artwork

İstatistiklerle 2021’de oyun sektörü

3 yıl önce

0

C-LeanRank SEO İçerik Editörü Teodora Dobrilova, oyun sektörü ile ilgili 2020 ve 2021 istatistiklerini geniş bir kapsamda sunuyor ve gelecek ile ilgili eğilimlere ışık tutuyor.

Bir zamanlar ilk arcade oyunu Computer Space piyasaya sürülmüştü. Bu bir mihenk taşıydı ve dünyayı olacaklara, video oyunu çılgınlığına hazırlaması gerekiyordu.

Çılgınlık, sadece bir yıl sonra 1972’de Pong’un piyasaya sürülmesiyle dünyayı vurdu ki bu tahmin ettiğiniz gibi ping pong’un bir arcade versiyonuydu. O zamandan bu yana, video oyunu endüstrisi dünyayı kasıp kavurdu ve geliri giderek artıyor.

Bu da kendimize şu soruyu sormamıza sebep oldu: Oyun endüstrisinin değeri nedir?

Muhtemelen siz de kendinize aynı soruyu sordunuz.

Milyar bazında düşünün
  • Global oyun pazarının 2025’e kadar 256,97 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
  • Dünya çapında 2,5 milyardan fazla insan oyun oynuyor.
  • 2020’de konsol oyun pazarı, 2015’ten bu yana en yavaş büyüme oranını yaşadı.
  • Oyuncular, üç boyutlu oyunlara  2020 yılına kadar 4,5 milyar dolar harcadı.
  • Sony Interactive Entertainment’ın tahmini değeri 13.4 milyar dolar.
  • e-spor yaklaşık 456 milyon kişilik bir kitleye sahip.
  • Yüksek sadakat oluşturan mobil oyunlar yükselişte.

Bunlar birkaç etkileyici sayı, şimdi son verilere bakalım.

Gaming Endüstri Değeri 2020 İstatistikleri

Sektördeki son gelişmeler hakkında sizi bilgilendirmek adına 2020 için video oyunu sektörü geliriyle ilgili en iyi istatistiklerden bazılarını derledik.

1) Video oyunları pazarı 2020’de 90 milyar doların üzerindeydi

Raporlar, video oyunu endüstrisi gelirinin 2017’de 78,61 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Video oyunu endüstrisinin yıllara göre gelir istatistiklerine göre; pazarın 2020’den 2024’e kadar yıllık %2,29 oranında büyümesi bekleniyor. 2024 yılına kadar 100,56 milyar dolarlık pazar hacmine ulaşması da beklenen bir sonuç olacak.

(Kaynak: We PC)

2) Oyuncular 2020’de üç boyutlu oyunlara 4,5 milyar dolar harcadı.

2021 oyun endüstrisi istatistiklerine göre; VR oyun olarak da bilinen üç boyutlu oyun, geleneksel oyunlardan yaklaşık 20 kat daha ilginç. Bigscreen VR ve AltspaceVR (endüstrideki en büyük iki şirket) gibi şirketler, sanal oyunların geleceğine, birçok kişinin beklediğinden daha hızlı ilerliyor.

(Kaynak: Business Wire)

3) Asya-Pasifik, oyundan dünya çapında en büyük geliri elde ettiğini iddia ediyor.

Oyun sektörü istatistiklerine göre; Asya-Pasifik oyun gelirinin 2021 yılına kadar 174 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Raporlar ayrıca, 2019’da yalnızca Asya oyun pazarının yaklaşık 72,2 milyar doları hasıl edildiğini gösteriyor. Bu, Kuzey Amerika’nınki ile karşılaştırıldığında iki kat fazla.

(Kaynak: Statista)

4) Çin, dünya çapında en büyük video oyunları pazarına sahip ülke.

2021 oyun endüstrisi istatistiklerine göre; Çin dünyanın en büyük oyun pazarları arasında ilk sırada yer aldı.

Yıl sonu itibarıyla 40,8 milyar ABD doları gelir elde etmişti. Amerika Birleşik Devletleri 36,92 milyar ABD doları yıllık gelirle ikinci sırada yer alarak yakından takip etti.

(Kaynak: Statista)

5) Mobil oyunların 2021’de dijital oyun pazarının %57’sini oluşturması bekleniyor.

2021’de mobil oyunlar, dünya çapındaki video oyunu gelirinin neredeyse %50’sini oluşturuyordu ve işler yakın zamanda yavaşlayacak gibi görünmüyor.

Mobil penetrasyon oranları ve oyun amaçlı akıllı telefon kullanımı küresel ölçekte hızla artmaya devam ediyor. Sonuç olarak oyun endüstrisi trendleri, mobil oyunların gelirinin 2023 yılına kadar 100 milyar doları geçeceğini tahmin ediyor.

(Kaynak: Statista)

6) Oyun endüstrisi 2020’de yaklaşık 162.32 milyar dolar kazandı.

2020’nin sonunda video oyunu pazarı aslında 162.32 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Uzman tahminlerinden çok uzak olmasa da, yine de biraz hayal kırıklığı yaratıyor.

