artwork

Her şey yetenek ile başlar

5 yıl önce

0

Mindshare’den Ton Schoonderbeek, bize Momentum Talent Programı’nı anlattı. Gençlerin bir arada olduğunu ve network ağının öne çıkarak geleceğin yapılanmasını oluşturduğunu vurguladı.

Mindshare’in gerçekleştirdiği Momentum Talent Programı’nın üçüncü modülü olan ‘Leading Business’, ekim ayında İstanbul’daki Mindshare ofisinde gerçekleşti. Programa dair tüm detayları Mindshare Global Talent Leader’ı Ton Schoonderbeek ile konuştuk.

Necla Eylül Durukan Momentum Talent Programı kaç yıldır yapılıyor ve amacı nedir?

Ton Schoonderbeek Program 2014’te başladı, yani bu yıl programın beşincisini yapıyoruz. Bunu yapma sebebimiz şuydu: 52 ülkede ofisimiz var ve her ofis yeteneklerle ilgili aynı tür zorluklarla karşılaşıyor. Biz kendi işimizi büyütmeye çalışıyoruz fakat bünyemizdeki çalışanların da yetenekleri gelişirse daha büyük zorluklarla baş etmek isteyeceklerdir. Örneğin; müşteri ve ekipleri yönetmek gibi… Bu nedenle ekip lideri olabilmeleri için onlara yardım etmeliyiz. Biraz Asya’dan esinlendik, Asya’da uzun süredir yürütülen benzer bir programımız var. Fakat biz tam olarak o şekilde yapmak istemedik çünkü insanları eğitim için bir araya getirdiğimizde aynı zamanda bir network oluşturuyoruz. 5 senenin sonunda iki şeyin önemli olduğunu söyleyebilirim; insanların liderlik yeteneklerini geliştirmek ve aynı zamanda insanlarla network oluşturmak. İnsanlar ekiplere liderlik etmeye başlıyor ve belki de Mindshare’in gelecekteki liderleri haline geliyor… 

Necla Eylül Durukan Gençlerle çalışıyorsunuz, program gençlerle neleri hedefliyor?

Ton Schoonderbeek Farklı modüllerden, farklı aşamalardan geçiyorlar. İlk safhada onlardan kendilerini daha iyi tanımalarını istiyoruz. Yani daha çok öz farkındalık ile ilgili… Nerelerde iyi olduğunuzu ve olmadığınızı çözdüğünüzde, başkalarıyla nasıl daha iyi çalışabileceğinizi anlarsınız. Çünkü herkes farklıdır ve bazen iletişim şeklinizi (sunum yaparken veya bire bir iletişim kurarken) değiştirmeniz gerekir. 

Bu birinci unsurdu. İkincisi; kendi tarzını yaratmak, diğer insanlarla nasıl çalışmak gerektiğini ve onlara nasıl liderlik edebileceğini öğrenmek, geri bildirimler almayı ve sadece konuşmak yerine dinlemeyi bilmek gerektiği ile ilgili. Üçüncü kısım ise bir şirketin lideri olmak için gereken becerileri geliştirmek ile alakalı. Yani ‘nasıl daha çok para kazanılır’ı değil, bir şirket için nasıl vizyon belirlenir ve insanlara bu nasıl sunulur bunu öğretiyoruz. Bu ofiste şu an gerçekleşen modül bu. Bir başka modül ise değişimlere öncülük etmek. Bizim işimizde her şey devamlı olarak değişiyor. Medya teknoloji verilerinin bir araya geldiği ve müşteriler üzerinde büyük bir baskı yarattığı bir dünyada yaşıyoruz. Aynı anda bir sürü şey oluyor. İş gücü anlamında da değiştirmemiz gereken şeyler var. Ülkelere göre değişir ancak Y jenerasyonunun %50’si genç insanlar ve bu gençleri yönetme şekli de değişiyor. Tüm bu değişimleri nasıl gerçekleştirdiğiniz ve ayakta kalabilmeniz önemli. Çünkü tüm bunlar sizi strese sokabilir, bu nedenle bunun üzerinde de çalışmalısınız. Beşinci modül, bir projeyi yönetmek… Bu da insanların projeler üzerinde birlikte çalışmasını sağlamak ile ilgili. 

