artwork

Hibrit Bulut, iş dünyası için ne anlama geliyor?

3 yıl önce

0

IBM Türkiye Bulut ve Kognitif Ülke Lideri Arzu Sözen, hibrit bulut çözümlerinin şirketlere sunduğu kolaylıkları anlatırken Anadolu Sigorta’yla gerçekleştirdikleri çalışmayı da buna bir örnek olarak gösteriyor.

Bulut yolculuğuna başlamak; dünyanın her yanındaki işletmelerin yenilikçi teknolojileri hızla benimsemelerine, iş modellerinde devrim niteliğinde değişiklikler gerçekleştirmelerine ve bunun sonucunda da kârlılığı artırmalarına yardımcı olan en önemli önceliklerinden biri haline geldi. Buna rağmen birden fazla buluta dağılmış olan veri ve iş yükü yönetimi, güvenliği gibi zorluklar; güçlü ve uyumlu bir bulut yolculuğunun önünde engel oluşturuyor. 

Hibrit bulut, bu zorlukların çoğunu çözebilir. Peki hibrit bulut nedir? 

Hibrit yani Melez model; işletmelerin mevcut ve giderek artan iş gereksinimlerini, verilerini, iş yüklerini güvenli bir biçimde karşılamak üzere açıkça saptanmış, birden fazla bulutu esnek bir mimarinin desteğiyle yönetmesine olanak sağlayan bir çerçeve olarak tanımlanabilir. Bu tür bir ortam, şirket içindeki bir veya daha fazla altyapının, iç ya da dış kaynaktan temin edilen özel ve birden fazla sağlayıcıdan genel bulutların, IoT ve Edge sistemlerine yönelik altyapının bileşimini içerebilir. Bunlar aynı zamanda, kuruluşun yatay olarak tüm dijitalleştirme gereksinimlerini karşılamak üzere eş zamanlı olarak da çalışabilir.

Örneğin; bankacılıkta milyonlarca işlemin eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi ve bu işlemlerin kusursuz bir müşteri deneyimi sunması hayati bir önem taşıyor. Bu süreç içerisinde müşteri verilerinin güvenliğinin sağlanması, bankaların güveni ve dürüstlüğü sürdürmesi bakımından kritik bir rol oynuyor. Hibrit yaklaşımı; bankaların iş stratejisine öncelik veren bir model içinde güvenlik, hız, yönetim kolaylığı gereksinimlerini isteğe bağlı olarak karşılamak üzere modern mimarileri tanımlamasına yardımcı oluyor. 

IDC tarafından Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’da 500’den fazla katılımcıyla gerçekleştirilen bir araştırmada, katılımcıların %85’i kuruluşlarında bir hibrit bulut stratejisi uyguladıklarını ya da uygulamayı planladıklarını belirtiyor. Katılımcıların %55’inden fazlası ise, bir hibrit bulutun kullanılmaya başlanmasının en önemli nedeninin esneklik ve önemli ölçüde maliyet tasarrufu olduğunu dile getiriyor.

Hibrit bulut modeli, bulutlar arasında veri taşınmasını ve görevlerin otomatikleştirilmesini kolaylaştırır.

Kurumsal iş yükü ve yetenek ihtiyaçları, mali etkiler, güvenlikle ya da yasal düzenlemelerle ilgili baskılar, yakın zamanda yapılan bir altyapı değiştirme projesinin neden olduğu riskler gibi birçok etken; bulutlar arası geçiş için ani bir gereksinime yol açabilir. Görev açısından kritik iş yükleri; her biri özel, resmi ve yasal gereksinimlere tabi olan ve farklı lokasyonlarda bulunan, geleneksel veri merkezlerini ve bulutları içeren geniş kapsamlı BT varlıklarına yayılır. 

Buna paralel olarak yapay zekaya gösterilen büyük ilgi; işletmelerin iş modellerine inovasyonu dahil etmek için eyleme dönüştürülebilir içgörüler oluşturma amacıyla verileri toplama, birleştirme ve analiz etmeye yönlendiriyor. Günümüzde bir işletme, karar almak ve gelişmiş iş analitiği oluşturmak amacıyla ortalama olarak 400’den fazla kaynaktan veri alıyor. Veri hacmi giderek artarken, bakımın etkileri ve altta yatan maliyetler de artıyor. Bu süreç genellikle dijital dönüşüm yolculuğunun tamamını yavaşlatıyor.

