, ön muhasebe elemanı, stajyer mühendis ve sekreter şeklinde sıralandı.

Şanlıurfalı ve Edirneli kadınlar öne çıkıyor

Kariyer.net verilerine göre 2012 yılında büyük şehirlerde kadınların özgeçmiş oluşturma oranları sabit bir hızla ilerlerken bu rakam Anadolu’da daha büyük bir hızla arttı. Son bir yılda kadınların işgücüne en yoğun şekilde katıldığı şehir Şanlıurfa oldu. Kariyer.net veritabanında 2012 yılında toplam 51 bin 991 Şanlıurfalı kadın aday özgeçmiş oluşturdu. Aynı dönemde kadın adaylar tarafından oluşturulan özgeçmiş sayısında en çok artış görülen ikinci il ise Edirne oldu. Toplam 35 bin 616 Edirneli kadın aday Kariyer.net veritabanına özgeçmişini ekledi. Kadın adayların en çok özgeçmiş oluşturduğu diğer iller ise 27.877 özgeçmişle Rize, 21.304 özgeçmişle Sakarya, 12.248 özgeçmişle Trabzon, 8.222 özgeçmişle Niğde, 7.897 özgeçmişle Kocaeli, 7.560 özgeçmişle Aksaray, 5.103 özgeçmişle Afyon ve 4.992 özgeçmişle Samsun olarak sıralandı.

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, Anadolu’da görülen bu artışının ülkemizde kadın internet kullanımına paralel şekilde oluştuğunu belirtti. Azoz, “Ülkemizde giderek daha fazla kadın aday internette iş aramanın avantajlarını kullanır hale geliyor ve diğer yöntemlere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde işgücüne katılıyor” şeklinde konuştu.

Ayrımcılık var mı?

Kadın adaylar işgücüne katılmak için hızla harekete geçerken, bir yandan iş yaşamındaki ayrımcılık tartışmaları da sürüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kariyer.net bir anketle bu konuyu araştırdı. 1.132’si erkek, 875’i kadın olmak üzere 2.007 kişinin katıldığı ankette erkeklerin yüzde 60’ı kadınlara ayrımcılık yapıldığını, yüzde 40’ı ise yapılmadığını düşünüyor. Kadınlarda ise bu oran biraz daha yüksek. Kadınların yüzde 67’si cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını savunurken, ayrımcılık olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 33’te kalıyor.

 

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...