Necla Eylül Durukan Modüllerin farklı lokasyonlarda gerçekleşmesi, ne gibi kültürel farklılıklar doğuruyor?

Ton Schoonderbeek Mindshare global bir ajans, buradaki farklı pazarlardan gelen tüm insanları bir araya getirdiğinizde, aynı müşteri için çalışan tek bir şirket olduğumuzu daha iyi anlıyorlar. Fakat pazardaki zorluk tamamen dijital veri ile alakalı.

Tabii ki farklı ülkelerdeki ajanslarımızda kültürler de farklı. Biz global bir şirketiz ve bu insanları daha uluslararası görevlerde yer almaları için geliştiriyoruz. Şu an herkes İstanbul’da ve kendilerini deniyorlar, çünkü işler burada farklı işliyor. Farklı bir hiyerarşi ve organizasyonda farklı tabakalar var.  

Bazı kuruluşların yapısı daha, açık bazıları ise daha resmi. Örneğin WPP ve GroupM’in yapısı da farklı. İşte tüm bu farklılıkları deneyimliyorlar.

Necla Eylül Durukan Bu etkinlik başka hangi şehirlerde yapılıyor?

Ton Schoonderbeek Haziran’da Nice’de başladık, Cannes Lions festivali vardı. Üç gün eğitim aldıktan sonra Cannes’a gittiler. Cannes’dan bir şeyler deneyimlemeleri amacıyla onlar için bir program oluşturduk. Bu bir fırsattı, çünkü kıdemli ekibimizin çoğu global CEO’larımız ve bölgesel liderlerimizle tanışmak için oradaydı.

İlginç olan şey; şirketler normalde liderlik üzerine verecekleri eğitimleri otellerde yaparlar ve biz bunu ofisimizde yapmak istedik. Böylece ofisi görebiliyorlar. En son Lizbon’daydık, şimdi İstanbul’dayız ve bir sonraki Londra… Lizbon’u seçtik çünkü iyi performans sergileyen ajanslarımızın arasında. WPP olarak yeni bir binaya taşındılar, bu deneyimi de insanlara yaşatmak istedik. İstanbul’u seçmemizin nedeni de en başarılı ajanslarımızdan biri olması… Mindshare Türkiye’nin büyüdüğünü gözlemliyorum; özellikle de geçen yıl Campaign Türkiye Agency of the Year Ödülü’nü aldı, iyi işler çıkarıyor ve Avrupa konferanslarımızda işleriyle iyi bir etki bırakıyor. Madrid, Amsterdam ve Chicago da bu programın yapıldığı diğer şehirler arasında.

Necla Eylül Durukan Eğitimin içeriği ile ilgili çalıştığınız bir firma var mı?

Ton Schoonderbeek Eğitimin içeriği dışarıdan başka bir firmanın hizmetinden yararlanılarak sağlanmakta. Beş yıldır aynı şirket ile çalışıyoruz: Excel Communication. Birlikte çalıştığımız bu uzun süre nedeniyle Mindshare ile ilgili oldukça fazla şey biliyorlar. Momentum’un beş senesine bakacak olursak, farklı pazarlarda çok fazla yetenek görüyorum. Muhtemelen daha önce hayal etmedikleri pozisyonlarda iş buluyorlar. Çünkü Momentum, onların ne istediklerini ve neyi yapabileceklerini fark etmelerini sağlıyor. Avrupa’da birkaç CEO’muz ve kıdemli pozisyonlara getirilen insanlarımız var; İsviçre, Hollanda ve Belçika’da Momentum mezunlarımız var.

Momentum Talent Programı’nın EMEA bölgesinde beşinci, Asya Pasifik bölgesinde ise ikinci yılı. Gün geçtikçe daha global bir program haline geliyor, bunu gerçekleştirmeyi çok istiyoruz.

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 84. sayısında yayımlandı.