artwork

İnsanlara odaklanın

7 yıl önce

0

Google İngiltere’nin Pazarlama Müdürü Graham Bednash, sadece yaratıcı olmanın değil aynı zamanda bir kültür belirleyip işe alımları bu kültür eksenine oturtmanın önemini anlatıyor.

Kültür her şeydir
Geçen yıl Google, yüzlerce takımın nasıl başarılı olduklarını araştırdıkları detaylı bir araştırma yayınladı. En iyi performans gösteren ekiplerin “psikolojik güvenlik” denilen, insanların risk alabilecekleri güvenli bir alanda çalıştıklarını hissetmeleri anlamına gelen bir kavrama sahip oldukları gözlemlendi. Herkesin sesini duyurabileceğini bildiği bir ortam yaratmak çok önemli. Korkuyu bir motivasyon kaynağı olarak kullanan yerlerde çalıştım ve gerçekten de çok yıpratıcıydı. İnsanlar en rahat ve yaratıcı halleriyle işe geldiklerinde, en iyi çalışma ortamını da elde etmiş olursunuz. Google’da kültür, yaptığımız her şeyle güçlenir. İnsanlar yaptıkları işe göre ve elde ettikleri başarılara göre ödüllendirilirler. Biliyorum bunu yapmak zor, ancak unutmayın ki en başarılı ve kalıcı şirketler her zaman insanlara ve kültüre odaklanırlar.

Söyleyecek bir şeyiniz yoksa, sessiz olmak iyidir

Susan Cain’in TED’deki konuşmasını seviyorum: “Konuşmayı bırakamayan bir dünyada içedönüklerin gücü.” Bulunduğumuz endüstri; içedönükleri değersizleştirip kene gibi görmek gibi kötü bir özelliğe sahip. Beyin fırtınalarını çok seviyoruz ve açık oturumlarda, konuşmalarda dışadönük süper akıllı tiplere daha çok dikkat kesiliyoruz. Ancak çoğu kez, bir sonraki büyük düşünceyi yavaş yavaş şekillendiren kendi köşesine çekilmiş o son derece sakin kişiyi görmezden geliyoruz. Halbuki toplantıda olmak ve konuşmaktan çok dinlemek, gerçekten güzel. Akıllı görünmek uğruna konuşmaktansa, dinlemek ve anlamak daha iyidir.

Basit tutun

Çok hızlı değişen bir dünyada, kompleksi basit hale getirme yeteneği çok değerli bir yetenektir. Hatta muhtemelen en değerlisi. Google’a ilk geldiğimde, en yeni, en karmaşık teknolojiyi anlayabiliyor olmanın ne kadar iyi yapıldığını da göstermesine vuruldum. Basit kelimeler, basit cümleler. İçinde hiçbir gereksiz şeyin olmaması. Sanırım bu iyi mühendislik ve tasarım ilkelerinden geliyor: Kullanıcıya bir şey sunarken hiçbir değeri olmayan her şeyden kurtulun.

Kreatif direktörler aynı zamanda büyük stratejistlerdir

Her zaman zor bir sorunun yaratıcı bir yönetmenle çözülmesini daha çok seviyorum. Karmaşıklığı çözmek ve yeni somut olasılıklar görmek için benzersiz bir yeteneğe sahipler. Kavramsal bir düşünceyi deneyime hızlıca dönüştürebiliyorlar. Bilgisayar mühendisleri de bu konuda oldukça iyilerdir; aynı anda düşünüp gerçekleştirebilirler. Hız gibi bir yeteneğe sahip olmak bu rekabetçi dünyada oldukça büyük bir avantaj.

İşe alım dışındaki her şeyde hızlı olun

Bu kuralı Google’daki ilk haftamda öğrendim. Hızlı hareket ediliyor genel olarak, ancak işe alım yavaş. Ben işe alımda da hızlı olmaya alışığım. Ancak kötü sonuçlanabilecek bir kararın kimse için iyi olmayacağını da hepimiz biliriz. Sadece şirket için değil, o kişi için de oldukça zor bir durum. İşe alım, çalışmakta olduğumuz şirketlerin başarısı üzerinde doğrudan etkisi olan son derece önemli bir mekanizma. Her şeyden önce bunun için kaliteli bir zamana ihtiyaç var. Google’da, insanlardan üç temel şey hakkında düşünmelerini isteriz: Öncelikle, mükemmel görünümün gerçekten net olmasını sağlayın, görüşmecilerin ayrıntılı notlar yazdıklarından emin olun ve nesnelliği sağlamak için tarafsız bir grubun gerçek işe alım kararını vermelerini sağlayın. İkincisi, bir sorunun doğru cevabıyla değil, insanların bir sorunu nasıl çözdükleri, nasıl düşündükleri ile ilgilenin. Üçüncüsü, herkesin içinde iyi bir lider var mı diye bakın. Özellikle başkalarını cesaretlendirebilen ve belirsizliklerle baş edebilen kişilerde…

Paranoyak bir iyimser misiniz?

Tüm bu değişimin ve en üst seviyedeki hızının üstesinden gelmenin en iyi yolu ne olabilir? Thomas Friedman’ın yeni kitabında (“Geç kaldığın için teşekkür ederim”) bazı harika çözümler var. “Başarılı olmak için, bir start-up gibi düşünmemiz lazım” diyor. Her zaman “beta” durumunda olmalı ve asla bitti gibi düşünmemeliyiz. Kendisi aynı zamanda işe alım için farklı bir kriter öneriyor; sadece yüksek IQ’ya odaklanmak yerine yüksek tutkunun ve yüksek merakın da kişilerde aranması gerektiğini öneriyor. Şimdiye kadar çalıştığım en iyi, eğlenceli insanlara bakıyorum da kesinlikle nostaljik değillerdi. Her zaman sabırsızlıkla bekler ve bir sonraki şey hakkında meraklanırlardı. Onlar paranoyak iyimserlerdi. Bence tam olarak işe almanız gereken kişiler…

Graham Bednash
Google İngiltere