İnternet medyası ve Yeni Basın Kanunu

12 yıl önce

0

İnternet medyasını Basın Kanunu kapsamına alan yasa tasarısı Nisan ayı itibariyle TBMM’de. Yasada internet medyası açısından olumlu iki konu var. Bunlardan birincisi internet haber sitesi çalışanlarının Basın İş Kanunu kapsamına alınarak basın işçisi sayılması. İkinci olumlu konu ise internet haber sitelerinde bundan böyle resmi ilan yayınlanabilecek olması. Bu durum internet haber sitelerini mali açıdan az da olsa rahatlatacak.

Taslak, olduğu hali ile yasalaşırsa internet haber siteleri yasal platformda basılı yayın ile hemen hemen aynı statüde olacak. İnternet siteleri ‘süreli yayın’ (!) olarak değerlendirilecek. İnternet ortamından ‘anlık yayın’ yapıldığı gerçeği karşısında bu düzenlemeyi hukuksal bir temele oturtmak oldukça zor. Ayrıca internet siteleri, yayınladıkları içerikleri bir yıl süreyle olduğu haliyle muhafaza etmek ve her haberin ilk yayın tarihini haber üzerinde göstermek zorunda kalacak.

Taslak, internet haber sitelerine, tıpkı gazeteler ve dergiler gibi Savcılığa beyanname vermek, bu beyannamede yer alan gösterilmesi zorunlu bilgileri ‘iletişim’ başlığı altında ana sayfadan internet kullanıcılarına sunmak gibi zorunluluklar getiriyor. Bu durum özellikle uygulamada karşılaşılan internet yoluyla işlenen haksız eylemlerde, site yetkililerinin kimliklerinin tespit edilememesi problemini ortadan kaldırması bakımından faydalı. Taslak, Basın Kanunu’nda halihazırda yazılı basın için yer almakta olan hukuki ve cezai sorumluluk hükümlerinin internet siteleri açısından da uygulanacağını düzenlemekle bu alanda yapılan yayınların daha ciddi şekilde kontrolünü sağlayacak. Kanun yayımlandığı tarihten itibaren internet haber sitelerinin durumlarını kanuna uygun hale getirmeleri için üç ay süreleri var.

Sonuç olarak, internet medyasına yazılı basın muamelesi yapılan tasarı şu ana kadar sürmekte olan çok sesliliği, özgürlüğü sınırlayacak gibi gözüküyor. İnternet medyası da tıpkı basılı yayında olduğu gibi ağır ceza ve yükümlülükler nedeniyle ‘sermayesi olanın’ gerçekleştirebildiği bir faaliyete dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya.

Av. Emel Göçmen Bozoğlu

Hukuk Müşaviri

emel@campaigntr.com

[arrowlist]

  • Bu yazı Campaign Türkiye’nin Haziran sayısında yayınlanmıştır.

[/arrowlist]