artwork

Hız ve güvenlik bir arada

2 yıl önce

0

Mastercard tarafından hazırlanan global ‘İyileşme’ raporuna göre; 2020 yılında dünya genelinde perakende sektöründeki e-ticaret harcaması 900 milyar dolar oldu. 2019 yılında, perakende sektöründe %14’lük bir harcama yapılırken, 2020’de yapılan harcamaların oranı %40 daha fazla. Rapora göre COVID-19 döneminde gerçekleşen dijital geçişin %30’dan fazlasının kalıcı olması bekleniyor. 

Tüketici deneyimi ve siber güvenlik üzerine eğilen işletmelerin ihtiyaçlarına cevap veren Mastercard’ın Masterpass hizmeti daha da tercih edilir oldu. Her gün milyonlarca kişi e-ticaret alışverişlerinde Masterpass üzerinden ödeme adımını gerçekleştiriyor ve kartını alışveriş yaptığı işletmede değil, Masterpass’te saklıyor. Tüketiciler için tamamen ücretsiz olan Masterpass altyapısı aslında Türkiye’de geliştirilip yurt dışına ihraç edildi. Yurt içi ve yurt dışı işlemlerde, Masterpass logosunun bulunduğu her dijital kanalda tekrar kart bilgisi girmeye ihtiyaç duyulmuyor ve e-ticaret işlemlerini kolaylaştırıyor. 

En büyük hedefimiz, herkesin eşit olarak finansal araçlara erişiminin olacağı nakitsiz bir toplum yaratmak. Mastercard’ın nakitsiz toplum yaratma yolculuğunda en önemli çözümlerden biri Masterpass. 

Masterpass, Mastercard’ın e-ticarette belirlediği sorun noktalarına yönelik sunduğu bir çözüm. Tüketicilerin mobil ve bilgisayardan yaptıkları online alışverişlerinde, ödeme aşamasına geldiklerinde üşengeçlik ya da güvensizlik gibi sebeplerle işlemi tamamlamadan bıraktıkları tespit edildi. Masterpass, ödeme aşamasındaki tereddütleri gidermeye yönelik bir çözüm olarak hayata geçirildi.

Masterpass, binlerce internet sitesi ve mobil uygulama içinde hız ve güvenliği bir arada sunuyor. Hızlı çünkü tekrar tekrar aynı bilgileri girme zorunluluğu yok. Güvenli çünkü Mastercard’ın uzmanlaştığı ve dünyaca kabul görmüş güvenlik prensipleriyle çalışıyor. Kartları cüzdandan çıkarmadan akıllı telefonlarla ödeme tamamlanabiliyor. Mastercard, sektörün öncü markalarıyla yaptığı iş birlikleri sayesinde her zaman ve her ortamda geçerliliği olan bu global çözüme dair yenilikleri ilk olarak Türk tüketicilerinin kullanımına sunmaya devam ediyor.

Mastercard’ın yaptığı bazı araştırmalar gösteriyor ki; dünya üzerindeki tüketicilerin %60’ı alışveriş yaptığı kurumda bir siber ihlal olduğunda oradan bir daha alışveriş yapmayacağını belirtiyor. Yani tüketiciler, verilerinin nasıl toplandığına, kullanıldığına ve korunduğuna çok dikkat ediyor. Hiçbir işletme, tüketici güvenini kaybetmeyi göze almamalı. Bu yüzden ödemeler elektronik ortama taşındıkça, siber güvenlik daha da önemli hale geldi. Nakitsiz bir toplum için dijital teknolojinin sıklıkla kullanıldığı alanlardan biri olan dijital ödemelerde, en önemli konu tüketicinin güvenliğini sağlamak. Özellikle internete bağlanabilen akıllı cihazlarla kullanılan dijital satış kanalları, kötü niyetli yazılımlara karşı güçlü güvenlik duvarlarına ihtiyaç duyuyor. Mastercard bünyesinde yapılan analizlerle, akıllı cihazlar aracılığıyla satış yapan firmaların %62 oranında yüksek siber güvenlik sorunları yaşadığını ortaya çıktı. Güvenlik bulgularının %86’sını ise kritik olarak derecelendirildi.

Mastercard son 50 yıldır geliştirmekte olduğu siber güvenlik önlemleriyle, küresel ödeme ağını güvence altında tutuyor. Her gün, her yerde ödemeleri güvenli, basit ve akıllı hale getirmek için teknoloji ve uzmanlığını kullanıyor. Siber güvenlik alanındaki çözümlerin yanı sıra siber güvenlik danışmanlığı veren ekiple tecrübelerini, paydaşlar ve müşterilerle paylaşıyor.

Pandemi, dijital ödemelerin yükselişini hızlandırdı. Maliyeti yüksek, güvenlik ve hijyen açısından zayıf olan nakdin kullanımı gün geçtikçe azalıyor. Mastercard olarak hedefimiz, herkesin eşit olarak finansal araçlara erişiminin olacağı nakitsiz bir toplum yaratmak. Pandemi ile birlikte finansal sistemler hızlı bir dönüşüm sürecine girdi. Finansal işlemlerin dijital dönüşümünü tetikleyen tedbirler, hem kullanıcıların hem de işletmelerin ödeme faaliyetlerini değiştirdi. Önceleri, alışverişlerin sadece %5’iyle %10’u dijital yöntemlerle gerçekleştirken, pandemide bu rakamın neredeyse %40’a çıktığını gördük. 

Son raporlarda temassız ödemelerin geçen yılın 3 katı olduğu açıklandı. Mastercard olarak, nakdin çok kullanıldığı alanlardaki çalışmalarımızı pandemiden çok önce başlatmıştık. Nakdin yoğun olduğu alanlarda hem vatandaşların hem de kamu kurumlarının hayatını kolaylaştıracak mobil ve temassız işlemlere odaklandık. Tüm sektördeki işletmelere, vatandaşlara, belediyelere ve finansal kuruluşlara yönelik projelerimiz paralel şekilde hızla devam ediyor.

Hakan Tatlıcı

Mastercard İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 124. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...