artwork

@HistoryInPics’leştiremediklerimizden misiniz?

10 yıl önce

0

Twitter  @HistoryInPics ile çalkalanıyor. 17 yaşındaki Avustralyalı Xavier Di Petta ve 19 yaşındaki Hawaii’li öğrenci Kyle Cameron tarafından kurulan hesap kısa sürede milyona yakın bir takipçi sayısı ile fenomen olmayı başardı.

YouTube üzerinden 13 ve 15 yaşlarındayken tanışan ve ilk kez sosyal medya üzerine çalışmalarını o günden beri beraber sürdürüyorlar. YouTube hesapları üzerinden para kazanmaya başlayan ikili, daha sonraları Facebook’ta “Buzdolabına romantik ve uzun yürüyüşler” adlı hesapla 10 milyondan fazla like’a ulaştıktan sonra satışa çıkardılar. Di Petta’nın şirketi Swift Fox Labs ise şaşırtıcı bir şekilde ayda 50.000 Avustralya doları kazanan bir şirkete dönüşmüş durumda.

“960.000 takipçiden daha fazlası”

@HistoryInPics ikilinin en büyük yaratımı haline gelmiş durumda. Geçtiğimiz üç ay içinde 1 satırlık tanımlamalar ile tarihsel fotoğraflar paylaşan ikili 960.000 takipçiye kadar ulaşmış durumda. Twitter’dan hiçbir resmi yardım almadan büyüyen hesap birçok ünlü isim tarafından tavsiye edilen hesaplar arasında gösterilmeye başlandı bile.

Attıkları tweetleri analiz etmek gerekirse @HistoryInPics hesabı her tweetine 1,600 kere retweetlenirken, 1,800’den fazla favori alıyor. Bu sayı birçok fenomen hesabından çok daha fazla bir rakama tekabül ediyor. 1.3 milyon takipçiye sahip Vanity Fair’in hesabı ile karşılaştırıldığında Vanity Fair 2 retweet ve 1 favori gibi bir oranla @HistoryInPics’in çok gerisinde kalıyor.

“%5’ten az sahte hesap”

Bilindiği gibi Twitter’da yeni bir trend olarak, sahte hesaplar oluşmaya başladı. Ancak @HistoryInPics hesabının takipçileri kontrol edildiğinde sahte hesap oranı %5’ten daha az olarak ortaya çıkıyor. Bu oran bu ölçekte bir firma için inanılmaz derecede etkili olduğunu gösteren bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Takipçilerine baktığımızda ise Jack Dorsey’den tutun, Kim Kardashian’a kadar birçok ünlü isim bu hesabı takip ediyor.

İşin ilginç tarafı bu oranda popüler olan bir hesap üzerinden herhangi bir para kazanma girişiminde henüz bulunulmaması. Bu ölçekte birçok proje ünlü olmaya ve kendini anlatmaya çalışırken, diğerlerinin aksine @HistoryInPics hiçbir şekilde bir biyografi veya yaratıcılarının kim olduğuna dair bilgi sunmuyor. Hesap hiçbir şekilde para peşinde olmayan tarih severler tarafından idare ediliyor.

Fiziksel olarak tek ortak noktaları pasifik okyanusu kenarında oturmaları olan bu ikili @HistoryInPics dışında başta @EarthPix olmak üzere komedi ve eğlence üzerinde 5’ten fazla hesabı yönetiyorlar. Bu hesaplar üzerinden yaptıkları satış ve reklamlar ile gayet karlı bir iş modeli kurmuş durumdalar. Günümüz medya şirketlerinin ötesinde, firmalar bu hesaplarda yer almak için sıraya girmiş durumdalar.

“Fotoğraflar halka mal olmuş durumda”

Hesabın bu kadar popüler olmasının sonucu problemlerin başlamaması beklenmedik olurdu. İlk fotoğraf yayınından itibaren hızla büyüyen hesap kullanılan fotoğraflar için herhangi bir künye bilgisi vermenin yanı sıra herhangi bir ödeme ve kullanım hakkı da almıyor.

Bu durum ile ilgili Di Petta: “Kullandığımız fotoğraflar halka mal olmuş durumda, ancak anonimliğin olmadığı durumlarda ise fotoğrafçılar Twitter’a şikayet etme hakkına sahipler. Eğer Twitter beni arayıp, bu fotoğrafı kullanamazsın derse de seve seve kaldırabilirim. Ancak eminim ki birçok fotoğrafçı onların fotoğraflarını paylaşmamızdan oldukça hoşnut” şeklinde konuşuyor.

Her ne kadar fotoğrafçıların bu duruma itirazı olacak gibi görünse de galibiyet bu iki genç kafadarın olacağa benziyor. Düşünsenize, maçı kim kazanmış sayılır?  Sahada ki en yetenekli iki oyuncu mu yoksa tüm stadyum mu?

Konu hakkındaki sorular devam etsede ikilinin @EarthPix ve @HistoryInPics hesapları ile kazandıkları takipçileri bir internet sitesi açarak daha iyi kontrol ve takip etme planları üzerine söylentiler devam ediyor.

 

 

 

 

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...