artwork

İletişim danışmanlığı sektöründe gelişmeler

11 yıl önce

0

Sektör radikal bir dönüşüm içerisinde. Güncel durumumuza ayna tutacak tespitler ana hatlarıyla şöyle:

• Haber olmak isteyen şirket sayısı artarken, haber olmak zorlaşıyor. Medya grupları etik kodlar ile gazetecilik ilkelerini hatırlatıyor. Gazetelerin ekonomi sayfaları küçülüyor.

• Tek vaadi ‘ilişki ile haber çıkarma, güncel medya listesi’ olan PR ajanslarının pili bitiyor. Eskiden PR’ın yaptığı medya takibi işi artık uzman şirketlerde. Medya listesi oluşturma ve gazetecilere servis etme işi de aynı süreçte. Meslek operasyondan kurtuldukça yaratıcılığa, stratejiye, içeriğe, nitelikli ilişki yönetimine yöneliyor.

• İnternet yeni medyalar doğuruyor. İşin hacmi, önemi büyüdükçe sadece yazılımcı, tasarımcı, blogger olanların boyu kısa kalıyor. İçerik kral oluyor. İletişim yönetimi öne çıkıyor.

• ICCO 2011 verilerine göre 80 milyon euro’luk Türkiye PR pazarı İtalya’nın altıda; Brezilya’nın onda, İngiltere’nin yirmide, ABD’nin otuz üçte biri. Büyüme potansiyeli yabancıların ağzını sulandırıyor.

• Yabancı sermayeli PR ajansı sayısı henüz 6 olan sektörü, 15 civarı tamamı yerli sermayeli ajans domine ediyor. Ancak hizmet bedellerinden elde ettiği ciro ile mesela yüzde 10 pazar payı yakalayıp rakiplerine fark atan bir iletişim danışmanlığı şirketi henüz yok.

• İletişimi kurum içi ekiplerle çözmeyi tercih edenler sektörden ya da medyadan insan kaynağı transfer ediyor. Ancak kurum bünyesinde çalışmak bünyesine uymayan bazı meslektaşlar mutlu olamıyor, kurumdaki şartları koruyarak sektöre dönmenin hayallerini kuruyor. Fırsatı bulan dönüyor.

• Şirketlerin medya ilişkileri, gündem yönetimi, kriz iletişimi, liderlik iletişimi, pazarlama iletişimi, ve etkinlik yönetimi gibi ihtiyaçlarının yanına şu yenileri ekleniyor: Sosyal medya iletişimi,  iç iletişim,  finansal iletişim,  yerel iletişim, sürdürülebilirlik iletişimi, komşu ülkelerde medya ilişkileri, kamusal ilişkiler…

• Sektör, çoğunlukla henüz bu talebi karşılamaya hazır olmadığı için muadil sektörler durumdan vazife çıkarıyor ama disiplinleri bu alanları yönetmeye uygun olmadığı için müşterileri iş ve iletişim hedeflerine ulaştıramıyorlar.

Türkiye’de sektör, bardağın dolu tarafını görenlere gelecek vadediyor.

Ufuk Çarşıbaşı / İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği, İDA Yönetim Kurulu Üyesi

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Mart 2013 sayısında yayınlanmıştır.