Ancak bu büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Video oyunu trendleri, endüstrinin 2026’da 295,63 milyar dolarlık bir gelir değerine ulaşmasının muhtemel olduğunu gösteriyor.

(Kaynak: Mordor intelligence)

7) Casual ve hyper-casual oyunlar, mobil oyun dünyasına hükmediyor.

Bulmacalar, oyun salonları, simülasyonlar, yaşam tarzı ve bingo benzeri oyunların hepsi çılgınlık. Kullanıcılar, oynaması az zaman alan basit oyunları seviyor. Bunlar hyper-casual oyunlar olarak bilinir, Love Balls ve SpinUp Jump gibi oyunları kapsar.

Akıllı telefon kullanıcılarının büyük kısmı bulmaca oyunlarının hayranı. 2019’a kıyasla %29 artarak 2020’de 5,1 milyar doları aştı. Bulmaca oyunları ayrıca 2020 için tüm casual oyun gelirlerinin %50’sinden biraz fazlasını oluşturdu.

(Kaynak: GameSpace, Deconstructor of Fun)

Şimdi biraz espor konuşalım.

8) Global espor izleyicisinin toplam 456 milyon kişiye ulaşması bekleniyor.

Mekanlar, katılmaya istekli herkesi içine almakta zorlanabilir. Şu anda yapım aşamasında olan yeni e-spor arenaları var – Seul’deki LCK Esports Stadium, Full Sail Üniversitesi’nin Florida’daki arenası ve ayrıca Richmond, Kanada’daki bir arena.

(Kaynak: Newzoo)

9) Espor gelirlerinin 2021’de 1.084 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

2020’nin sonunda e-spor 947.1 milyon dolarlık net gelir kaydetti.

Bu etkileyici sayı, reklam, sponsorluk ve medya harcamalarından e-spor endüstrisine doğru akan paradan kaynaklanıyor. Büyük marka yatırımlarından bahsediyoruz.

Video oyunu endüstrisinde yaşanan büyüme nedeniyle, gelir rakamlarının 2024’te 1,61 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

(Kaynak: Statista)

10) Activision Blizzard 2021’de en büyük video oyun şirketi oldu.

Şu anda 70,74 milyar dolarlık tahmini bir piyasa değerine sahip – Mayıs 2020’ye göre %25’lik bir artış gerçekleşti.

Bu, oyun pazarının oldukça büyük bir parçası. Activision Blizzard, Call of Duty: Black Ops, Call of Duty: World of War ve Call of Duty: Modern Warfare’in arkasındaki şirkettir.

Hemen arkasında, Mart 2021 itibarıyla 64,73 milyar piyasa değeri olan Japon devi Nintendo var. Animal Crossing ve Mario Cart dahil olmak üzere en popüler video oyunlarından bazılarının yaratıcısı.

Genel olarak FIFA ve Star Wars oyunları ile bilinen EA ise Mart 2021’de tahmini 37.43 $ değerinde üçüncü sırada yer alıyor.

(Kaynak: Statista)

 11) 2020, 45 ila 54 yaş arasındaki kişiler arasında in-game oyun oynamada %60’lık bir büyüme kaydetti.

Pandemi nedeniyle 2019 ve 2020’de video oyunu endüstrisinde büyük bir büyüme yaşandı. En şaşırtıcı olanı ise 45 ila 54 yaş arasındakilerin de bu büyümede payı olmasıydı. Oyun süresindeki artış, harcamalara da yansıdı: %76.

Bu demografinin tercih ettiği en popüler video oyunlarının ne olduğunu merak ediyorsanız, Animal Crossing: New Horizons’ın listenin başında olduğunu öğrenmekten mutluluk duyabilirsiniz.

(Kaynak: Business Insider)

Oyun sektörünün geleceği
  • Eylül 2019 itibarıyla Electronic Arts, bir cloud-gaming hizmetini test etmeye başladı.
  • Daha güçlü oyun konsolları piyasaya sürülecek

Microsoft ve Sony yeni konsollarını 2020’nin sonlarında piyasaya sürmüşlerdi. PlayStation 5 ve Xbox series X, yeni nesil VR ve yerel 4K’yı destekliyor. PS5 konsolu 3D sesle gelirken, Xbox serisi X’e özel bir ses çipi de piyasaya sürüldü. Bu, harika bir ses kullanıcı deneyimi yaratacak.

  • Stüdyolar, pazarlama ve gelir kaynağı elde edebilecek ekiplerini birleştirmenin avantajlarını deneyimlemeye hazır.

Reklamların oyun şirketleri için çok önemli bir gelir kaynağı haline gelmesiyle birlikte birçok oyun stüdyosu, pazarlama ve gelir kaynağı elde ettikleri birimleri tek bir ekipte birleştirdi. Bu, 2019’da çoğunlukla casual ve hyper-casual oyunlarla uğraşan oyun şirketlerinde başladı. 2021 oyun endüstrisi istatistiklerine göre; bu mevcut gelişmenin daha etkili bir çalışma ortamı yaratması ve sonuçta bir şirketin büyümesini tetiklemesi bekleniyor.

Kaynak: Venturebeat

Teodora Dobrilova

C-LeanRank SEO İçerik Editörü

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...