artwork

Herkes oyunda mı?

3 yıl önce

0

Bugünlerde her yönüyle daha çok dikkat çeken ve talep gören oyun sektörü, ajanslar gibi diğer sektörlerin de çalışmalarını içine kattı ve kapsamını her yönden genişletti. Bizler de yükselişi önlenemeyen bu sektörün temasındaki tüm ‘oyuncuların’ katkısı ile kapak dosyamızı hazırladık.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza yerleşen ve dünya çapında gelişimine hızla devam eden oyun sektörüne olan bakış açısı günümüzde çok daha farklı hale geldi. Artık oyun oynamak boş zamanı dolduran bir etkinlikten ziyade zaman yaratılan bir hobi haline geldi.

Özellikle pandeminin başlarında oyun oynama sürelerinde ve oyuncu sayısında bir artış görüldü. AdColony’nin 2020’de gerçekleştirdiği Türkiye’de Mobil Oyun Araştırması verilerine göre; ülkemizdeki yetişkinlerin %79’u, mobil mecralarda da olsa oyun oynuyor.

Oyuncu kitlesi için ergenlik çağındaki erkeklerin baskın olduğu görüşü de değişiyor. Gaming in Turkey Türkiye Oyun Sektörü 2020 raporuna göre; oyuncu kitlesi içerisinde en büyük grubu 25-34 yaş arası oluşturuyor ve oyuncuların (mobil, PC ve konsollarda oyun oynayan kitlenin tümünün) %45’i kadınlardan oluşuyor.

2021 Haziran itibarıyla pandemiye ilişkin kısıtlamaların gevşetilmesiyle bir önceki yıl yaşanan yükselme biraz frenledi ve ufak da olsa sektör düşüş yaşadı ancak globaldeki araştırmalarımız ve Türkiye’den görüşler, bu düşüşün devamlı olmayacağını öngörüyor.

Mobil oyun oynama pastada bu kadar büyük yer kaplarken tabii ki akla markaların etkinlik düzeyi de geliyor. Raf ömrü kısa olan ama bol oyuncusu olan Candy Crush Saga gibi ‘hyper-casual’ oyunlara daha çok yönelen reklamverenlerin, yapımların çeşitliliği sebebiyle dinamik ve hızlı kararlar alması gerekiyor. Konumlandırma, prodüksiyon ve halkla ilişkiler için birden fazla ajans ile çalışarak doğru bir strateji ile sektöre girmeleri etkililik açısından oldukça mühim. Ayrıca markalar bir oyuna tam olarak entegre olma yollarına da sahip; bir oyunda kullanılan ekipman, esporda bir takımın veya oyuncunun formasındaki sponsor logoları gibi…

Ayrıca oyun mecralarında yer alacak reklam çalışmalarında uygun formatı seçmek ve markaların trendlere ivedi yanıt verebilmesi açısından, ‘gaming’ sektörüne yönelik türde ajanslar oluştuğunu gözlemliyoruz.

Ülkemizin daha kat edeceği yollar var

İletişime geçtiğimiz kişilerin görüşlerine ve yaptığımız araştırmalara da bakılırsa global ile arasındaki göze çarpan farklarda ilk olarak Türkiye’de PC oyunları geliştiren şirket sayısının çok daha az olması. Ayrıca oyun sektörünün (sektörde yer alan yetenekli oyuncular dahil) doğru kişiler ve markalar tarafından desteklenmesi de önem arz ediyor; sponsorluğun etkisi her alanda olduğu gibi bu alanda da öne çıkıyor. Yapılan yorumlar, eğer dünyadaki başarılı modeller izlenerek Türkiye’ye uyarlanabilirse oyun sektörünün daha çok başarı getirebileceği yönünde.

Oyun deneyimi zenginleşiyor

Teknolojideki ilerlemeler devam ederken hayatımıza VR ve AR da (Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik) dahil oldu. Klasik video oyunları da bundan faydalandı; oyunlar artık daha ilgi çekici hale geliyor. Gelecekte başarıyı yakalama hedefleri için oyun geliştiricilerinin artık VR ve AR teknolojisini kullanarak oyuncuları çekmesi olmazsa olmaz hale geldi. Oyun geliştiricilerin yanı sıra Apple gibi büyük markalar da yeni cihazlar ve işletim sistemleriyle VR teknolojisini benimseme yolunda önemli adımlar atıyor, PlayStation ve Xbox gibi platformların zaten bu alanda başı çektiğini söylemeye gerek yok. Spor ve açık hava aktivitelerin yanı sıra gaming çalışmalarına da ağırlık veren Red Bull’un ise VR’a özel oyunu bulunuyor: Red Bull Air Race

Oyun oynamak popülerliğini bu kadar artırmışken, dosya konumuzda konuya güncel haliyle tekrar ışık tutmak istedik. Oyun sektörünün etkilediği tüm kolları kapsayacak şekilde global de dahil olmak üzere araştırma ve görüşlere yer verdik. Ayrıca bu trendin çocuklar üzerindeki etkilerinin de oldukça ciddi olabileceğinin bilincinde olarak psikologların değerli görüşlerine başvurmayı da ihmal etmedik.

Necla Eylül Durukan

Campaign Türkiye Kıdemli Editörü

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...