artwork

Singh: “Yeri doldurulamaz ve anlamlı olun”

9 yıl önce

0

Kristal Elma Festivali konuşmacılarından McCann Worldgroup’tan Harjot Singh’e göre markaların başarısı farklılıklara saygı göstermek ve kültürü zenginleştirip anlamaya dayanıyor. Bu yılki Kristal Elma’nın konuşmacılarından biri olan McCann Worldgroup’un Avrupa’daki Strateji Direktörü Harjot Singh’le ajanstaki rolü, kariyeri, kültürel farklılıklar ve bunun pazar üzerindeki etkileri üzerine konuştuk. Singh’in markalara da önemli tavsiyeleri bulunuyor.

Onur Özgen McCann Worldgroup, Ocak ayında terfinizi duyurdu. Yeni rolünüz hakkında neler söylemek istersiniz?

Harjot Singh Enerjimi yeni şeyler öğrenme, yeni referanslar edinme, yeni insanlarla tanışma, yeni kültürleri deneyimleme ve faydalı yeni yollar bulup üretme heyecanımdan alıyorum. Bizim işimizde iyi olabilmek için, anlık öğrenme modunda olmalı, daima meraklı, değişime açık ve dinlemede olmalıyız. Eğer tanımlarımız, harika bir işin kalifiye standartlarını değiştiremiyorsa yeniden incelemekten korkmamalıyız. Bütün bunları yapacak olduğum yeni rolümü ve bunu oldukça olağanüstü, yetenekli ve destekleyici insanlarla yapacak olmama bayıldım.

Harjot Singh

Onur Özgen Ocak ayının sonuna doğru New York’tan Londra’ya yeni görevi için taşınmış biri olarak İngiltere ve ABD’deki pazar arasındaki farklara ilişkin neler söyleyebilirsiniz?

Harjot Singh Halen işleri hallediyor olmamı söylemekle başlayabilirim. ABD’nin daha çeşitli, karşılaştırma ölçeği ve bütçesiyle daha geniş bir pazara sahip olduğu bilinen bir gerçek. Fakat ben bunu daha farklı bir açıdan, bir insan bakış açısıyla değerlendiriyorum. Sonuç olarak “pazar” insanlardan ibaret. Ve ben her iki pazar için de “dünya otoritesi” değilim, ama şundan oldukça eminim ki her ikisi de ne kendi içlerinde homojenler ne de büsbütün birbirlerinden farklılar. Britanyalılık bugün oldukça çeşitli ve çok boyutlu bir kavram, “Amerikan-lık” ise sadece çok yüzlü. İkincisi, belli klişelerin ardına bakmaya karar verdiğinizde çok da anlaşılır olmadığını görüyorsunuz. Bence 20 yıl önce bu daha mümkün olabilirdi. Şimdi artık 10 yıl öncesine göre daha fazla kültürel referanslar paylaşıyoruz. Eskisine nazaran daha fazla marka, mesele, umut ve hayaller paylaşıyoruz. Medeniyetimiz bizi önce insan sonra müşteri yapar. Şimdi farklı bir soru sorma ve farklı cevapları kovalama zamanı. Anlayışta, saygıda, insanların dünyaları arasındaki benzerliklerin ayrıntılarında yatan fırsatlardan nasıl daha iyi yararlanabiliriz?

Onur Özgen 19 yılın üzerinde ABD, İngiltere, Hindistan, Çin ve Kanada gibi ülkelerde çalıştınız ve çeşitli markalara global düşünmeleri konusunda liderlik ettiniz. Kültürel farklılıklar hakkında neler düşüyorsunuz ve bunun kariyeriniz üzerindeki etkileri nasıl oldu?

Harjot Singh Çeşitli ülkelerde yaşama ve çalışma deneyimimden en adamakıllı anladığım şey insanların birbirlerinden farklı olmalarından daha çok birbirlerine benziyor oldukları. Aynı ihtiyaçlarda ve değerlerde birleşiyor ve ayrılıyoruz. Farklılıklar, bu değerleri nasıl benimsediğimiz ve davranışlarımızda nasıl ortaya koyduğumuzda yatıyor. Markalar için başarı tamamen benzerliklerle farklılıklara saygı göstererek kültürü zenginleştirip anlamaya dayanıyor.

Onur Özgen Her ülkede başarılı bir marka olmanın sırrı nedir?

Harjot Singh Faydalı olmak. İnsanlarla onların hayatları için zekice bir şekilde yeri doldurulamaz ve anlamlı olun.

Onur Özgen İşinizde başarılı olmak için inandığınız ana değerler nelerdir?

Harjot Singh Alçak gönüllülük, merak, sağduyu ve cesaret.

 

Kristal Elma’da Harjot

Konuşmamı halen şekillendirmeye çalışıyorum fakat bu yılki konuşmam şöhret temasıyla alakalı olacak.

Bu röportaj Campaign Türkiye Eylül 2015 sayısında yer almıştır. 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...