artwork

İletişim artık çok daha kolay

4 yıl önce

0

Bana göre ben ve yaşıtlarımı, büyüklerden ayıran temel özellik teknolojinin de gelişmesiyle birlikte eskiye göre çok daha kolay bir şekilde iletişim kurabilmemiz. Örneğin korona hastalığı eskiden olsa özellikle de okula ve iş yerlerine uzun süre gidilemediği için uzak kaldığımız insanlarla iletişimimiz çok daha büyük bir ölçüde kesilebilirdi. Teknoloji bence her ne kadar gerçek hayatın, yüz yüze konuşmanın yerini tutmasa da en azından bir çözüm yolu sağlıyor. Aynı zamanda eskiye göre daha fazla çeşitli imkana ve fikirlerimizi, hayallerimizi, becerilerimiz ortaya koymak için birçok farklı yeni yönteme ve fırsata sahip olduğumuzu düşünüyorum.

Bence bu kadar ön planda olmamızın sebebi de yaptığımız seçimlerin dünyayı yönlendirebilecek ve değiştirebilecek olması. Şu anda elimde dünyayı değiştirebilecek bir güç olsa öncelikle koronayı ortadan kaldırarak virüsten kurtarırdım ki günlük hayattaki kısıtlamalar ortadan kalksın ve yeniden rahat edebilelim. Özellikle okula gitmeyi gerçekten çok özlediğimi söyleyebilirim, arkadaşlarımla ve yaşıtlarımla eskisi kadar birlikte olamamak, zaman geçirememek gerçekten kötü bir durum. Bizim okulumuz eski saatleriyle devam ediyor, fakat eskinin aksine masa başında ve tüm gün bilgisayarın karşısında, hem sağlığımız için kötü hem de sıkıcı oluyor. Bu açıdan bazen okulun, içinde kaldığımız durumu pek anlamadığını düşünüyorum fakat bunun çözümü ne olabilir onu da pek bilmiyorum. Dersleri kısaltmak da eğitimi kötü etkiliyor açıkçası.

Beni bir şeyi satın almak, okumak, izlemek ya da yapmak için motive eden şey benim için yaratacağı farkı, getireceği olumlu yenilikleri görmek. O şeyi diğerlerinden ayıran yönünün ve özelliklerinin öne çıkarılması seçmemde etkili oluyor. Aynı zamanda arkadaşlarımın ve ailemin önermesi de benim görüşlerime yön verebiliyor.

En çok, tanıdıklarımdan etkileniyorum. Konu reklamlara gelince ise bence objektif bir şey söylemek çok zor. Bana olan etkisi reklamın içeriğine ve nasıl bir anlatımı olduğuna göre büyük ölçüde değişiyor. Genelde kendim yaşamayı, içinde bulunmak isteyeceğim şeyleri ve deneyimleri yansıtan reklamları daha etkileyici buluyorum. Hakkında merak ettiren ve kafamda soru işareti bırakarak sonradan hakkında düşündüren reklamların da ilgi çekici olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra eğlenceli ve akılda kalanlar da tabii ki geniş bir kitlenin ilgisini çekiyor. Çok fazla tekrar eden reklamlar ise bir yerden sonra etkileyiciliğini kaybediyor bence.

Mesela YouTube’dan video izlerken tekrar tekrar bölen reklamlardansa, başa konulanların daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Son olarak telefonumda en çok baktığım uygulamalar; sosyal medya olarak İnstagram, arkadaşlarımla mesajlaşmak için WhatsApp (özellikle şu anda okula gitmediğimiz ve dolayısıyla da eskisine göre daha az sıklıkla görüşebildiğimiz bir dönemde bence iletişim için oldukça önemli bir platform) ve TikTok (TikTok’u her ne kadar çok kullanmadığımı düşünsem ve kendim video çekmesem de aralarda izliyorum ve screen time’ıma baktığımda aslında en çok zamanı orada geçirdiğimi farkettim).

Oyun hiç oynamıyorum fakat benim yaşlarımda bilgisayar oyunu oynayanlar ve bu konularla ilgilenenler da vardır eminim. İletişim ve eğlence için kullandığım platformların yanı sıra, şu anda evden okula bağlandığımız için doğal olarak en çok kullandığım dijital platformlar dersleri işlemek ve görüntülü konuşma için Zoom ve ödevlerimi takip etmek ve hocaların yüklediği assignment’ları yapmak için Google Classroom.Derslerimden arta kalan zamanlarımda genelde dışarıda olmayı veya arkadaşlarımla ya da ailemle vakit geçirmeyi YouTube izlemek ya da bilgisayarda bir şeyler bakmak gibi aktivitelere tercih ediyorum. Evde televizyon bazen ailecek akşamları izliyoruz, fakat ben gün içerisinde kendi başıma izlemiyorum. Televizyon izlediğimizde ise genelde Netflix veya Apple TV’den izliyoruz. Normalde sinemaya gidiyordum fakat şimdi kapalı ortamlardan kaçınıyoruz, dolayısıyla da şimdilik hayatımdan çıkmış durumda. Dergi ve gazete normalde pek okumuyordum açıkçası, fakat şu anda sadece İngilizce dersim için daha çok ekonomi ve business ile ilgili dergilerdeki ve gazetelerdeki çeşitli makaleleri yeni yeni okumaya başladım. Dolayısıyla bizim yaşlarımızdakilerin neler okuduğunu, özel bir ilgi alanları varsa onun ya da derslerin etkilediğini düşünüyorum. Kitap da son zamanlarda biraz daha çok okumaya başladım.

Lara Buruk (17) Robert Kolej

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 104. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...