artwork

İsmail Bütün: “Bu, bir reklamcılık yarışmasının çok ötesinde bir organizasyon.”

6 yıl önce

0

Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, Cannes Lions 2018 deneyimini anlattı.

Yine çok dolu ve ilham veren bir festivali geride bıraktık. Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali, iletişim, yaratıcılık ve pazarlama alanlarında global ölçekte sektörün en önemli etkinliklerinin başında geliyor.

Katılımın geçtiğimiz senelere göre daha düşük oranlarda gerçekleşmesine rağmen, festival programının zengin ve yoğun içeriği sayesinde, festival yine çok heyecanlı bir atmosferde yaşandı. İlgi çekici ve öne çıkan konuşmalar ve konuşmacılar için çok uzun kuyruklar sabırla beklendi. Birbirinden yaratıcı işleri izledik, sektöründe lider markaların yöneticilerinden ileriki dönem stratejilerini dinledik, ödül alan işleri alkışladık, genç yaratıcı beyinlerden ilham aldık.

En ilgi çekici konulardan biri AI

Kişisel ilgi alanım da olan AI (Artificial Intelligence) konusunu festival boyunca çok yakından takip ettim. Geçen senelerde olduğu gibi, AI bu sene de festivalin en ilgili çekici konularındandı. Adobe, Signal Medya, Accenture Interactive’in AI ile ilgili oturumlarında, AI’ın geleceği çok farklı açılardan tartışıldı ve AI’ın yaratıcılık sürecine olan etkileri konuşuldu. Accenture’ın oturumunda AI’ın yaratıcı meslekleri nasıl etkileyeceği üzerine tartışıldı. “Machine Learning” ile AI sayesinde insan yaratıcılığının hız kazanacağı ve yaratıcılığın katlanarak artacağı fikri karşısında, AI’ın yaratıcılığı öldüreceği fikri savunuldu.

Bunun dışında, AI’ı etik açıdan ele alan Fjord’un oturumu etkileyiciydi. AI zaman içerisinde daha çok hayatımıza dair karar almaya başlayacağından, etik açıdan belirlenen bir çerçeve içerisinde hareket etmesi gerekliliği tartışıldı.

Trendler

Facebook, Google, YouTube gibi teknoloji devlerinin son yıllarda sıkça bahsettiği yenilikçi pazarlama stratejilerinin, alışılagelmiş düzeni değiştirip sektöre yön verdiğini biliyoruz. Festival boyunca markalar, değişen mobil ve dijital dünyada kalıcı olmak, iz bırakmak, emsallerinden farklılaşmak adına izledikleri yaratıcı yöntem ve stratejilerini örneklerle anlattılar. Yaratıcılık ve teknolojinin birlikte harmanlanması ile ortaya çıkan işlerde “insan” faktörünün odağa alınması gerekliliği birçok sunumda ön plandaydı. Google bu konuyu “Tech < Life” formülü ile işledi. Ortaya çıkarılan işlerin ortak noktası, teknolojinin insan hayatına dokunan faydalar ve sosyal konulara “duyarlı marka” algısının altını çizen yenilikçi çözümler sunmasıydı.

Firmaların genel yaklaşımı “duyarlı marka” imajlarını ön plana çıkartmaya yönelikti ve teknolojilerini geliştirirken insana maksimum faydayı sağlamasını ne kadar önemsediklerinden bahsettiler. Özellikle Samsung, geliştirdiği platform ve yazılımları ayrı ayrı tanıtarak bu konuya verdiği önemin altını çizdi. Disleksi teşhisi koyabilen bir uygulama, hem görme hem işitme engeli olan kişiler için geliştirilmiş titreşimli mors alfabesi ile tasarlanmış bir diğer uygulama, yalnız yaşayan yaşlılar için tasarlanmış hayat kurtaran TV platformu, gerçekten ilgi çekici ve insanlığa fayda sağlayan teknolojik çözümlerin artması açısından da insanlık adına umut vericiydi.

Öngörüler

Bu, bir reklamcılık yarışmasının çok ötesinde bir organizasyon. Sektörün içerisinde paylaşımın zirve yaptığı bu dönem aynı zamanda gelişim fırsatları da sunuyor. En önemlisi, yaratıcı fikirler geliştirebilmemiz için birbirinden farklı alanlarda çok farklı konularda ilham alıyoruz. Zaman kısıtlı, bitmeyen bir yarışın içindeyiz. En hızlı olanın kazandığına inanılan bir düzen var. Aslında “hız”ın yerini artık “esneklik” aldı. Teknolojimizde de esnek olmalıyız, söylediklerimizde de esnek olmalıyız.

Bir diğer konu da veriler… Her saniye elimizdeki veri büyüyor, büyüyor. Bunları anlamlandırarak maksimum bilgiyi çıkartacak şekilde işlemenin gerekliliğini yıllardır konuşuyoruz. Farklı olarak, bu verileri yaratıcılığı destekleyecek şekilde kullanmaya odaklanmalıyız. Elimizdeki analitik veriyi sosyal anlamda ses getirecek, duygusal anlamda etki yaratacak kampanyalara dönüştürmek için nasıl kullanabiliriz buna odaklanmalıyız.

 

İsmail Bütün: “Bu, bir reklamcılık yarışmasının çok ötesinde bir organizasyon.” yazısı ilk kez Campaign Türkiye’nin 79. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...