artwork

Harlem Shake nasıl ve neden fenomen oldu?

11 yıl önce

4

Youtube Trends blogunda açıklanan rakamlara göre 15 Şubat itibarıyla Youtube’da Harlem Shake başlıklı 40 binden fazla video bulunuyor ve bu videolar toplamda 175 milyondan fazla görüntülenmiş. Yayılma hızı olarak karşılaştıracak olursak, Harlem Shake, 2012′nin en büyük fenomeni olan Gangnam Style ile kapışabilecek güçte.

Justin Bieber’ın Baby klibini (bugün itibarıyla 831 milyon gösterim) geçerek Youtube’un en çok izlenen videosu olma başarısını gösteren Gangnam Style, Ağustos 2012′den Kasım 2012′ye kadar, yani 4 ayda 805 milyon gösterime ulaşmıştı (bugün itibarıyla 1 milyar 323 milyon gösterim) ki 4 aylık periyoda bakacak olursak Gangnam Style’ın başarısı “ayda 200 milyonluk gösterim” demek. Harlem Shake videoları ise daha iyi bir performans göstererek yaklaşık 13 günde 175 milyon gösterime ulaştı.

Dijital video yayıncılığının geleceğine dair olağanüstü rakamlar bunlar.

1980′lerden kalma olan Harlem Shake dansının 2000′lerde yeniden doğuşu 2 Şubat 2013′te dört garip kıyafetli adamın Youtube’a attığı 30 saniyelik video ile başladı. Çıkış videosundan farklı olsa da bugünlerde sıkça görüyor olduğunuz 30 saniyelik Harlem Shake formatı, ilk yarısında kalabalığın umursamadığı tek kişinin kafasında bir kask ile kendi kendine dans etmesi ve ikinci yarıda herkesin kendinden geçmesi üzerine kurulu.

Harlem Shake videoları artık çığrından çıkmış vaziyette. Youtube Trends’in listelediği en iyi Harlem Shake videolarına ve Türk internetindeki Harlem Shake çalışmalarına “hızla göz atayım” derken, şuursuz bir şekilde saatlerinizi harcamanız mümkün.

Peki neden böyle saçma bir format bu kadar popüler hale geldi?

Gangnam Style’da olduğu gibi henüz kusma noktasına gelmeden Harlem Shake’in hangi nedenlerden dolayı böylesine viral etkiye sahip olduğunu ve yayıldığını kısaca düşünelim:

Kesin doğru yok: Harlem Shake videolarının belli bir formatı var gibi gözükse de aslında kesin doğrulardan son derece uzak. Gangnam Style’da olduğu gibi belli bir dans formatı yok. Kişi sayısı, yaratıcılığınız, özgüveniniz ve kullanabileceğiniz eşyalar… “Sınır” sizsiniz ve “doğru” olan sizin yaptığınız.

Tekrarlanabilir: Harlem Shake videoları 10 dakikalık çay, kahve aralarında bile çekilebilecek bir formata sahip. Viral denilen videolar farklı kişiler tarafından ne kadar tekrarlanırsa (yani yeniden uyarlanırsa) yayılım güçleri de bir o kadar artıyor (bunun bir örneğini de Gangnam Style’da gördük). Videoyu çekenler olarak işin özneleri gibi gözüken bizler, aslında Harlem Shake’in yayılımındaki araçlarız.

30 saniye: Harlem Shake’i ilk keşfettiğinizde kaç farklı formatını izlediğinizi düşünün. Videonun 30 saniye oluşu hem yapanlar açısından hem de izleyenler açısından büyük avantaj. 30 saniye kimsenin “hayatımdan 30 saniye çalındı” diyebileceği bir miktar değil. Göz atmak için riske değer bir uzunluk olmasından dolayı ve her seferinde de eğlenecek bir nokta bulunduğu için Harlem Shake videolarını durmaksızın izliyorsunuz ve yine kısa oluşundan dolayı durmaksızın yeni Harlem Shake videoları çekilebiliyor.

Kırılma anı: Belki de en önemli nokta… 15. saniyeye kadar süren bekleme süresi ve 16. saniye ile beraber gelen kırılma anında neler yaşanacağını her seferinde merak ediyor olmak, Harlem Shake’in en gizli numarası olabilir. Her yeni kırılma anı deneyiminde farklı bir durum, farklı kafalar ve bundan dolayı da sürekli yeni bir video ile benzer deneyimi tekrar yaşama isteğinin oluşması.

Harlem Shake’in nasıl fenomen olduğuna dair birkaç nokta daha (akılda kalıcı melodi; nereden çıktığının gizemi ve insanların birbirine soruyor olması vb) sıralamak mümkün ama “aslında/gerçekten neden fenomen olduğuna” dair anlamlı nedenler sıralamak çok zor. O yüzden viral bir etki ortaya çıkarmak istediğiniz içerik çalışmanız için Harlem Shake ya da Gangnam Style formülleri üretmek akıllıca bir yol değil. Kabaca baktığınızda Harlem Shake aslında epey anlamsız bir olay.

Her gün bin bir farklı yüze şahit olduğumuz zamanımızın dijital köy dünyasında her yaptığınızın anlam içermesi gerekliliği/ihtiyacı da herkesi sıkmış olabilir. Yani biraz eğlenmek ve saçmalamak senin de hakkın.

Harlem Shake neydi? Harlem Shake emekti.

Buyrun bu da EticaretMag ofisinin kardeş şirketiyle gerçekleştirdiği Harlem Shake versiyonu:

Batuhan Apaydın batuhanapaydin.com

————————————————————————————————-

Batuhan Apaydın kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu olan ve Vrjie Universiteit Brussels’de İşletme Master’ı yapan Batuhan Apaydın, CMplanet.com ile ’kendi deyimiyle’ fırtınalar estirdiği 2002′den beri internet dünyasının içinde. Bir süre sosyalmedya.co ve sosyopath’te çalıştıktan sonra dijitalkonferans.com’un kurucu ortağı oldu. Şu anda eticaretmag.com’un yayın yönetmenliği görevini sürdürüyor.

Twitter: @batuhanapaydin