artwork

İçerikle pazarlamanın zirvesinde neler konuşuldu?

11 yıl önce

0

İçerikle pazarlama o kadar büyük bir konu haline geldi ki 20 ülkeden pazarlamacıları bir araya getiren üç günlük bir zirve yapıldı. İşte Content Marketing World’den kısa notlar…

4-6 Eylül 2012 tarihinde Ohio’da 20 ülkeden bin pazarlama ve PR profesyonelini bir araya toplayan bir içerikle pazarlama zirvesi düzenlendi: Content Marketing World 2012 (CMW 2012). İlki geçen sene düzenlenen etkinlikte ölçümlemeden stratejisine, içerik üretilmesinden stratejisinin üst düzey yöneticilere kabul ettirilmesine kadar içerikle pazarlamanın her yönü ele alındı. Zirveyi düzenleyen ise Joe Pulizzi yönetimindeki Content Marketing Institute.

Ben katılamasam da işleri içerik olan binlerce insanın buluştuğu bir etkinlik olunca tüm zirveyi online mecradan takip etmesi de oldukça keyifli oldu.

En çok kullanılan taktikler

Açılış konuşmasında Joe Pulizzi’nin paylaştığı araştırma sonuçları oldukça önemliydi. Kuzey Amerika, Avrupa, İngiltere ve Avustralya’dan 2400 pazarlamacı ile Content Marketing Institute ve MarketingProfs işbirliğinde yapılan araştırmaya göre pazarlamacıların yüzde 90’ı bir şekilde içerikle pazarlama yapıyor ve en çok kullandıkları taktikler de şöyle sıralanıyor:

Gazeteler (%78), kendi web sitelerinde makale yayınlama (%84), sosyal medya (bloglar dahil değil) (%86), diğer web sitelerinde makale yayınlama (%68), başarı hikayeleri (%63), webinar (%51). İçerikle pazarlamacıların en etkili buldukları sosyal medya siteleri ise şunlar: Facebook (%82), LinkedIn (%74), YouTube (%63), Google+ (%39), Pinterest (%28), Slideshare (%19)

Ne kadar bütçe ayrılıyor?

Pulizzi zirve boyunca tüm CMW2012 katılıcılarının katıldığı bir araştırma da yürüttü ve şirketlerin içerikle pazarlama bütçelerini ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 75’i önümüzdeki bir yıl içinde içerikle pazarlama bütçelerini artırmayı planlıyor, yüzde 11’i aynı kalmasını bekliyor, yüzde 2’si ise daha az bütçe ayıracağını söylüyor. Yüzde 13 oranında katılımcı ise içerikle pazarlama bütçesinin ne olacağından emin değil. Katılımcılar pazarlama bütçesinin ortalama yüzde 31’inin içerikle pazarlamaya ayıracaklarını da belirttiler.

İçerikle pazarlamanın inceliklerini anlatan bir isim de MasterControl Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Curt Porritt’ti. İçerikle pazarlamada zorlama ya da mesajı iletmek için bağırmanın, birilerini çağırmanın işe yaramadığını belirten Porritt, hedef kitle neredeyse kendinizi oraya konumlamanın gerektiği üzerinde durdu. “Hedef kitlenin ilgi alanı neyse, sıkıcı gibi görünse bile o konuda yararlı bilgiler üretmeye başlayın” diyen Porritt, yapılan en büyük hatanın video gibi içerikler üretip de izleyiciyi bir aksiyona yönlendirmemek olduğuna dikkat çekti.

Talep yaratmak için içerik

Tippingpoint Labs Strateji Direktörü Andrew Davis ise “Bilinirlik istiyorsanız reklam satın alın, markanıza talep yaratmak istiyorsanız içerik üretin” dedi. İçerikle pazarlamada marka beraberliklerinin çok işe yaradığına da dikkat çeken Davis, müşterilerinizin müşterileriyle yan yana durmasını istediğiniz markalarla işbirliği içerikle pazarlamanın “gizli sırrı”dır dedi.

The Content Wrangler CEO’su Scott Abel ise içerikle pazarlamanın ve içerik stratejisinin tamamen farklı şeyler olduğuna dikkat çekti ve içerik statejistlerinin kim olduğunu anlattı: “İçerik stratejistleri tüm içerik döngüsünün içinde yer alan içeriği yöneterek hedeflere ulaşmayı sağlayan kişidir. İçeriğin üretilmesi, yönetilmesi ve hedef kitleye iletilmesi ile ilgilenir.”

Kurum içinde içerik kültürü

SAP İçerik Stratejisi Direktörü Michael Brenner ise kurum içinde içerik kültürünün nasıl oluşturulacağını anlattığı konuşmasında “Bir şirketteki herkes içerikle pazarlama uzmanı olmalıdır. İçerik pazarlamanın değil şirket genelinin konusudur” dedi. Bunun yanında üst düzey yöneticilere içerikle pazarlamanın önemini anlatıp kabul ettirirken kullanılması gereken bazı cümleleri de sıraladı:

• Pazarlama dünyası değişti.

• Sizin pazarlama yöntemleriniz artık sıkıcı hale geldi.

• Müşterileri sıkıyoruz.

• İçerikle onların sıkıntılarını ilgiye çevirebiliriz.

• Pilot bir içerikle pazarlama projesi yapalım.

• Yayıncı olalım.

İçeriği benimsetmek

Better Way to Say It’in CEO’su Brian Massey de içerikle pazarlamayı üst düzey yöneticilere kabul ettirirken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Massey’e göre C-Level yöneticileri verilere boğmamak lazım. Massey’e göre “persona”ları kullanarak bir hikaye oluşturmak ve bu hikayenin içinde bir lezzet olarak verileri kullanmak etkili bir ikna yöntemi olabilir.

Campbell-Ewald’ın İçerik Geliştiricisi ve Kreatif Direktörü Dan Granthan ise en iyi içeriğin satışçılarla konuşarak oluşturulduğunu söyledi. “Şirkette en güzel hikayeler onlardadır” diyen Granthan satışçılardan sonra konuşulması gerekenin müşteriler olduğunu onların bahsettiği sorunların nasıl yapılır gibi içeriklerin üretilmesi için yararlı olacağına değindi.

Burçin Tarhan
Campaign Türkiye Yazı İşleri Müdürü
burcin@campaigntr.com