artwork

İçerik pazarlaması planı yaparken içeriği küçümsüyor musun?

10 yıl önce

0

Hayatın her alanında kısa yollara, planlara, hemen adapte edilebilecek hazır sistemlere ihtiyaç duyarız. Bu ihtiyacımızı giderebiliyorsak işimiz kolaylaşır, daha verimli oluruz, daha hızlı hareket ederiz ve hata payını azaltırız.

Bu hareket modelinin dezavantajları ise planı uygulamaya koyarken (execution) görülür. Kısayollar detayları emer, detaylar ise şeytanın hükmündedir.

İçerik pazarlaması konusunu ele alalım.

Markanız ya da girişiminiz için uygulamaya alacağınız içerik pazarlaması stratejiniz için planlama yapmanız, framework çıkartmanız gerekir. Böylece hareket kabiliyetiniz artar, ferahlarsınız.

Aşağıda geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen ve maalesef katılamadığım ancak çok verimli geçtiğini öğrendiğim SEOZONE etkinliğinde yer alan Stephanie Chang’in sunumundan bir görsel var, İlyas Teker paylaşmış.

İçerik pazarlaması yaparken fikir alınabilecek bir yol haritası. Özetle:

* Brief alma

* Konsept çizme, belirleme

* Keyword ve market araştırması yapma

* İçerik üretme

* Yer alınacak mecraları belirleme

* Tasarım/geliştirme aşaması

* Ön yayılım

* Yayına alma

* Yayılım

* Raporlama/ölçümleme

* Değerlendirme

Muazzam bir framework olduğunu düşünüyorum, nefis.

Ancak şimdi geri dönün ve koyu renkle yazdığım maddeye tekrar bakın, titreyin.

Bu maddede kısaca geçilen ve -belki de cesaret kırmamak adına- bahsedilmeyen noktalardan dolayı içerik üretimi ve dolayısıyla içerik pazarlaması işi bir anda çocuk oyuncağıymış gibi gözüküyor.

İçerik üretimi (sesli, görsel, yazılı her içerik) böyle kısaca geçilecek kadar basit midir?

İçerik pazarlaması ve aslında işin odağı olan içerik üretimi dahilinde sahip olmanız gereken en önemli şey kanımca ekiptir. Peki içeriği üretecek olan ekibin nelere sahip olması gerekir? Dolaylı yoldan, “içerik üretimi için ne lazım?”

Sen aşağıdakilerin hangilerine sahipsin?

Empati kurabilmek: Kendini okuyucunun/tüketicinin yerine koyabilir misin sevgili Abidin? Tüketicinin gülmeye mi, öğrenmeye mi, ihtiyaç gidermeye mi, boş zamanını değerlendirmeye mi, indirim yakalamaya mı ihtiyacı var? Komüniteni anlayabilir ve ona ihtiyacı olanı verebilir misin?

Güncele referans verebilmek: Bugünün mizahı güncele referans verebilmek, verirken ise klişe olmamaktır. “Oğlum bak git” kalıbını kullanırken etrafındakiler yüzünü ekşitiyor mu? “X yapmasını iyi biliriz” dediğinde seni dinleyenler tuvalete mi koşuyor? Günceli takip edip, anlayabilecek kadar motive misin? Klişe hale geldiğini anlayabilecek kadar güncelin farkında mısın?

Birikim sahibi olmak: Bu madde de bir üstteki referans konusuna benziyor ancak bu sefer mesele güncellik değil. İçerikte bağlamı (context) oluştururken farklı disiplinlerden çapraz şekilde (sinema, müzik, spor, siyaset, kadın, erkek gibi gibi gibi) faydalanabilir misin? Bugüne kadar futbolcu kartları ve Cosmogirl dergileri ile beraber aslında neleri biriktirdin?

Yaratıcı olmak: Yaratıcı olmanın milyon farklı tanımı var ve herkes kendine göre yaratıcıdır (öyle mi acaba?). Yaratıcı olmak -adı üzerinde- tanrıcılık oynamak, yoktan var etmektir. Görünmeyeni ortaya çıkarmak, düşünülmeyeni düşünmek, akla gelmeyeni getirmektir. Sen ne kadar yaratıcısın? Yoktan var edebilir misin?

İstikrarlı olmak: Devamlı, devamlı ve hatta devamlı içerik üretmen, hem SEO açısından hem de takipçilerin gözünde güncel olman ve bu sırada kaliteyi bozmaman, sıkılmaman, “oldum” dememen lazım. Her gün tekrar dünyayı kurtarmaya, kafa patlatmaya, tatlı canını sıkmaya ve bazen de harcadığın emeğin karşılığını görememeye hazır mısın?

Sahiplenmek: İçerik üretimi masanın başına oturduğunda değil, oturmadığın zamanlarda gerçekleşir. Gün içinde yürürken (ayağına sakız yapıştığında), yemek yerken ya da yaparken (yemek tarifine ihtiyaç duyduğunda), tuvalette deterjan kutusunda yazanları okurken (kıyamet kopsa yapabileceğin bir şey olmadığında), kulağında kulaklık varken (kendini etrafından izole ettiğinde), yeni tanıştığın biriyle konuşurken (yeni dünyalar ile tanıştığında)… Yani ancak her anında bir sonraki içerik hamlen, fikrin, planın aklına gelebiliyorsa ve notlar alabilecek kadar ciddiysen, işte o zaman o masaya oturduğunda bir şeyler çıkartabilirsin. Örneğin yemekten dönerken havada gördüğün helikopterden içerik çıkartabilecek kadar sahiplendin mi hiçbir projeni?

Uygulama (execution): En en en önemli ve aslında her şeyi kapsayıcı madde. Konuştuğun kadar iş yapıyor, içerik üretebiliyor musun? İş bitirici misin, hızlı ve etkili içerik üretebiliyor musun? Halledebiliyor musun, hatalarından ders alabiliyor musun? Planladığını harekete dökebiliyor musun, framework’ler senin köpeğin oluyor mu? İsteneni verebiliyor musun ve bazen de istenenin dışına çıkarak daha doğru olanı önerebilecek cesaretin var mı?

Bu maddeler uzar gider de, sen şimdi içerik üretimi konusunu hala basit mi zannediyorsun?

Batuhan Apaydın / batuhanapaydin.com

———————————————————————————-

Batuhan Apaydın kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu olan ve Vrjie Universiteit Brussels’de İşletme Master’ı yapan Batuhan Apaydın, CMplanet.com ile ’kendi deyimiyle’ fırtınalar estirdiği 2002′den beri internet dünyasının içinde. Bir süre sosyalmedya.co ve sosyopath’te çalıştıktan sonra dijitalkonferans.com’un kurucu ortağı oldu. Şu anda eticaretmag.com’un yayın yönetmenliği görevini sürdürüyor.

Twitter: @batuhanapaydin