Site icon Campaign Türkiye

İyi bir oyun tasarımcısı oyun oynamalı

Türkiye son yıllarda oyun sektöründe büyük bir atılım yaptı. 2020 yılında Türkiye’de en fazla yatırımı oyun sektörü aldı. Özellikle hyper-casual tarzı oyunlarda ilerleme sağlanırken, PC tabanlı dünya genelinde başarıya ulaşan oyunumuz da oldu. Ayrıca yerli oyun şirketlerimizin yakaladıkları başarı neticesinde dünyanın büyük oyun firmaları tarafından satın alımları gerçekleşti. Örnek vermek gerekirse ABD merkezli Zynga, Rollic Games’i yaklaşık 170 milyon dolara ve Peak Games’i de yaklaşık 2 milyar dolara satın aldı. App Store ya da Google Play Store sıralamalarında da Türkiyeli oyun stüdyolarının üst sıralarda yer aldığını gözlemliyoruz. Tüm bu veriler ışığında Türkiye’deki oyun sektörünün hızlı bir büyüme içinde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle kamu ve özel sektör tarafında artırılacak teşvik ve yatırımlarla bu büyümenin önümüzdeki 5 yıl içinde de devam edeceğini öngörüyorum.

Dijital Oyun Tasarımı bölümlerine olan ilgi son zamanlarda bir hayli arttı. İlk lisans programı İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde açılmış olan bu bölümde dört yıllık eğitim boyunca kutu ve kart oyunlarının tasarımından dijital oyunların modellenmesi ve geliştirilmesine kadar geniş bir yelpazede dersler sunuluyor. 2020 yılı itibarıyla tamamı vakıf üniversiteleri olmak üzere yaklaşık altı üniversitede Dijital Oyun Tasarımı bölümleri lisans programları bulunurken 2021 yılı itibarıyla devlet üniversitelerinin de dahil olmasıyla yaklaşık 20 üniversitede öğrenci alımına başlanıyor. 

Aynı şekilde 2021 YKS sonuçları da öğrenciler nezdinde bu bölümlere olan talebin üst noktada olduğunu gösteriyor. Sonuçlara göre; sadece birkaç üniversite hariç, dijital oyun tasarımı bölümlerinde açılan kontenjanların tamamı dolmuş durumda. Bölüm mezunu öğrencilerin oyun tasarımcısı, oyun içi bölüm tasarımcısı, oyunlar için ses tasarımcısı, oyun senaryosu ve hikaye yazarı, yazılım geliştirici gibi farklı uzmanlık alanlarında çalışabiliyor olmaları bölümün tercih edilmesinde önemli etkenler arasında.

İyi bir dijital oyun tasarlamak ve geliştirmek ekip işidir. Ekipte her çalışanın rolü ve üstlendiği sorumluluğu zamanında ve hedeflere uygun şekilde gerçekleştirmesi, tasarlanacak oyunun başarıya ulaşmasında önemli etkenlerden biridir. Dijital bir oyunun tasarlanması, geliştirilmesi, test edilmesi ve yayınlanması dört ana faz olarak kabul edilebilir. Tüm bu süreç analiz aşamasından başlayarak son aşama olan yayınlanma aşamasına kadar devam eder. Oyun oynamak özellikle yeni oyun trendlerini, oyuncu deneyimlerini, teknik kapasiteleri görmek ve anlamak açısından son derece önemli. Her iyi gamer mutlaka iyi bir oyun tasarımcısı olur denemez belki ama oyun oynayan bir oyun tasarımcısı sektördeki dinamiklere, yeni nesil oyun teknolojilerine ve oyun içi işleyişe daha hakim olacaktır.

Üniversitemiz Dijital Oyun Tasarımı Bölümü’nde hem akademik hem de sektörden hocaların olması, öğrencilerin akademik becerilerini artırırken sektörde oyun tasarlama ve geliştirme işine yönelik deneyimler elde etmesini kolaylaştırıyor. Teorik derslerimizin dışında diğer tüm derslerimizde öğrencilerin proje geliştirmeleri ve oyun üretmeleri, mezun olduklarında portfolyolarının dolu olmasını sağlıyor. Bu şekilde de mezunlarımız portfolyolarını farklı oyun stüdyolarına sunarak kolaylıkla iş bulabiliyor ya da yurt dışında master başvurularına rahatlıkla kabul alabiliyorlar. Bölüm hocalarımız tüm bu süreçlerde öğrencilere destek olarak öğrencilerimizin vizyonlarının gelişmesini ve sektörde karşılığı olabilecek projeler üretmelerini sağlıyor.

Dijital oyun tasarımı bölümlerine başvuran öğrenciler genellikle oyun oynamayı seven, yaratıcı ve üretken olmak isteyen, kendini bu alanda geliştirmek isteyen kişiler. Mezun olduktan sonraki beklentileri oyun stüdyosunda çalışmak, mobil oyun geliştirmek, PC oyunu geliştirmek, oyun çalışmaları alanında akademisyen olmak ya da kendi oyun stüdyosunu kurmak olarak sıralanabilir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü’nde öğrencilerimizi hem sektöre hazırlıyor hem de öğrencilerimizin akademik, sosyal ve iletişim becerilerini üst noktalara taşımayı hedefliyoruz. Sosyal yönü gelişmiş, etkili iletişim kurabilen ve takım çalışmasında etkin oyun tasarımcıları, ülkemizin oyun sektöründe daha da ileri noktalara ulaşmasında öncü rol üstlenecek.

Nuri Kara

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version