artwork

İletişim odağında oyun ve oyuncu olmalı

3 yıl önce

1

Yaklaşık 6 yıl önce katıldığım bir konferanstaki sunumuma “Gaming” yazan bir slayt ile başlamış, sonra G harfini sabit bırakıp “Game Changer”a geçmiş ve neden bu sektörün “game changer” bir sektör olduğunu rakamlar ve etki ettiği alanlar üzerinden anlatmıştım. Bugün düşündüğümde, o tarihte iddia ettiğimin de ilerisinde bir sonuca ulaştığını görüyorum oyun sektörünün…

2020 pazar büyüklüğü 173,7 milyar dolar olan ve 2021 gelirlerinin 180,1 milyar dolara ulaşacağı öngörülen bir sektörden bahsediyoruz. 2026 pazar büyüklüğünün ise 295,6 milyar dolara erişmesi bekleniyor.* Böylesine büyük bir ekosistem birçok sektörü de besliyor doğal olarak. Konu sadece oyun geliştiricisi veya yayıncı çapında kalmıyor; çip üreticisinden prodüksiyon şirketlerine, mobil veya cihaz üreticilerinden içerik üreticilerine ve daha birçok alana genişliyor.

Bir diğer araştırma raporundaki bilgi ise bizleri şaşırtacak cinsten; ortalama oyuncu yaşı erkeklerde 34, kadınlarda 36!** 18 yaş altı oyuncuların total oyunculara oranı ise %30’u geçmiyor***. Bu bilgi artık oyun sektörünün ne kadar geniş bir yaş ve ses grubuna penetre ettiğinin göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye’ye döndüğümüzde ise oyun sektörü global arenada yüzümüzü güldüren sektörlerin başına geçti son yıllarda. Ülkemizden 2 unicorn (Peak & Dream) çıkartmayı başardık, birden çok oyun şirketi satışı da bu başarılara eklendi. Özellikle Hypercasual, Hybrid-Casual ve Casual mobil oyun sektöründe ülkemiz dünya çapında kabul görmüş bir kaynak olarak sıralamalarda yerini aldı. Bu da bu sektöre olan ilgiyi doğal olarak artırdı. Bugün Türkiye’de 650-700 arası oyun stüdyosu yeni başarılar yakalamak için aktif olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu sektörde var olan hedef kitleler ile iletişim kurmak isteyen markalara ne tavsiye edersiniz diye sorsalar vereceğim yanıt ile yazıma son vereyim: Bugüne kadar doğal olarak yapmış olduğunuz tüm iletişim çalışmalarında markanızı iletişimin odağına koydunuz ancak oyun sektöründe iletişim odağına oyunu ve/veya oyuncuyu koymazsanız başarılı olamazsınız. Bu sektörde hayata geçireceğiniz iş/iş birliği ne olursa olsun markanız hep yardımcı oyuncu olmak zorunda; bu şekilde oyuncu ile gerçek bir bağ kurabilir ve markanıza fayda sağlayabilirsiniz.

Oyunla kalın…

* Statista, Mordor Intelligence
**ESA
*** Statista


Burak Gözalan

Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.