artwork

Jonathan Emmins: Canlı deneyimler

6 yıl önce

0

Alanında uzman isimler, yakın gelecekte iletişim sektöründe bizleri nelerin beklediğini anlattı. Buna göre, gelişen teknolojiyi ve datayı kullanmaları halinde mobilden sosyal medyaya, kültürel trendlerden reklam ajanslarına kadar çeşitlenen pazarı bekleyen fırsatlar neler?

Jonathan Emmins: Canlı deneyimlerJonathan Emmins, Amplify Kurucusu
Genç nesil, markaların (ve ajansların) çalışmalarını hangi alanlara odaklayacakları
hakkında önemli içgörüler sunuyor.

Bir yıl biter ve yenisine başlarken, Amplify’da kesinlikle iyimser bir hava hakim. Geçen sene marka deneyimi, pazarlamanın “büyükler masası”nda hak ettiği bir yer olduğunu kanıtladı. Her ne kadar pek çok hedef kitleye yönelik hizmet sunuyor olsak da içgörü, ilham ve trend takibi için genç nesle bakıyoruz. Yakın zamanda yaptığımız Young Blood araştırması İngiltere’de 13-25 yaş arası 2.500 gencin umutlarına, korkularına ve realitelerine odaklandı, deneyimsel tasarımdan sosyal stratejiye kadar pek çok alanda çalışmalarımıza ışık tuttu.

Akışkan kültür ve aşırı denemecilik

Dijital devrim dünyayı müzikten sinemaya, yeteneklerden iş hayatına ve ilişkilere kadar her alanda sonsuz sayıda olasılıkla tanıştırdı. İstediğiniz herkes olabilme özgürlüğü, cinsiyetlerin, janrların, ortamların ve stillerin ötesine geçen açık ve akışkan kimliklerin yaratılmasıyla sonuçlandı. İyi haber: bu sayede bir nesil, şimdiye kadar görülmüş en bilgi sahibi ve hoşgörülü nesle dönüştü. Pazarlamacılar için kötü haber ise, bunca bilgiye kolayca erişim, genç insanların eklektik, yer yer tutarsız ve en önemlisi hızla değişen zevkler geliştirmesine neden oldu. Bu nedenle marka deneyimi ajansları ellerini yükseltmeli ve düzenli demografik kutucuklar yerine davranış odaklı düşünmeli.

Ulvi bir amaç

Genç nesil yükselip alçalmaya meyilli olsa da hepsi sosyal hedeflere sahip. Güçlerinin sadece Primark’tan alışveriş yapmaya yeteceği bir yaşta olsalar da Patagonia giymeye hevesliler. Neden? Çünkü Patagonia, özellikle Worn Wear gibi kampanyalara yatırım yapıp müşterilerin eski kıyafetlerini yenilere sermaye olarak kullanmalarını sağladığı için nüfuzunu sürekli koruyan bir marka. Geri dönüşüme ve bir üst modele geçişe teşvik için mükemmel bir yöntem olmasının yanı sıra müşterilerine ve doğaya saygı duyan outdoor giyim markası pozisyonunu sağlamlaştırmakta.

Gerçekten

Markanın otantikliği, güven verdiği ve tercihi meşru kıldığı için önemli ancak “otantik” kelimesinin aşırı kullanımı nedeniyle gençler, markaların “gerçeklik”lerine değer biçerken acımasız davranmaya başladılar. Pepsi ve L’Oréal 2017’de hatalı marka tercihleri nedeniyle çok olumsuz tepkiler aldılar ve bizlere kampanyanın ya da deneyimin herhangi bir şekilde zorlama veya samimiyetsiz olduğunu hissettirirlerse, bunun yüzlerine vurulacağını gösterdiler.

O halde samimi olduğunuzu nasıl kanıtlayacaksınız? Tutarlı olun ve söylediklerinizi marka deneyiminizin her aşamasında uygulayın – temsil ettiğiniz her neyse, bunu sadece söylemek yerine gösterin. En yeni trendlere veya hareketlere sadece satışlarınızı artırmak için atlamayın.

“Yapan” nesil

Zaman “Herkes sanatçıdır” diyen Joseph Beuys’u haklı çıkardı. Günümüz gençleri kendi marka deneyimlerini yaratmak için kendi içeriklerini toplamak, işlemek, değiştirmek ve “oluşturmak” istiyor. Kendini ifade etme, deney yapma ve kişiselleştirmeyi bir kişinin sosyal ve profesyonel değerini artıracak elementler olarak düşünün.

Adidas’ın Speedfactory girişimi, bir markanın herkese açık birlikte yaratıma bağlılığını bir adım daha öteye taşıyan mükemmel bir örnek. Bu projeyle Adidas, aşırı yerel bir kitleye özel ürün tasarımı konusunda, profesyonel sporculara ve müşterilere iş birliği yapabilecekleri bir alan sunuyor.

Pürüzsüz yolculuklar

Marka deneyimi artık fiziksel aktivasyonların ötesine geçiyor, yani tüm canlı deneyimler, dijital deneyimi tamamlayacak ve büyütecek şekilde tasarlanmak durumunda. Düşünülmesi gereken kilit noktalardan biri, anın ruhunu ve kültürü yakalayacak alanlar tasarlayıp bunları aynı şekilde sosyal medyaya taşımak. Snapchat ve Instagram nesli için tasarlanan bu mekanlar bir yanıyla sergi, bir yanıyla enstalasyonun kendisi.

Bir üst seviye

Bir süredir artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) hakkında konuşuyor ve onları kullanıyoruz. İyi kotarılırsa AR ve VR, etkileşime girilecek olayları en üst noktaya kadar büyütebilir. Facebook VR’ı, insanların spor ve konser gibi canlı etkinlikleri sanal gerçeklik içinde izlemelerini sağladığı salonlar olan Oculus Venues ile başka bir seviyeye taşıyor. Aynı zamanda iyi bir çıkış yapan start-up Melody VR, kullanıcıları 360 derece performanslar içine, sanki oradalarmış gibi yerleştirip ister kalabalığın arasında, ister sahnenin ortasında olmalarına olanak tanıyor.

2018’in en büyük ve zorlayıcı fırsatı, dijital hikaye anlatımı sanatını en iyi şekilde öğrenmek ve kreatiflerin bu alandaki görevi ise, gerçek hayatı olduğu gibi VR’a taşımak yerine bu mecranın sınırlarını sonuna kadar zorlamak olacak.

Son olarak…

Marka deneyimi dünyası gelişmeye devam ediyor ve sınırlar giderek silikleşiyor. Markalar gerçek, zengin içerikli, konuşulan ve paylaşılan büyük fikirler istiyor. Yüksek tempolu, zengin ve kullanıcı odaklı ilerleyen marka deneyimi dünyasında çalışan bizler içinse bu, devasa fırsatları temsil ediyor. Bundan keyif almaya kararlıyız.

 

Kapak dosyasında yer alan öngörülerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...