artwork

Kurbanı olduğumuz 9 pazarlama hilesi

10 yıl önce

1

Hepimiz yaptığımız her alışverişte manipüle edildiğimizi biliyor olsak da üzerimizde oynanan akıl oyunlarının gerçek boyutlarını açıkça görmek sinir bozucu olabiliyor.

İşte karşınızda esiri olduğumuz taktiklerden birkaçı.

1. Anlık fiyat düşüşleri

Taktik basitçe şöyle: etiket üzerinde üstüne çizgi çekilmiş eski fiyatla düşürülmüş yeni fiyatı bir arada görüyoruz.

Bu fiyat stratejisi “anchoring” olarak da anılıyor çünkü satıcı öncelikle yapabileceği en yüksek teklifi yapıyor ve sonrasındaki teklif görece daha cömert görünüyor.

2. Hileli fiyat

Bu taktikte ise herhangi bir ürünü, örneğin patlamış mısırı çeşitli boylarında, farklı fiyatlarda görüyoruz. Küçük boy 2 lira, büyük boy 8 lirayken çoğu insan küçük boyu alma eğilimi gösteriyor. Buna rağmen, ortaya bir de 7 liralık orta boy eklenince mantık “Nasıl olsa 1 lira fark var”a dönüyor ve orta boy patlamış mısır satışı artıyor.

3. Menüdeki görece pahalı seçenek

Birçok restoranın menüsünde diğer tüm ürünlere göre fiyatı yüksek olan bir yemeğe yer veriliyor. Buradaki asıl amaç müşterilere o yemeği aldırmamak değil, göze görece ucuz görünen diğer yemekleri aldırmak.

4. Yanlış “aciliyet” bilinci

“Sınırlı sayıda üretim” ya da “sınırlı zaman içinde geçerli teklif” kelimeleri, tüketicileri heyecana sürükleyerek acele karar vermelerine neden olan diğer hileler. Eğer müşteri dükkanı terk ederse ya da başka bir siteye göz atmak isterse o ürünü almaktan vazgeçebileceği için pazarlamacıların yaratmış olduğu; müşterilerin akıllarında, o anda o ürünü almayarak iyi bir fırsatı kaçırmış oldukları düşüncesini yaratan oldukça etkili bir taktik.

5. Kayıp lider

Birçok satıcı bu taktikte müşterileri kapıdan içeri girmeye ve çeşitli şeyler almaya ikna eder.

Birkaç üründe yapılan iyi sayılabilcek fiyat düşüşleri öne çıkarılarak müşteri çekiliyor. Sonrasında ise indirimde olmayan ürünlerden de çok sayıda satış sağlanıyor. Bu taktik oldukça uzun zamandır uygulanıyor.

6. Gruen yönlendirme taktiği

İsmini alışveriş merkezi mimarı Victor Gruen’den alan bu yöntemde de tasarımdaki yönlendirmeler sayesinde yalnızca bakmaya gelen ziyaretçiler bile bir şekilde alışveriş yapmaya teşvik edilebiliyor.

Bir dükkana girdiğinizde iç mekanın tasarımı kafanızı karıştırabilir ve almak amacıyla geldiğiz şeyden çok daha fazlasını almış halde dükkandan çıkabilirsiniz. IKEA’nın iç düzeni yol göstericilik açısından bu plana örenk verilebilir.

7. Tek-çift fiyatlandırma

Tüketicilerde genellikle tek sayılarla biten fiyatlara yöneliyor olması, birçok etikette 5.00 yerine 4.99, 4.97, ya da 4.95 gibi fiyatlar görmemizin nedenlerinden biri. Bu taktik müşteriler üzerinde oldukça ilginç bir psikoloji oluşturuyor ve fiyatları yukarı değil aşağı yuvarlama eğiliminde oluyorlar. Örneğin 1.99 dendiğinde bu 2.00’ye değil 1.00’e yakınmış izlenimi uyandırıyor.

8. Hediye kartları

Son dakikada önerilen hediye kartlarını geri çevirmek genellikle müşteriler için zor oluyor ve bu, satıcılara oldukça yüksek kar marjı sağlayan bir taktik.

Hediye kartını alabilmek için belli bir fiyatın üstüne çıkılması gerekliliği müşterileri fazladan alışverişe yönelttiğinden, ortalama bir hediye kartının satıcıya sağladığı geri dönüş %35 civarında. Bunun yanında kimi kartlar hemen kullanılamazken bazen de tüketicilerin aldıkları hediye kartını kullanmayabildikleri göz önünde bulundurulduğunda bundan elde edilen kar da bir hayli yüksek olabiliyor.

9. Bir alana bir bedava

Bu taktik marketler için oldukça güçlü bir silah.

İnsanların “bedava” kelimesine kayıtsız kalamıyor olması onları ihtiyaç fazlası alışverişe sevk edebiliyor. Bu sayede, çok düşük kar marjı sağlasa da, normalden daha fazla ürün satışı gerçekleşiyor.

 

Kaynak: Adweek