artwork

Influencer seçiminde takipçi sayısı birincil kriter olmamalı

5 yıl önce

0

People Initiative Dijital İletişim Tasarımı Direktörü Özgü Puhaloğlu, influencer seçiminde öncelikli kriterin takipçi sayısı olmaması gerektiğini belirtiyor.

Türkiye’de influencer & ünlüler ile çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Influencer veya ünlü kullanımında reklamı yapılan ürün veya hizmetin o ünlü tarafından kullanılabilirliği işin can alıcı noktası. Takipçiler, ünlü ile ürünü/hizmeti zihinlerinde aynı karede göremiyorsa reklamverenin native reklam fikrinden uzaklaşması gerekir.

Doğru seçilmiş bir influencer, ne zaman, ne koşulda, nasıl çerezlendiği belli olmayan bir 3. parti veri tabanından çok daha değerlidir. Takipçileri onu o işi doğru yaptığı veya yapacağına inandığı için takip etmekte. Dolayısıyla elinizde hedef kitlenize uygun bir topluluk var.

 Influencer’ları takipçilerinin ilgi alanlarına, kategorilere göre ayırabilen araçlar mevcut ve geliştirildikçe daha da iyi sonuçlar alınacaktır.

Avantajlar:

  1. Influencer’lar ürün veya hizmeti karakterize ederler.
  2. Ürününüz influencer’ın popülaritesinden yararlanmış olur.
  3. Satış kanallarına yönlendirme olanağı sunar.

Dezavantajlar:

  1. Ürünü tanıtan influencer’ın bir ünlü gibi rol yapma becerisine sahip olmaması,
  2. Bu iş kolu ile alakalı regülasyonların henüz tam olarak istenilen seviyeye gelmemesi,
  3. İletişimin çoğunlukla bireyler üzerinden kurulması, kurumsal yapıya tam geçilememesi olarak sıralanabilir.

Influencer’lar ve ünlülerle çalışırken ne gibi problemler yaşıyorsunuz? Bu problemlerin krizlere dönüştüğü noktalarda nasıl bir strateji izlediniz?

Ürünü nasıl tanıtacağını önceden influencer’a doğru bir şekilde aktarabilirsek, yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlatır ve mutabık kalırsak, yaşayacağımız sorunları büyük oranda azaltmış oluyoruz. Bundan sonraki süreci influencer’ın kendisine bırakmak gerekiyor. Onun belirleyeceği zaman çizelgesine uymak ve postların ne şekilde, ne zaman atılacağını influencer’dan öğrenip bu iş akışına uymak gerekiyor. Influencer’lar kendi mecralarını ve etkileşim zamanlarını bizden daha iyi biliyorlar.

Markalar, influencer’lara, ünlülere yer vermek kadar rahat yaklaşıyorlar mı? Doğru markayla doğru influencer nasıl eşleşiyor?

Ünlü kullanımında görsel tasarım, verilecek mesaj ve mekan önceden belirlenebilmesi kolaylık sağlıyor. Influencer, ürünü kendi  dünyasına çekebildiği noktada markalar da rahatlıkla onlarla çalışabiliyor. Doğru markayla doğru inflencer eşleşmesi için, influencer’ın aktif olduğu mecradaki içerikleri ve takipçi kitlesi doğru analiz edilmeli. 

Botların devreye girmesi ve sahte takipçilerin çoğalması ile gerçek influencer’lar arasında nasıl bir ilişki var? Influencer’lar nasıl fark yaratabilir?

Takipçi sayısı reklamveren  veya ajans için ilk ölçüt olmamalı, ilgili takipçileri sosyal medya hesabındaki içerik yorumlarından ve etkileşimlerinden doğru şekilde analiz edilmeli.

Influencer’lar da sponsorlu içerikleri bir zaman çizelgesine oturtup öyle paylaşmalı, birkaç gün arayla iki farklı markanın iletişimini yapmamalı. Takipçilerinden ürünle ilgili gelebilecek yüzeysel sorulara cevap verebilecek yetkinlikte olmalı.

People Initiative Dijital İletişim Tasarımı Direktörü

Özgü Puhaloğlu

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 86. sayısında yayımlandı.
Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...