artwork

Haberlerin geleceği nasıl olacak?

8 yıl önce

0

Akıllı telefonların yaygınlaşması, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, gelişen algoritmalarla birlikte habercilik de değişiyor. Geleceğin haberciliğini Tracey Follows anlatıyor.

 

Mayıs ayının başında CIA, Usame Bin Ladin baskınını o gün oluyormuşçasına tweet’ledi. Bu bir haber mi? İçeriği haber olmayabilir ama CIA’in Twitter’da böylesine bir paylaşım yapması bir haber. Neredeyse her gün oradan geçen sıradan birinin çektiği mobil bir video içeren bir flaş haber okuyoruz. Cep telefonlarının bu kadar yaygın olmasının bir sonucu olarak sık sık insanların bağımsız bir şekilde bir etkinliği canlı olarak yayınladıklarına şahit oluyoruz.

Artık insanlar haberleri BuzzFeed, Vice, Facebook Live, Apple News, podcast’ler, mesajlaşma uygulamaları, Snapchat gibi mecralardan alıyorlar. Bu haber, uluslararası bir etkinlik de olabilir, bir ünlü hakkındaki son bilgi ya da dedikodu da… Geleneksel yayıncılar için soru şu: Gelecekte insanlar haberleri nasıl tüketecekler? Ve insanlardan bunun için nasıl para alacağız?

Kalitesiz içeriği eleyecek algoritmalar

The Future Laboratory’de yaptığımız bazı araştırmalar bize habercilik anlayışının nasıl değiştiğini gösteriyor. Birincisi, yakın gelecekte editörün dönüşünü göreceğiz. İçerik paylaşımının bu kadar yoğun olduğu bir dünyada çöplerin ayıklanması ya da sadece en iyi kalitede ve kullanıcıyla en ilişkili içeriğin işaret edilmesi ihtiyacı yeniden doğuyor. Algoritmalar geliştikçe ve daha ince farklılıkları algılayabildikçe, önemli bir ihtiyacı karşılayacaklar.

Ama algoritmalar insan faktörüne de ihtiyaç duyacak. Reuters Enstitüsü’nün Gazetecilik Araştırması’ndaki veriler gösteriyor ki insanların %9’u cep telefonundan 5 ya da daha fazla haber kaynağına ulaşıyor. Bu gerçekten küçük bir filtre kümesi. Kullanıcı bu şekilde pek çok ilginç ve şaşırtıcı haber içeriğini dışarıda bırakıyor. Bu, bize ne aradığımızı bilmediğimiz zamanlarda yardımcı olan ve bizi beklenmedik, filtrelenmemiş içerik içinde kaybolmamız için cesaretlendiren tesadüfi arama motorlarının neden bir trend olduğunu bir ölçüde açıklıyor.

Z jenerasyonu ne istiyor?

Z jenerasyonu konsantrasyon gerektiren iletişim şekillerinden hoşlanmıyor ve daha çok görsel formatı tercih ediyor. Bu nedenle haber formatları değişecek. Eğer hala haberlerinizi video formatında vermiyorsanız Z jenerasyonunun oyun alanında değilsiniz demektir. Eğer bir içerikle oynayamıyor, onu paylaşamıyor, görselini değiştiremiyor ve onunla ilgili sohbet edemiyorlarsa bu bir sorun. Bu nesil için interaktiflik her şey demek.

Çevreleyici haber dönemi

Bu durum, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve bunların haberleri alış ve deneyimleme şeklimize etkisini düşününce daha da bariz olarak karşımıza çıkıyor. Sanal gerçeklik giderek yaygınlaştıkça kullanıcılar içeriğin tek yönlü bir deneyim olmadığını, onu aslında etkileyebildiklerini, deneyim üzerinde etkileri olduğunu fark edecekler. Yani haberlerin gelecekte “çevreleyici haber” olduğunu göreceğiz.

Çevreleyici haber, haberlerin pasif olarak tüketilen değil içinde yer alınılan bir şeye dönüşmesini sağlayacak. Tasarımcılar, hikaye anlatıcılar, hatta gazeteciler cevap verebilen hikayeler yazmaya başlayacaklar, yani hikayeler ya yoruma açık, alıcıdan etkilenebilir olacak ya da izleyicinin belli bir sorgusundan/incelemesinden nasıl hikaye istediğini tamamen sezebilecekler. Bunların gerçekleşebilmesi için sanal gerçeklik, 360 derece video ve canlı yayının bir noktada birleşmesi gerekecek. YouTube 360 derece sanal gerçekliği 3 boyutla birleştirerek canlı yayınına izin vermeye başladı. Bu oyunu bir adım ileri taşıyor çünkü bu tip teknolojiler bir araya gelip canlı içeriği kişinin cihazında değil herkese açık ortamda iletmeye başlayınca, gerçek interaktif haberler ortaya çıkacak.

Haber deneyimi satılacak

Haber bilgisi artık “haber deneyimi”ne dönüşecek ve biz savaş alanında ya da mülteci kampında ya da bir konserin sahne arkasında haber gezintisi yapabileceğiz. Farklı ilgi alanları olan gruplara farklı açılardan haberleri aktarabileceğiz ve bu deneyimi kendimiz etkileyebileceğiz. Böylece artık “tarafsız habercilik” anlayışını ödüllendiren bir gazetecilikten bir hikayenin farklı versiyonlarını, farklı açılardan sonsuz sayıda yolla sunabilen gazeteciliğe geçiş yapacağız. Haber medyasına gelirsek çok renklilik tek renkliliğin önüne geçecek. Tüm bunlar hem kullanıcılar hem de markalar için çok önemli.

Çevreleyici haber içindeki her bir sorgu, her bir açı ya da bakış mikro ödeme için bir fırsat olacak. Haber deneyimi ne kadar zengin olursa haberden elde edilen gelir de o kadar fazla olacak.

 

Tracey Follows      

The Future Laboratory Strateji ve İnovasyon Direktörü

 

 

 

 

 

*Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Haziran 2016 sayısında yayınlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...