artwork

Instagram’da şeffaflık, organik içeriğe karşı!

7 yıl önce

0

Born Social Strateji Direktörü Callum McCahon, Instagram’ın influencer marketing için getirdiği yeni özelliği ve bu özellikle beraber nelerin değişeceğini anlatıyor.

Altı ay önce, influencer balonunun patlamak üzere olduğuna dair bir şeyler yazmıştım. Aslına bakarsanız benim yürüttüğüm akıl son derece basitti. Çünkü burada bir reklamın oluşmasıyla ilgili ciddi bir şeffaflık eksikliği var.

Influencer’in ücretli bir post’ta hashtag’ler arasına sıkıştırdığı metin karşı tarafı yeterince tatmin etmiyordu. Dağınık ve sorumsuz bir durum vardı.

Önerdiğim çözüm ise Instagram’daki influencer’ların paylaştığı bir gönderinin ödeme yapılan bir içerik olup olmadığını belirten bir özellikti. Instagram bu özelliği influencer’lara ve markalara açacağını da duyurdu.

Markalı içerik özelliği Instagram’da bana kalırsa son derece gerekli bir özellikti. Çünkü bilinçsiz bir hashtag ve reklam kullanımı söz konusu. Nitekim araştırmalar da Instagram kullanıcılarının %77’sinin hashtag’in anlamını bilmediğini, %48’inin ise #ad’in ne anlama geldiğini bilmediğini gösterdi. Bu oranlara da bakınca markalı içerik kontrolsüz bir şekilde sürdürülemezdi.

Yeni gelen bu özelliği bir özellik olarak görmüyorum; aslında platform için bu özellikle beraber bir dizi yeni kural da gelirse etkili olabilir.

Peki bu, ne anlama geliyor?

Öncelikle markaları üzerindeki etkilerini inceleyelim: Bu hareketle 2017’de sosyal medyada önemli bir yere sahip olan influencer marketing artık meşrulaşmış oluyor. Ayrıca henüz influencer marketing’i denememiş, test etmemiş markaları bu konuda teşvik edebilir. Ne de olsa şu an ana akımda influencer marketing var.

Daha da önemlisi bu hareket, markalar üzerinde de bu işi doğru yapma zorunluluğu yaratıyor. Sonuçta influencer marketing, artık organik bir öneri üzerinden kazanç sağlayamaz ve ödeme yapılan yayınlar net bir şekilde ayırt edilebilir bir hale gelir.

Instagram posttan elde ettiği analitik değerleri bu sayede elde edeceği öngörüleri markalarla paylaşarak onları teşvik edebilir.

Herkesin görmezden geldiği aşikar gerçek olan influencer marketing’deki güvenilir ölçümleme yöntemi eksikliği göz önüne alındığında bu önemli bir adım. Genelde influencer marketing yatırımının getirisini değerlemek hep zor olmuştu. Bu özellik, markalara influencer’ın hesabından yapılan paylaşımın neredeyse kendi hesaplarındaymış gibi ölçümleme fırsatı verecek. Influencer markating ölçümlemesinde yaşanan problemi çözmek için küçük ama önemli bir adım.

Influencer’lar içinse bu değişim daha sert etkilere sebep olabilir. Kilit sorun, influencer marketing’e yönelimin asıl sebebi olan “organik” hissin etkisini yitirecek olması.Influencer marketing özellikle son dönemde oldukça övünülen bir nokta haline gelmişti.

Şimdi şeffaflık söz konusu ve izleyicinin nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor. Üstelik bu yöntem, influencer ve izleyicisi arasındaki ilişkide güven konusunu tehlikeye atabilir. Ancak diğer taraftan kullanıcılar bu şeffaflığı ve açıklığı takdir de edebilirler?

Artık ücretli postların sıklığı daha çok sorun olacak. Çünkü influencer olarak profesyonelleşmeye başlayan biri daha çok kişiye ulaşırken, bu yayınları yeni organik yayınları da beraberinde getirecek. Haliyle de bu ücretli ve organik içerikler arasında bir denge kurulması gerekecek.

Bütün bunlarla birlikte ortaya çıkan üç önemli soru var:

Bir marka tanıtılmak istendiğinde ve bunun için bir influencer kullanıldığından bu açıkça belli olacak. Şeffaflık adına güzel ama etkili olması bakımından ne anlama geliyor? Zira kullanıcılar, içeriğin ücretli olduğunu gördükten sonra bilinçaltının etkisiyle bir süre sonra bu paylaşımları görmek istemeyecek ve atlamaya başlamayacak mı?

Belki de hala organik, doğal bir hisse sahip olacak?

İkinci konu ise Instagram bir süre sonra markalı içeriği doğrudan influencer’lara verebilir. Bu gerçekleşirse de organik erişimde ciddi bir düşüş olacaktır. Bu senaryoda; influencer’ın içerik oluştururkenki becerileri hitap ettiği topluluğun boyutu ve gücünden etkilenir mi?

Son olarak, influencerlar ve markalar gerçekten de bu özelliği kullanacaklar mı? Intagram bu konuda cezai bir uygulama başlatır mı?

Bunların hepsi önümüzdeki birkaç ay içinde muhtemelen yaşanacak sorunlar arasında. Sonuçta, kesinlikle olumlu bir adım. Şimdiye kadar influencer marketing alanını resmileştiren ilk hamle.

 

Callum McCahon
Born Social Strateji Direktörü


“Influencer’ın hatırı kaç yıl sürer?” konusuyla ilgili diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...