Hibrit model, bir defa oluşturulduktan sonra istediğiniz yerde devreye almanıza olanak sağlar.

Hibrit yaklaşımı; temel iş uygulamalarının herhangi bir buluta esnek bir biçimde taşınması için açık, daha hızlı ve daha güvenli bir yol sunuyor ve daha fazla esneklik sağlıyor. Kuruluşlar, hibrit çözümlerle herhangi bir altyapı üzerindeki iş yüklerini tutarlı bir biçimde kolayca taşıyabiliyor ve devreye alabiliyor. Bahsi geçen süreç aynı zamanda, planlı kesintilerin süresini haftalardan saatlere indiriyor. Bu tür çözümler veri taşımanın ötesinde otomasyon yeteneklerine de yardımcı oluyor, çalışanların üretkenliğini artırıyor, içeriği ve süreçleri yönetme yükünü azaltıyor. 

Hibrit bulut çözümleri sigorta sektöründe hız kadar güven ortamını da destekliyor

Sigorta acenteleri, müşterileriyle ilişkiler geliştirerek kendi güven ortamlarını oluştururlar. Bu güven ilişkisi hala kritik önemde olsa da müşterilerin talebi olduğunda, temsilcilerine telefon etmekten çok bir mobil uygulama kullanma olasılığı daha yüksek hale geldi. Bu, günümüz sigorta şirketlerinin son derece hızlı ve güvenilir dijital ağlar geliştirmesi gerektiği anlamına geliyor.

Yaklaşık bin 300 şubesi olan Türkiye İş Bankası’yla ortaklığı bulunan Anadolu Sigorta’nın 2.500 acentesi bulunuyor. Anadolu Sigorta, tüm bu kritik iş sistemlerini entegre etmeye yardımcı olması için Red Hat® OpenShift® platformunda Entegrasyon için IBM Cloud Pak®’ı seçti. IBM’in sunduğu çözüm sadece Anadolu Sigorta’nın müşterileri arasında güven oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda uygulamaları entegre etme sürecini basitleştirerek iş ortağı ilişkilerini güçlendirmeye de yardımcı oluyor. 

Hibrit bulut çözümleri arasındaki bu ve benzeri entegrasyonlar Anadolu Sigorta’nın birçok farklı çalışma alanında kendini gösteriyor. Örneğin, Anadolu Sigorta sağlık sigortası müşterilerine daha iyi hizmetler sunmak için 100’den fazla hastane ile online entegrasyon yapmış durumda. Bir sağlık sigortası müşterisi, randevu alıp hastaneye gittiğinde, hastane bankosundaki yetkili alınan randevunun müşterinin sağlık sigortası teminatlarıyla uyumlu olup olmadığını hastane otomasyon sistemi üzerinden çok kolay bir şekilde kontrol edebiliyor. IBM Cloud Pak® API yönetimi sadece Anadolu Sigortanın dış entegrasyonları için değil, aynı zamanda kendi online uygulamaları için de kullanılıyor. Anadolu Sigortanın mobil ve online kanallarından sunulan poliçe satışı, hasar ihbarı, mevcut poliçelerin gösterilmesi gibi fonksiyonlar aynı altyapıyı kullanır. Anadolu sigorta müşterileri poliçe satın almak veya mevcut bir poliçede değişiklik yapmak istediğinde, online kanallardan  bu talebi 10-12 saniye içinde işleme alabiliyor. Sistem daha sonra iletilen yapısal olmayan bu verileri inceleyerek saniyeler içinde hasar ödemesini de gerçekleştirebiliyor. Anadolu Sigorta tüm açık sigortacılık altyapısı, hibrit bulut çözüm mimarisi üzerinde çalışıyor.

Şimdi hibrit zamanı

Günümüzün kuruluşları seçenekler talep ediyor ve bunun için uygun bulutu seçerek bu seçeneklere sahip olabiliyor. Satıcı, firmaya bağlı kalmaksızın, açık inovasyona ve bir defa oluşturarak herhangi bir yerde devreye alma yeteneğine sahip olmak istiyor. Çeviklik, güvenlik, mobilite, entegrasyon ve maliyet verimliliği sağlayan bir hibrit bulutun tercih edilmesi; pandemi sonrası dönemde iş başarısının artırılmasında önemli bir rol oynayacak.

Arzu Sözen

IBM Türkiye Bulut ve Kognitif Ülke Lideri 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 113. sayısında yayımlanmıştır.